Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο GEORGE CLOONEY ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.

Να αρχίσει «μια ανοικτή συζήτηση» για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν πριν από 200 χρόνια ζήτησε την Τρίτη, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο Τζορτζ Κλούνι.

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο αμερικανός ηθοποιός αναφέρεται στο ζήτημα των ελληνικών μνημείων, ζητώντας την επιστροφή τους από τη Βρετανία.


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Κλούνι ζήτησε να διεξαχθεί «μια ανοικτή συζήτηση» για το θέμα, σημειώνοντας ότι τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που κατείχαν. 

Ο Τζορτζ Κλούνι έθεσε το ερώτημα «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Ο Κλούνι, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της νέας ταινίας του με τίτλο «Μνημείων άνδρες» (The Monuments Men), είπε ότι δεν είχε σκοπό να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν, το περασμένο Σάββατο, απάντησε σε ερώτηση ελληνίδας δημοσιογράφου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Οπως αποκάλυψε, μετά από τις επίμαχες δηλώσεις κάποιοι του είπαν ότι «ως Αμερικανός δεν μπορεί να καταλάβει αυτά τα ζητήματα».

Ο Μπιλ Μάρεϊ, συμπρωταγωνιστής του Κλούνι στην ταινία, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, είπε για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών: «Είχαν μια πολύ ωραία διαμονή εδώ, σίγουρα. Αλλά το Λονδίνο ασφυκτιά από κόσμο. Υπάρχει αρκετός χώρος στην Ελλάδα».


Οι αρχικές δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Το περασμένο Σάββατο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Τζορτζ Κλούνι, ερωτώμενος από τη συντάκτρια του ιστότοπου MoveIt Ελίζα Χριστοδουλίδη αν η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα ιστορικά μνημεία της, είχε δηλώσει:

«Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ισως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία»).

Πηγή: tanea.gr

Η 26χρονη ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΡΙΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΒΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.

Μια νεαρή κοπέλα, άγνωστη στο νησί, που τριγυρνά τις τελευταίες ημέρες στο Ληξούρι, προκαλεί τη συγκίνηση των κατοίκων. Πρόκειται για ένα όμορφο νεαρό κορίτσι από την Κρήτη, που χωρίς δεύτερη σκέψη βρέθηκε από το πρώτο λεπτό στο πλάι των σεισμοπαθών, για να τους προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της.

Η 26χρονη Αρια Μανιουδάκη, νεαρή με ανησυχίες και έμφυτη την ανάγκη να προσφέρει στον συνάνθρωπο, επελέγη από τους καθηγητές του μεταπτυχιακού της «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», να μεταβεί στην πληγείσα Κεφαλονιά. Ενας ακόμη λόγος που βάρυνε στην επιλογή του πρόσωπό της, ήταν η συμμετοχή της στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Ετσι, η νεαρή όμορφη μελαχρινή, χωρίς δεύτερη σκέψη, παραμερίζοντας τον όποιο φυσικό φόβο είχε, αλλά και τις προβλέψεις για ισχυρούς μετασεισμούς, μετέβη στην Κεφαλονιά για να προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά της, αλλά και να εκτιμήσει την κατάσταση για τις ακαδημαϊκές ανάγκες του μεταπτυχιακού της.
«Δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή το ενδεχόμενο των μετασεισμών. Δε με νοιάζει πόσο επικίνδυνο είναι κάτι για τον εαυτό μου την ώρα που υπάρχει ζήτημα για τη ζωή του συνανθρώπου μου. Χαίρομαι που με διάλεξαν» τονίζει η Αρια μιλώντας στο cretalive.gr. «Έχει τύχει να κάνει και 4 μετασεισμούς σε 2 λεπτά. Μου αρέσει όμως που είμαστε εδώ για να προσφέρουμε βοήθεια» προσθέτει και εξηγεί επακριβώς τι κάνει στην πληγείσα Κεφαλονιά: «Το μέρος που έχει πληγεί είναι το Ληξούρι. Εμείς μεταβαίνουμε σε απομονωμένα χωριά για να βοηθήσουμε όσους κατοίκους αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν την περιουσία τους , έστω κι αν έχει κριθεί μη κατοικήσιμη...Κάποιοι, έχουν φύγει. Έχουν εγκαταλείψει το νησί και έχουν βρει καταφύγιο στα Γιάννενα, στη Πάτρα ή μένουν προσωρινά στα καράβια. Για όσους διάλεξαν να μείνουν πίσω, είμαστε στο πλευρό τους. Οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" προσφέρουν φάρμακα, τρόφιμα, κουβέρτες και πραγματοποιούν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις».


Πηγή: cretalive.gr