Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 14 ΩΡΑΙΟΤΕΡΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ TELEGRAPH!

 ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!!

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Venice's La Fenice theatre 


Elgin Theatre in Toronto, Canada
Shanghai
BOSTON OPERA HOUSE


ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ




Tη ζωή και το έργο του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο:

«Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη» που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου, το οποίο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη, ο Σεφέρης εν πλω, μύθοι και μορφές, παρελθόν και παρόν και η αίσθηση της ιστορίας στην ποίηση του Σεφέρη είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκέπτονταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα» θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή: το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του.
Μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα τραγουδήσει ο δημοφιλής τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, ενώ μελοποιημένη ποίηση του νομπελίστα ποιητή θα ακουστεί από τη μουσικό – πιανίστρια Μάρω Θεοδωράκη.
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρώσικα και Αρμένικα), μεταξύ άλλων και δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

 
Ο Γιώργος Σεφέρης (1900-1971) είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων, μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.