Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ.

Μια νέα μέθοδο χορήγησης της ινσουλίνης, που θα βάλει τέλος στις καθημερινές ενέσεις, αναπτύσσουν επιστήμονες στην Ινδία, οι οποίοι για πρώτη φορά κατάφεραν να χορηγήσουν την ουσία από το στόμα με κάψουλες.


 Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του ινδικού Εθνικού Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, οι οποίοι εξηγούν στην έκθεσή τους ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν είχε επιτευχθεί στο παρελθόν επειδή τα πεπτικά ένζυμα διασπούν την ινσουλίνη προτού απορροφηθεί από το σώμα, αλλά και επειδή είναι πολύ δύσκολο να περάσει η ινσουλίνη στο αίμα από το έντερο.

Για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πετύχουν κάτι τέτοιο, κάλυψαν την ινσουλίνη με λιποσώματα και πολυηλεκτρολύτες, καθώς και με φολικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες βοηθά τα λιποσώματα να απορροφηθούν τόσο από τα τοιχώματα του εντέρου όσο και από το αίμα.

Στη συνέχεια τη χορήγησαν σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό τους μειώθηκαν αρκετά και μάλιστα σχεδόν όσο μειώνονται όταν η ουσία χορηγείται σε ενέσιμη μορφή.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας θεραπείας που θα χορηγείται από το στόμα και θα απαλλάξει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία που υφίστανται λόγω των ενέσεων που πρέπει να κάνουν σε καθημερινή βάση.

Η έκθεση των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Biomacromolecules, ενώ έναν εναλλακτικό τρόπο για την καθημερινή χορήγηση της ινσουλίνης μελετούν αυτόν τον καιρό και επιστήμονες στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ.


Πηγή: zougla.gr

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΑ «ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΑ» ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΙΦΤΙΝΓΚ» ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ!!!!!!


Aν και αποτελούν τεκμήρια της ιστορίας της πρωτεύουσας συνθέτοντας ένα υπαίθριο μουσείο της νεότερης γλυπτικής τέχνης συχνά πέφτουν θύματα κλοπών, βανδαλισμών, ενώ πολλές φορές γίνονται καμβάς για να εκφραστεί η λαϊκή οργή.

Τα γλυπτά του Δήμου Αθηναίων, που κοσμούν αρκετά σημεία της πρωτεύουσας, δυστυχώς δεν χαίρουν της προσοχής που τους αξίζει. Σ Ακόμα και στην περίπτωση που γλιτώσουν από την καταστροφική μανία των ανθρώπων, δέχονται βαριά πλήγματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης, καθώς το συμβούλιο δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε τους τεχνικούς όρους σχετικού διαγωνισμού.
Συνολικά 100 έργα εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 771,2 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο μήνες και το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Το πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάσταση 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα, στήλες, ελεύθερες συνθέσεις), που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων.
Συνολικά στον δήμο ανήκουν περί τα 200 γλυπτά εκ των οποίων τα περισσότερα είναι έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Στην πλειοψηφία τους έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από συνεχείς βανδαλισμούς και από την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν φθορές και διάβρωση των μετάλλων, αποσάθρωση ή ασβεστοποίηση των επιφανειών τους.
Τα γκράφιτι
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πουλούδη, τμηματάρχη στο Τμήμα Παραδοσιακών Κτιρίων και Μνημείων της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, το κυριότερο πρόβλημα είναι τα γκράφιτι καθώς τα υλικά βαφής εμποτίζουν το μάρμαρο προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες σε σημαντικά μνημεία.
Συνήθως στο στόχαστρο βρίσκονται οι... μύτες των αγαλμάτων και όχι μόνο. Στο παρελθόν, άγνωστοι είχαν κόψει τα χέρια από το άγαλμα του Κανάρη στην Κυψέλη αλλά και το σπαθί του Μακρυγιάννη, στην Αρεοπαγίτου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιθέσεις έχουν πολιτική χροιά. Το άγαλμα του Τρούμαν αποτελεί κόκκινο πανί για το αντιαμερικανικό συναίσθημα, ενώ το άγαλμα της «Ηπείρου» στην Τοσίτσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δέχεται συχνά «παρενοχλήσεις» με γκράφιτι και πολύ συχνά ερωτικού περιεχομένου.
Ωστόσο στους αρμόδιους του δήμου προκαλεί «πονοκέφαλο» το ζήτημα της φύλαξης των γλυπτών, μετά την αποκατάστασή τους. Όμως, όπως τονίζουν, είναι πρακτικά αδύνατο να διασφαλιστεί, καθώς τα γλυπτά βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΠΗΓΗ ethnos.gr


ΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΙΣΣΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO ΓΙΑ ΕΝΑ VIDEO ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»!


Διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 1.300 νέους ηλικίας από 14 έως 25 ετών από όλο τον κόσμο και  εξέφρασε την άποψή της για τον «Πολιτισμό της Ειρήνης».


H μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου Έλενα Καρανταγλή μέσα από ένα μικρό video clip και με δημιουργική φαντασία κατάφερε να συγκινήσει και διακριθεί  στον διεθνή διαγωνισμό της UNESCO "Pathways to a culture of peace", στην κατηγορία του Video Clip. Κατάφερε να κάνει υπερήφανη τη Χαλκιδική και την Ελλάδα!

Η Έλενα Καρανταγλή συμμετείχε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τον εθελοντισμό των νέων και το διάλογο, στις 3-5 Δεκεμβρίου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βραβεύτηκε από την ίδια τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα και τον Πρίγκιπα  Faisal Bin A;Ebdullah της Σαουδικής Αραβίας.


Οι κατηγορίες ήταν στο δοκίμιο , στη φωτογραφία , στο βίντεο και στις γραφικές τέχνες. Η  Έλενα ετοίμασε ένα πρωτότυπο, με stop-motion τεχνική, video  και του έδωσε τον τίτλο «Οι Σπόροι της Ειρήνης ".  
" Για τον διαγωνισμό ενημερώθηκα από αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας από email που έφτασε στο σχολείο  μου, το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου,  και στη συνέχεια από τo επίσημο site της Unesco. Ήταν για μένα μια πρόκληση" λέει στο halkidikinews.gr η Έλενα Καρανταγλή.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από μία επιτροπή με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα τους, με την οποία οι νέοι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται και εξέφρασαν το όραμά τους για την ειρήνη και τη μη βία. Στο τέλος των συζητήσεων  τα  έργα  που επελέγησαν, αποτυπώνουν την ικανότητα των δημιουργών να αναδείξουν  τις βασικές αξίες του πολιτισμού της ειρήνης και της μη βίας , συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της διαφορετικότητας , του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου , της δικαιοσύνης και της ισότητας . Η Έλενα Καρανταγλή επέστρεψε στην Ελλάδα γεμάτη εμπειρίες και ενθουσιασμό. Όπως η ίδια δήλωσε στο halkidikinews.gr  σκέφτεται να ασχοληθεί με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών σχέσεων και διπλωματίας. Εξάλλου, μας αποκάλυψε ότι στο  πλαίσιο  του διαγωνισμού στην Τζέντα είχε μια σημαντική  πρόταση για υποτροφία από τον Ο.Η.Ε!

 Η Έλενα Καρανταγλή μιλά στο halkidikinews.gr για την ιδέα της ταινίας της:

"Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό της Unesco πρόκειται  μία ταινία μικρού μήκους φτιαγμένη με την τεχνική stop-motion/κινούμενο σχέδιο, αποτέλεσμα ατομικής διεργασίας.
                ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ:


Στο ένα λεπτό της ταινίας μου (η διάρκεια του ενός λεπτού ήταν ένας από τους όρους του διαγωνισμού), βλέπουμε τους σπόρους της ειρήνης να «φυτεύονται» στην ανθρώπινη κοινωνία και αφού ποτιστούν με τις αξίες του ανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης να μετεξελίσσονται σε ένα μεγάλο, δυνατό δέντρο στα κλαδιά του οποίου τα «προϊόντα» ενός πολιτισμού ειρήνης ξεφυτρώνουν. Αυτά τα προϊόντα είναι η ανοχή, η ενσυναίσθηση, η δικαιοσύνη, η αμοιβαία κατανόηση, ο διάλογος, η αγάπη, ο σεβασμός, η ενότητα, η ελευθερία, οι τέχνες, η εκπαίδευση για την ειρήνη…και πολλά ακόμη.


Του Θοδωρή Δούκα
halkidikinews.gr