Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN ΚΑΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: "EXEI ΔΙΚΙΟ Ο ΚΛΟΥΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ" ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 81% ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΝΑΙ

"Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια" ρωτά τους αναγνώστες της η εφημερίδα

Διαδικτυακή δημοσκόπηση σχετικά με το αν πρέπει να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα κάνει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι "φιλελληνικές" δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού , Τζορτζ Κλούνεϊ. 
"Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα Ελγίνεια" ρωτά τους αναγνώστες της η βρετανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, το 81% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, ενώ η ψηφοφορία θα κλείσει σε δύο ημέρες.
Παράλληλα, ο Guardian επιτρέπει και τα ανοιχτά σχόλια επάνω στο θέμα, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει μέχρι στιγμής, περίπου 450

Is George Clooney correct? Should Britain return the Elgin marbles?

While promoting his new film Monuments Men, about returning art taken by the Nazis to its rightful owners, George Clooney has said that the UK should give back the Parthenon marbles to Greece. Are you with him?




Should Britain return the Elgin marbles to Greece?
 82%Yes
 18%No
Poll closes in 2 days
Μπορείτε να ψηφίσετε στην παγκόσμια δημοσκόπηση και να δείτε τα σχόλια των αναγνωστών εδώ.


http://www.theguardian.com/commentisfree/poll/2014/feb/12/george-clooney-elgin-marbles-monument-men-poll

Η 29χρονη ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ 50 ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.

Μια νεαρή Ελληνίδα που εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία μόλις πριν πέντε χρόνια συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο ενός περιοδικού με τις 50 πιο πετυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες της χώρας, κάτω των 50 ετών.
Πρόκειται για τη Δήμητρα Μαρκογιαννάκη, κάτοικο Μελβούρνης, που σύμφωνα με το περιοδικό Shoestring Startups, μαζί με μια άλλη Ελληνίδα-την Έμμα Πετρούλα, είναι στον κατάλογο των 50 πετυχημένων γυναικών επιχειρηματιών της χώρας κάτω των 50 ετών.


Η Δήμητρα Μαρκογιαννάκη, 29 χρονών σήμερα, σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Ελλάδα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη για να κάνει το μεταπτυχιακό της. Σπούδασε Global Media Communication στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εργάστηκε ως δημοσιογράφος για κάποιο διάστημα στην ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και στη συνέχεια μαζί με μια ομάδα άλλων τριών νέων έκαναν το WeTeachMe.

Αρχικά, ξεκίνησαν με έναν ιστότοπο για όσους προσφέρουν διάφορα φροντιστηριακά μαθήματα αλλά στη συνέχεια αυτό εξελίχθηκε και τώρα προσφέρουν μέσω του διαδικτύου ένα αυτόματο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα γραφειακής στήριξης μιας επιχείρησης. Λογιστικά, βιβλία, μάρκετινγκ κ.α.

Η ανάπτυξη του WeTeachMe είναι εντυπωσιακή στην Αυστραλία και σύντομα επεκτείνεται και στο εξωτερικό.
Πηγή: imerisia.gr

Η ΒΙΡΤΟΥΟΖΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΙΟΥ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΕΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΟΤΣΙ.

Η σταρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, είναι αδιαμφισβήτητα μια αθλήτρια του σλάλομ που αγωνίζεται με τα χρώματα της Ταϋλάνδης. Οχι, δεν είναι ότι εντυπωσιάζει με τις αθλητικές της επιδόσεις. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι την γνωρίζει και την θαυμάζει ολόκληρος ο πλανήτης. Οχι για τη δεξιότητά της στο σκι, αλλά για το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στο βιολί. Ο λόγος φυσικά για την Βανέσα Μέι.


Η γεννημένη στη Σιγκαπούρη, Βρετανίδα σολίστ, συμμετέχει στους Ολυμπιακούς με τα χρώματα της Ταϋλάνδης, πατρίδα του πατέρα της. Στους πίνακες με τους αθλητές που συμμετέχουν ή ακόμη και αν κερδίσει κάποιο μετάλιο, πάντως, το όνομα Μέι δεν θα ακουστεί. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι η καλλιτέχνιδα-αθλήτρια έχει επιλέξει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς χρησιμοποιώντας το επώνυμο του πατέρα της, Βάνακορν.
Η 34χρονη Μέι, από το 2010, είχε κάνει γνωστή την επιθυμία της να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον τελευταίο χρόνο προετοιμαζόταν, εντατικά, στο αγαπημένο της σκι. Η επιθυμία της αυτή μπόρεσε και έγινε πραγματικότητα χάρη στη δυνατότητα που δίνει η ΔΟΕ, στις χώρες που δεν έχουν σκιέρ


