Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΧΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ


Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους Μαραθώνιους στον κόσμο, με συμμετοχή 50.000 δρομέων από 100 χώρες.
Για πρώτη φορά φέτος, οι νικητές θα στεφθούν, από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, με κότινους ελιάς που έχουν κοπεί από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων.Το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση στον γαλλικό τύπο και τη γαλλική τηλεόραση όπου γίνονται εκτενείς ιστορικές αναφορές στο αγώνισμα του Μαραθωνίου.

Τους κότινους μετέφερε από την Ελλάδα ο κ. Σπύρος Ζαγάρης, επίτιμος πρόεδρος της παγκόσμιας Οργάνωσης των δημάρχων για την Ειρήνη και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.
Δώδεκα συνολικά θα είναι οι κότινοι που θα απονεμηθούν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλίας κ. Θ. Πασσά, στους τρείς πρώτους νικητές των γενικών κατηγοριών ανδρών και γυναικών καθώς και στους τρείς πρώτους νικητές των αντίστοιχων κατηγοριών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Την πρωτοβουλία για την ελληνική συμμετοχή με την βράβευση, είχε ο ‘Ελληνας πρέσβης, από χρόνια πιστός Μαραθωνοδρόμος ο ίδιος και σήμερα ένας από τους δρομείς στο Παρίσι.
Η ιδέα γεννήθηκε πριν από ένα μήνα με την ευκαιρία των εγκαινίων στην Ουνέσκο της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Μαραθώνας Πολιτιστικό Τοπίο».
Η συνεργασία προβλέπεται μάλιστα να διευρυνθεί στο μέλλον, με τη μεταφορά της “φλόγας του Μαραθώνιου” που ανάβει κάθε χρόνο με ειδική τελετή στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.
Για πρώτη φορά φέτος το κρατικό κανάλι FR3 κάνει απ’ευθείας αναμετάδοση. Έτσι, η βράβευση με τους κότινους από τους ελαιώνες του Μαραθώνα, θα είναι μια ευκαιρία ιστορικής αναδρομής για το γαλλικό κοινό, για την καταγωγή του μόνου ολυμπιακού αγωνίσματος που φέρει τοπωνύμιο και συνδέεται άμεσα με τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: real.gr


Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ LEN TROPHY, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΟΥΠΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ.

Ιστορία έγραψε η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, νίκησε τη Φιρέντσε μέσα στη Φλωρεντία με 10-9 κατακτώντας το Len Trophy, αλλά και την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας του.
Η Αυστραλή Μπρόνγουιν Νοξ είχε τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις να φύγει στην κόντρα και περνώντας την μπάλα με λόμπα πάνω από την τερματοφύλακα της Φιρέντσε Φεντερίκα Λάβι, να πετύχει το «χρυσό» γκολ 23 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του συγκλονιστικού τελικού στη Φλωρεντία.

Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή κούπα για το γυναικείο τμήμα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, στη δεύτερη παρουσία του σε ευρωπαϊκό τελικό, όταν κατά διαβολική σύμπτωση, στον τελικό του Len Trophy το 2008 στην Πάντοβα είχε ηττηθεί με το ίδιο από τη Ρόμα.


Και από των τωρινό Ολυμπιακό, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη. μαζί με την Εύη Τετζαλίδου, ήταν οι μοναδικές που είχαν ζήσει τον τελικό της Πάντοβα, με τη Μανωλιουδάκη να δίνει το σύνθημα νίκης στις συμπαίκτριές της, πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ, τα δύο στο τελευταίο οκτάλεπτο.


Αυτή η κούπα είναι ξεχωριστή και για την Εύη Τετζαλίδου, καθώς μετά τον Εθνικό το 2010, στους διπλούς τότε τελικούς με τη ρωσική Χάντι Μανσίσκ, τώρα γεύεται την κατάκτηση του δεύτερου Len Trophy της καριέρας της και με το σκουφάκι του Ολυμπιακού.

