Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η DREAM TEAM ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ

ξεπερνώντας το Harvard, το Kings Kollege και το Georgetown!


Ενα ξένο hedge fund, όμως, αρνείται τη συμμετοχή του και προσφεύγει στα δικαστήρια... Η πρόκληση για τους νομικούς που εμπλέκονται είναι μεγάλη. Η ομάδα, όμως, της Νομικής Αθηνών είναι άψογα προετοιμασμένη. Γι' αυτό και αποσπά άλλη μία μεγάλη επιτυχία, άλλο ένα τρόπαιο για την πλούσια συλλογή της, κατακτώντας την τρίτη θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 79 πανεπιστήμια.
Το φετινό θέμα του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης FDI Moot, που αφορά το διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων, είχε ελληνικό χρώμα. Μπορεί το σενάριο να διαδραματιζόταν σε μία φανταστική χώρα που πήρε το όνομά της από πλανήτη του Star Wars, αλλά οι ομοιότητες είναι πολλές με την προσφυγή της σλοβάκικης τράπεζας Postova banka και του βασικού μετόχου της Istrokapital SE που εκκρεμεί εναντίον της Ελλάδας ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για το PSI. Αρα, όπως αναφέρει η imerisia.gr η πρόκληση για τους προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής που διαγωνίστηκαν ήταν διπλή.
Και για άλλη μία φορά η ελληνική ομάδα τα κατάφερε. Πέρασε στον παγκόσμιο γύρο, ταξίδεψε μέχρι το Μαλιμπού, τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της στην προκριματική φάση αποκλείοντας πανεπιστήμια από Γερμανία, Ρωσία, Ινδία, ΗΠΑ, ενώ στη φάση των νοκ άουτ τα παιδιά της Νομικής Αθηνών βγήκαν τρίτα, μπροστά από το Harvard και το Georgetown των ΗΠΑ, το Kings Kollege του Λονδίνου κ.ά. Για την ιστορία, πρώτο ήρθε το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Κριτές ήταν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.
Επιτυχίες
Η συγκεκριμένη διάκριση δεν είναι η πρώτη, αλλά έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς από νίκες και βραβεία. Η Νομική Αθηνών μπορεί να μη συμπεριλαμβάνεται σε κάποια από τις παγκόσμιες λίστες αξιολόγησης πανεπιστημιακών τμημάτων (όπως η λίστα της Σανγκάης ή QS), οι επιτυχίες ωστόσο των φοιτητών της σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι τα τελευταία χρόνια απανωτές.
Πριν από μερικούς μήνες ομάδα φοιτητών ανακηρύχτηκε πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο στον διαγωνισμό εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition στο Δίκαιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατατροπώνοντας τη Νομική του Χάρβαρντ στον τελικό γύρο της Γενεύης.
Στο Tufts συνεχίζει τις σπουδές της η Κατερίνα Πιτσόλη
Στο Tufts συνεχίζει τις σπουδές της η Κατερίνα Πιτσόλη
«Νικήσαμε επειδή ήμασταν απόλυτα προετοιμασμένοι, με σωστή δουλειά, διάβασμα και αφοσίωση. Είχαμε προβλέψει όλα τα πιθανά σενάρια. Δέσαμε σαν ομάδα, ο καθένας με τις δικές του δεξιότητες», λέει η Αννα Βεντουράτου, μέλος της ομάδας. Στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η Νομική Αθηνών ήρθε πρώτη πέρυσι νικώντας την Οξφόρδη και δεύτερη φέτος, ενώ έχει πλασαριστεί αρκετές φορές στην πρώτη δυάδα και το 2010 είχε κατακτήσει πάλι την πρωτιά.
Σημαντικές διακρίσεις μετρούν οι φοιτητές του τμήματος και στις Διεθνείς Εικονικές Δίκες για το Δίκαιο του Διαστήματος, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλους αντίστοιχους διαγωνισμούς.
«Οι φοιτητές παίρνουν πολλά από τη συμμετοχή τους, ξεπερνούν τον εαυτό τους, μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα», λέει ο λέκτορας Αν. Γουργουρίνης, ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας που διαγωνίστηκε πριν από λίγες μέρες στο Μαλιμπού κι εκείνης που κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά στη Γενεύη. «Οι φοιτητές μας προπονούνται σκληρά. Δουλεύουν στον ελεύθερο χρόνο τους, επειδή θέλουν να μάθουν, ακόμη κι αν αυτό δεν μετρά τυπικά για το πτυχίο τους», συμπληρώνει.
«Το επίπεδο των φοιτητών, των καθηγητών και των σπουδών είναι εξαιρετικό στη Νομική», λέει η Κλαίρη Σεργάκη, φοιτήτρια, μέλος της ομάδας που επέστρεψε μόλις από το Μαλιμπού και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα γνωστά θέματα με τις καταλήψεις, τις φοιτητικές παρατάξεις, την οργάνωση, τις εγκαταστάσεις. Εμείς έχουμε το δύσκολο, που είναι το καλό έμψυχο υλικό, ζητούμενο σε άλλα πανεπιστήμια, και μας λείπουν τα εύκολα και τα αυτονόητα»...
Η συνταγή της επιτυχίας
Εντατική και ομαδική δουλειά το μυστικό