Η ΔΟΕ επιτρέπει στις χώρες που δεν έχουν σκιέρ, μέσα στους πρώτους 500 της παγκόσμιας κατάταξης, να στείλουν μέχρι δύο σε σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ, αρκεί βέβαια να έχουν πιάσει τουλάχιστον το κατώτατο όριο, κάτι που η Μέι κατάφερε συγκεντρώνοντας συνολικά 140 βαθμούς, σε αγώνες στη Σλοβενία.
Οπως είναι φυσικό, η Μέι είναι η μεγαλύτερη σταρ στο Σότσι και οι φωτογράφοι δεν σταματούν να την απαθανατζίουν. Οι παρακάτω φωτογραφίες και το βίντεο είναι από τις τελευταίες προπονήσεις της βιρτουόζας του βιολιού, ενώ το πρώτο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της είναι κλεισμένο για τις 18 Φεβρουαρίου, στο Γιγαντιαίο Σλάλομ.


Πηγή: iefimerida.gr 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ


Πρόκειται για έργα αντιστήριξης των πρανών τόσο του αναλήμματος των Θησαυρών του Κρονίου λόφου όσο και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, μνημεία τα οποία κινδυνεύουν λόγω των κλιματικών και γεωλογικών φαινομένων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Ένα μεγάλο τεχνικό έργο, που ουσιαστικά θα προστατεύσει τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θα υλοποιηθεί στο σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας.
 «Τα φυσικά φαινόμενα που συνέβησαν πρόσφατα σε γειτονικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και άνοιξε η γη, δεν αφήνουν περιθώρια. Πρέπει να επέμβουμε με δυναμικά μέτρα ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και στην Ολυμπία. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα πρόληψης», τόνισε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε χτες ομόφωνα το πράσινο φως στις σχετικές μελέτες προστασίας και ανάδειξης των δύο μνημείων. Οι μελέτες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ από τον περασμένο Μάρτιο και στοχεύουν στην εξασφάλιση της αποστράγγισης και της στατικότητας του πρανούς του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και του αναλήμματος των Θησαυρών -των οικοδομημάτων που αφιέρωναν οι ελληνικές πόλεις με σκοπό τη στέγαση των πλούσιων αναθημάτων τους στον Δία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μελετητές διερεύνησαν λεπτομερώς τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής μέσα από ειδικές γεωτρήσεις, ερευνητικά φρεάτια και εργαστηριακές δοκιμές, που έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως όσον αφορά το Κρόνιο ανάλημμα: Έντονη γενική αστάθεια του εδάφους, που επιδεινώνεται από την υγρασία και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος παρακείμενων δέντρων. Τη λύση έρχονται να δώσουν οι σχετικές μελέτες, που προτείνουν την ειδική τοποθέτηση μιας σειράς πασσάλων, μήκους 14 μ. ο καθένας, καθώς και συρματοκιβωτίων, που θα «ανακουφίσουν» το έδαφος από τις ωθήσεις της γης, επιλύοντας ταυτόχρονα και το πρόβλημα των υδάτων. Παρόμοια αντιμετώπιση θα έχει και το σημαντικό ιερό της Δήμητρας Χαμύνης (προσωνύμιο που σημαίνει «καθιστή στη γη»), γνωστό μέχρι πρόσφατα μόνον από τον Παυσανία, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία κατά τη διάρκεια ανασκαφών για αγωγό ύδρευσης το 2006. Πρόκειται για ιερό του 6ου-5ου αι. π. Χ., μεμονωμένο, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί γύρω του άλλα προσκτίσματα, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε παλιά χθόνια θεά, που προσέλαβε και τις ιδιότητες της 'Αρτεμης, ενώ η ιέρειά του ήταν η μόνη γυναίκα στην οποία επιτρεπόταν να παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μνημείο, εκτός από τη λήψη στατικών και αποστραγγιστικών μέτρων, θα δεχτεί και έργα ανάδειξης, καθώς θα δημιουργηθεί ειδική διαδρομή στο πάνω μέρος του πρανούς, χώρος θέασης από κάτω, επίσης θα τοποθετηθούν πινακίδες πληροφόρησης και φανοστάτες για τη νύχτα. Επιπλέον, στη μελέτη ανάδειξης περιλαμβάνεται και το τμήμα υποκαύστου από ρωμαϊκό λουτρό, που εντοπίστηκε στα ανατολικά του ιερού.
ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Στη συζήτηση που έγινε στο ΚΑΣ υπήρχε η τάση για κατάχωση του ρωμαϊκού μνημείου, καθώς δεν σώζεται παρά μόνον τμηματικά, ωστόσο η μελέτη «πέρασε» ομόφωνα χωρίς αλλαγές.
Τέλος, όπως πληροφόρησε η γγ, εντυπωσιακή είναι η ανασκαφή του Γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας, με τον επισκέπτη να μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του μνημείου, αλλά και τη θέση του μέσα στον χώρο.
ΠΗΓΗ enikos.gr