Οι παίκτριες του Ολυμπιακού έδειξαν ψυχή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, απέναντι στη Φιρέντσε, που αγωνιζόταν στο «σπίτι» της και στη διάρκεια του τελικού, πήρε σφυρίγματα.

Χαρακτηριστικά, η Εύη Τετζαλίδου είδε να μη μετρά γκολ στο β' οκτάλεπτο όταν η Λάβι μάζεψε την μπάλα καθαρά μέσα από τη νοητή γραμμή της εστίας της κι ενώ το σκορ ήταν 4-3 για την ελληνική ομάδα.

Τα προβλήματα για τον Ολυμπιακό άρχισαν να γίνονται τεράστια στο 3ο οκτάλεπτο, όταν αρχικά η Ελευθερία Πλευρίτου κι έπειτα η βασική φουνταριστός της ομάδας, η Ουγγαρέζα Μπάρμπαρα Μπούικα έφυγαν από τον αγώνα με τρίτη ποινή.

Παρά τις δύο σημαντικές απώλειες, οι παίκτριες του Ολυμπιακού οπλίστηκαν με περισσότερη θέληση. Δεν έδωσαν ποτέ το δικαίωμα στη Φιρέντσε να πάρει την πρωτοπορία.

Στο 4ο οκτάλεπτο, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη έδωσε αέρα ενός γκολ δύο φορές στον Ολυμπιακό, η Μαργαρίτα Πλευρίτου στην κόντρα πέτυχε το 9-7.

Η Φιρέντσε στην τελευταία της αντεπίθεση κατάφερε πολύ γρήγορα να ισοφαρίσει, πριν έρθει η Αυστραλή Μπρόνγουιν Νοξ, που αποκτήθηκε μόνο για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να γράψει το τελικό 10-9.

Η εξέλιξη του σκορ

Α' Οκτάλεπτο
7:30 Μανωλιουδάκη 1-0 Περιφέρεια
3:14 Μανωλιουδάκη 2-0 Περιφέρεια

Β' Οκτάλεπτο
6:24 Μπαρτολίνι 2-1 Περιφέρεια
5:58 Μπαρτολίνι 2-2 Πέναλτι
5:36 Μπούικα 3-2 Φουνταριστή
4:25 Μότα 3-3 Περιφέρεια
4:04 Νοξ 4-3 Περιφέρεια
1:39 Μαργ. Πλευρίτου 5-3 Φουνταριστή
0:35 Ρεπέτο 5-4 Περιφέρεια

Γ' Οκτάλεπτο
7:47 Μπούικα 6-4 Πέναλτι
7:17 Κρεγκ 6-5 Παίκτρια Παραπάνω
1:58 Μπαρτολίνι 6-6 Πέναλτι

Δ' Οκτάλεπτο
6:53 Μανωλιουδάκη 7-6 Πέναλτι
6:26 Τζιάκι 7-7 Παίκτρια Παραπάνω
5:55 Μανωλιουδάκη 8-7 Παίκτρια Παραπάνω
5:27 Μαργ. Πλευρίτου 9-7 Κόντρα
3:32 Μότα 9-8 Περιφέρεια
2:48 Μπαρτολίνι 9-9 Παίκτρια Παραπάνω
0:23 Νοξ 10-9 Κόντρα

Τα οκτάλεπτα: 2-0, 3-4, 1-2, 4-3

Ολυμπιακός (Χάρης Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Τετζαλίδου, Ελ. Πλευρίτου, Σώρα, Μανωλιουδάκη 4, Αβραμίδου, Καλογεράκου, Μαργ. Πλευρίτου 2, Νιαρχάκου, Μπούικα 2, Βασιλακοπούλου, Νοξ 2, Σταματοπούλου.