«Το επίπεδο σπουδών στη Νομική είναι πολύ υψηλό και αυτό οφείλεται κυρίως στους καθηγητές της σχολής, πολλοί από τους οποίους έχουν πραγματικά διάθεση να προσφέρουν», σχολιάζει η Αννα Βεντουράτου, απόφοιτος πια της Νομικής και μέλος της ομάδας που κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά τον Μάιο. Η ίδια όπως και πολλά άλλα παιδιά που έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς υπερασπίζονται το επίπεδο σπουδών στη σχολή τους, χωρίς να παραγνωρίζουν προβλήματα και ελλείψεις, που αφορούν σε εγκαταστάσεις, οργανωτικά θέματα κ.ά.
«Το πανεπιστήμιο δεν είναι συνδρομητής σε μεγάλα περιοδικά επενδυτικής διαιτησίας και η βιβλιοθήκη του Τομέα Διεθνών Σπουδών έχει περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένων στο αντικείμενο βιβλίων. Ο καθηγητής μας, όμως, μας κατέκλυσε με τα απαραίτητα βιβλία, άρθρα και πληροφορίες», αναφέρει για παράδειγμα η Θεοδώρα Κουτεντάκη, που μόλις γύρισε από το Μαλιμπού.
Ολοι αναγνωρίζουν ως κέρδος τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία που αποκομίζουν κι αποδίδουν την επιτυχία τους στη σωστή ομαδική δουλειά και την εντατική προετοιμασία. «Ημασταν πραγματική ομάδα, ο καθένας με τον δικό του ρόλο και όλοι μαζί για τον ίδιο στόχο», λέει ο 19χρονος Λεωνίδας Βύζας. Οι πέντε προπτυχιακοί φοιτητές που διακρίθηκαν στην εικονική δίκη για την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους χρειάστηκε να διαβάσουν και να αναλύσουν τον ελληνικό νόμο του PSI, που αποτελούσε «δικόγραφο». Αν και η υπόθεση της Νταγκόμπα ήταν μείξη Ελλάδας και Αργεντινής, το... άρωμα ήταν ελληνικό και εμπεριείχε κούρεμα με ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Οι φοιτητές κλήθηκαν να υπερασπιστούν και τη χώρα και το hedge fund κι είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων.
«Εμείς ξέρουμε τις αδυναμίες της Ελλάδας και τα δυνατά της σημεία, και τα χρησιμοποιήσαμε στην επιχειρηματολογία μας», εξηγεί η Κλαίρη Σεργάκη, λέγοντας πως το ύστατο νομικό όπλο της χώρας ήταν να επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτημα επιβίωσης, καθώς κινδύνευε με χρεοκοπία. Τα παιδιά εύχονται τώρα κι ελπίζουν να πάει εξίσου καλά και η πραγματική υπόθεση της Ελλάδας που εκκρεμεί στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICISID) της Ουάσιγκτον. «Θεωρώ κι ελπίζω ότι θα κερδίσουμε», εκτιμά η Ειρήνη Κικαρέα κι εξηγεί: «Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όπου θα κριθεί η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, θεωρώ πως η νομολογία δεν ευνοεί την Ελλάδα. Αλλά πιστεύω πως η υπόθεση θα κερδηθεί τελικά στην ουσία, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν πράγματι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κρίσης που βίωνε και της κοινωνικής αναταραχής».
Μαρτυρία
Πολύ καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο
«Οι απόφοιτοι της Νομικής Αθηνών έχουμε πολύ καλό ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Φυσικά χρειάζεται προσωπικός κόπος και δουλειά. Και σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες. Αλλά το επίπεδο των σπουδών και των καθηγητών είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως.
Οι νεότεροι, μάλιστα, καθηγητές συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το αυστηρό πρόγραμμα διδασκαλίας, όπως διαγωνισμούς και εικονικές δίκες. Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε καλές επιδόσεις σε τόσους διεθνείς διαγωνισμούς απέναντι σε πολύ καλά πανεπιστήμια. Ούτε ότι πάμε καλά όσοι βγαίνουμε στο εξωτερικό για περαιτέρω σπουδές», μας λέει η 25χρονη Κατερίνα Πιτσόλη.
Αποφοίτησε από τη Νομική τον Απρίλιο και τώρα κάνει μεταπτυχιακό στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Tufts (The Fletcher School of Law and Diplomacy). Εχει πάρει μέρος σε τρεις διαγωνισμούς εικονικών δικών, στον ένα εκ των οποίων η ομάδα της βγήκε πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο.
«Εμαθα πώς να κάνω έρευνα, πώς να γράφω για την επιστήμη μου, βρήκα με τι ήθελα να ασχοληθώ στη ζωή μου. Οι διαγωνισμοί αυτοί βοηθούν τους φοιτητές να διευρύνουν τη νομική τους σκέψη και τον πνευματικό τους ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο πως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού συνιστούν κανονικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών».
Πηγή: eirinika.gr

ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΚΣΥΓΧΟΝΙΖΕΤΑΙ: ΣΠΑΝΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ.

Μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα που βρίσκονται στην Αθωνική Πολιτεία εδώ και αιώνες και κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου, πλέον θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή και θα διασωθούν.

Το απόθεμα περιλαμβάνει συλλογές των χειρογράφων κωδίκων, έντυπων και εγγράφων, που βρίσκονται στα Αγιορείτικα Μοναστήρια και έχουν περιορισμένο βαθμό προσβασιμότητας και πρακτικής αξιοποίησης, καθώς η χρήση τους «προϋποθέτει την φυσική παρουσία των ερευνητών, των φοιτητών, και της ακαδημαϊκής κοινότητας εν γένει», όπως σημειώνεται.
«Επιπλέον, οι ανάγκες προστασίας ενός τόσο ευαίσθητου περιεχομένου από τους κινδύνους και τη φθορά που εγκυμονεί η φυσική πρόσβαση και μεταχείριση κάποιων αντικειμένων που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην πάροδο του χρόνου, όπως τα χειρόγραφα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ψηφιοποίησης και διάθεσης του υλικού με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών» αναφέρει η απόφαση του κ. Δασκαλάκη.
Το πρώτο υποέργο, με τίτλο «Ψηφιακή Διαχείριση Πολιτιστικού Αποθέματος Αγίου Όρους» περιλαμβάνει:
- Ψηφιοποιημένο αρχείο χειρογράφων κωδίκων, με 900.000 ψηφιακές λήψεις
- Ψηφιοποιημένο αρχείο παλαιτύπων, με 450.000 ψηφιακές λήψεις
- Ψηφιοποιημένο Ιστορικό αρχείο εγγράφων, με 550.000 ψηφιακές λήψεις
- Ψηφιακή αποτύπωση έργων τέχνης και ειδικών συλλογών, με 146.000 ψηφιακές λήψεις όλων των κατηγοριών, 2.500 ώρες ήχου και εικόνας και 25.000 αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις
- Εφαρμογή GIS «Αθωνικά ψηφιακά μονοπάτια»
- Εφαρμογή τρισδιάστατου μοντέλου μνημείου
- Εφαρμογή διαδραστικής ψηφιακής πύλης (portal)
- Ψηφιακός κατάλογος χειρογράφων
- Ψηφιακός κατάλογος εντύπων
- Αγιορείτικη Βιβλιοθήκη
- Μεταφράσεις σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ρωσικά, βουλγαρικά, γερμανικά) σύγχρονης αγιορείτικης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής
- Εφαρμογές «Ψηφιακά προσκυνητάρια»
- Εξοπλισμός (H/W, S/W).
Το δεύτερο υποέργο, με τίτλο «Δημιουργία Προστιθέμενες Αξίας στην Πράξη», προβλέπει την απασχόληση εξειδικευμένων επιστημόνων για τις ανάγκες επιστημονικής τεκμηρίωσης, προληπτικής συντήρησης, παραγωγής και ελέγχου ψηφιακού περιεχομένου, προσωπικό τεχνικής υποστήριξης πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και δυο ημερίδες προβολής των αποτελεσμάτων του έργου και ένα ντοκυμαντέρ, μία Μελέτη προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κτλ.
Το σύνολο του προϋπολογισμού της πράξης ανέρχεται σε 9,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η κοινοτική συνδρομή ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 900.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» κατά 56,% και κατά τα υπόλοιπο ποσοστό από διάφορα περιφερειακά προγράμματα. Ο χρόνος υλοποίησης της πράξης είναι εννέα μήνες, ενώ η ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015.
Όπως αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην πράξη ένταξης, τα βασικά τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του προγράμματος αποτελούν ο προσδιορισμός των παραμέτρων επιλογής υλικού προς ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση, η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του πρωτογενούς υλικού, η δημιουργία προτύπων τεκμηρίωσης και η αξιοποίηση καινοτομικών μέσων για την προσπέλαση στο ψηφιοποιημένο περιεχόμενο της αγιορείτικης κληρονομιάς.


Πηγή: Το Αγιο Ορος εκσυγχρονίζεται: Σπάνιας αξίας χειρόγραφα και τεκμήρια παίρνουν ψηφιακή μορφή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/176756#ixzz3I6TpK500