Φιρέντσε (Αντρέα Σελαρόλι): Λάβι, Μότα 2, Φερίνι, Κολαιόκο, Σετόντσε, Λάπι, Μπαρτολίνι 4, Μάζι, Ρεπέτο 1, Ολίμπι, Τζιάκι 1, Κρεγκ 1


Πηγή: http://www.skai.gr/news/sports/article/255440/eruthroleuko-to-len-trophy/#ixzz2y5D7yFT5

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «I AM ROMA»




Στο διακρατικό πρόγραμμα "I am Roma” συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δημιουργώντας ένα πολύ συγκινητικό video το όποιο έτυχε μεγάλης αναγνώρισης, καθώς βραβεύτηκε. Πρόκειται για ένα video που περνάει βαθύ μήνυμα για τη διαφορετικότητα που τελικά -ίσως- και να είναι μόνο στο μυαλό μας.
Στο διακρατικό πρόγραμμα "I am Roma, Changing Mindsets" στο οποίο έλαβε μέρος ο Δήμος Ηρακλείου και είχε χρονική διάρκεια 24 μήνες συμμετείχαν:

  • Δήμος Ηρακλείου (Ελλάδα)
  • Πράγα (Τσέχικη Δημοκρατία)
  • Τιμισοάρα (Ρουμανία)
  • Μπρατισλάβα (Σλοβακία)
  • Βουκουρέστι (Ρουμανία)
  • Ντόμπριχ (Βουλγαρία)
  • Σίντρα (Πορτογαλία)
  • Μπέλφαστ (Ιρλανδία)
Και στις οκτώ αυτές πόλεις οι Ρομά έχουν παρουσία.

Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την προσπάθεια απαλοιφής διαφόρων στερεοτύπων σε βάρος των Ρομά γενικά και ειδικότερα των παιδιών Ρομά.

Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και την Τοπική Ομάδα Δράσης του Προγράμματος διοργάνωσε τις ακόλουθες δράσεις:
1. Δημιουργία ενός καινοτόμου DVD-παραμύθι διάρκειας 10 λεπτών και συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων για την παρουσίαση του στα παιδιά με σκοπό την ευαισθητοποίηση και συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών.
2. Δημιουργία ενός τηλεοπτικού spot με σύντομα μηνύματα κατά των διακρίσεων και προβολή του σε τοπικά μέσα επικοινωνίας.
3. Διοργάνωση δράσης ενημέρωσης, διανομή εντύπου και πραγματοποίηση κοινωνικής έρευνας σχετικά με τις στάσεις/αντιλήψεις σε θέματα διακρίσεων.
4. Διοργάνωση εκπαιδευτικού φεστιβάλ με τη συμμετοχή των μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου Ηρακλείου.

Η βράβευση
Το mail που έφτασε από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Αεράκη γέμισε χαρά και υπερηφάνεια τον ίδιο και τα στελέχη του Δήμου.

Το Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σλοβακίας, μέσω των συντονιστών του προγράμματος, ζητά την άδεια του Δήμου να κάνει χρήση του βίντεο (εξαιρετικού πράγματι!) που γυρίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος και να χρησιμοποιήσει υπότιτλους στην σλοβακική.

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το έχει ήδη μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα και το έχει διανείμει στους υπεύθυνους εκπροσώπους, μια εθνική αρχή, αυτή της Σλοβακίας επιθυμεί να κάνει χρήση ενός βίντεο γυρισμένου στον καταυλισμό των Ρομά στην Αλικαρνασσό που προαγάγει τη φιλία των παιδιών ανεξαρτήτως της καταγωγής τους.

Η επιτυχία του προγράμματος "I am Roma" είχε σαν αποτέλεσμα να βραβευτεί ο Δήμος Ηρακλείου σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο πριν μερικούς μήνες στην 4th Dosta του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα για τις δράσεις και τις δομές που αφορούν τους Ρομά.

Δείτε το πολύ συγκινητικό video της συμμετοχής, για τους Ρομά, που  κάνει το γύρω του κόσμου (video)


http://www.polispost.com/