Κυριακή 25 Μαΐου 2014

3ΗΜΕΡΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ BloodSharing ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Στις 27, 28 και 29 Μαϊου, στο ΤΕΙ Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί η 3η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται από την Ομάδα BloodSharing.
Ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Θοδωρής Κόνσουλας, μας μίλησε για την ιδέα και για τους στόχους του BloodSharing. 

-Θοδωρή, πότε δημιουργήθηκε η ομάδα σας?
-Όλα ξεκίνησαν κάπου το Σεπτέμβρη του 2013, όταν ο υπεύθυνος της ομάδας, Πολυνείκης Παπούλιας, είχε την ιδέα να ξεκινήσει μια εθελοντική ομάδα στο ΤΕΙ Αθήνας, αρχικά για τη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών και στη συνέχεια με όραμα για ακόμη περισσότερα. Την ιδέα του Πολυνείκη γρήγορα υιοθέτησαν δύο ακόμη φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας, με την 3άδα να αποτελεί και τον πυρήνα της εθελοντικής ομάδας με το όνομα BloodSharing.
Οι πρώτες επαφές με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία της ομάδας διοργανώθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 2013. Φυσικά, η ομάδα είχε αυξηθεί το διάστημα αυτό με περισσότερα άτομα από την ίδια σχολή και το επίτευγμα έγινε με τη βοήθεια και τις συμβουλές της ήδη έμπειρης ομάδας Αιμοπετάλιο του ΕΚΠΑ.
Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία μας με το αίσθημα του ήρωα, αφού δίνοντας κανείς αίμα σώζει ζωές. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε την απαραίτητη ατμόσφαιρα στους φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας, φτιάχνοντας αφίσες με σούπερ ήρωες και το κατάλληλο μήνυμα, και κολλώντας τες σε αρκετά σημεία του ΤΕΙ Αθήνας, στις καφετέριες και στα βιβλιοπωλεία εκτός του ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Πειραιά.


-Πώς χρησιμοποιήσατε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης?
-Κινηθήκαμε και online, δίνοντας μεγάλη βάση στο Facebook. Δημιουργήσαμε Facebook εκδήλωση, στην οποία με μεγάλη χαρά είδαμε 200 χρήστες να δηλώνουν πως θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και 124 να δηλώνουν πως θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή. Φυσικά, στείλαμε και Δελτίο Τύπου για να κοινοποιηθεί η εθελοντική αιμοδοσία μας και σε διάφορα φοιτητικά websites, αλλά και σε websites γενικού περιεχομένου.
Τελευταίο βήμα ήταν οι ενημερώσεις από εθελοντές της ομάδας μας σε διάφορες αίθουσες στις οποίες φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιούσαν μαθήματα (θεωρητικά ή εργαστηριακά), πάντοτε με την άδεια των καθηγητών, καθώς και οι ενημερώσεις στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Αθήνας, όπου σφύζει πάντοτε από ζωή.

-Τι απήχηση είχε αυτή πρώτη προσπάθεια της ομάδας BloodSharing?
-Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και πέρα από κάθε προσδοκία, αφού καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε γύρω στα 300 άτομα και να συλλέξουμε περίπου 70 μονάδες αίματος. Δυστυχώς, υπήρξαν προβλήματα και δεν πρόλαβαν όλοι οι φοιτητές να εξεταστούν και να δώσουν αίμα, όμως γνωρίζαμε πως το πρόβλημα αυτό θα λυθεί στην επόμενη προσπάθεια μας.

-Πόσος χρόνος μεσολάβησε μέχρι τη 2η αιμοδοσία?
-Μέσα σε 4 μήνες από την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία μας, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη 2η, αυτή τη φορά διήμερη. Θέσαμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα.
Αυτή τη φορά εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός πως η διήμερη εθελοντική αιμοδοσία μας θα γινόταν με την έναρξη της Άνοιξης, 11 και 12 Μαρτίου του 2014. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε πως θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε το αίσθημα των ηρώων και να εκμεταλλευτούμε τη φράση «Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις» του Οδυσσέα Ελύτη.
Στόχος μας αυτή τη φορά ήταν να δημιουργήσουμε εξαρχής κάτι δικό μας, στο οποίο θα μπορούσαμε να στηριχτούμε για μελλοντικές δράσεις της ομάδας και για να πείσουμε ακόμη περισσότερους να μας εμπιστευτούν. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, το δικό μας website BloodSharing.org.
Μέσα στο website προσθέσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για έναν αιμοδότη, όπως τη διαδικασία, το χώρο διεξαγωγής κλπ. Δημιουργήσαμε μία καλαίσθητη αρχική σελίδα και συνδέσαμε όλους τους social media λογαριασμούς μας (Facebook, Twitter, Google+) για να μπορούν να μας εντοπίσουν και να συνδεθούν μαζί μας.
Με στήριγμα το website, στήσαμε από την αρχή τους λογαριασμούς μας στα Social Media και δώσαμε ξανά μεγάλο βάρος στη νέα Facebook σελίδα και στη νέα Facebook εκδήλωση. Η σελίδα γρήγορα σκαρφάλωσε στα 300+ Likes, το event είδαν συνολικά πάνω από 2.500 χρήστες και δήλωσαν πως θα παρευρεθούν συνολικά 110 άτομα στην εκδήλωση μας και άλλα 35 θα αποφάσιζαν τελευταία στιγμή. Επίσης, δεν παραλείψαμε να στείλουμε Δελτίο Τύπου και πάλι στα websites τα οποία μας είχαν βοηθήσει ξανά στο παρελθόν, φοιτητικά και μη.
Όπως και με την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία, έτσι και πάλι πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις σε αίθουσες, αυτή τη φορά δίνοντας περισσότερη βάση στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ Αθήνας, όπου τα λουλούδια-καρδιές που δημιουργήσαμε μοιράστηκαν από χέρι σε χέρι και γέμισαν τους χώρους του ιδρύματος.
Με μεγάλη χαρά είδαμε να συλλέγονται συνολικά περίπου 150 μονάδες αίματος στο νέο χώρο της εθελοντικής αιμοδοσίας μας, στα ειδικά διαμορφωμένα ιατρικά εργαστήρια της ΣΕΥΠ και όχι στο Ιατρείο του ΤΕΙ Αθήνας, αφού το τελευταίο δε μας χωρούσε πλέον.
Χρησιμοποιήσαμε το ίντερνετ για συντονισμό και επικοινωνία, είχαμε περισσότερους εθελοντές από διάφορες σχολές του ΤΕΙ Αθήνας, μαγειρέψαμε γλυκά, δημιουργήσαμε αυτοκόλλητα-καρδιές και λουλούδια-καρδιές. Ήταν όλα πολύ όμορφα και υπήρχε οργάνωση από τα μέλη της ομάδας μας. Θέσαμε τον πήχη ψηλά και πετύχαμε ξανά.

-Πώς θα περιέγραφες τις σχέσεις των μελών της ομάδας BloodSharing?
-Μέσα από τις δύο, έως τώρα, δράσεις της ομάδας μας, δημιουργήθηκε μια παρέα ανθρώπων και αυτό είναι ίσως και το πιο σημαντικό για εμάς. Αυτή η παρέα μπορεί τώρα να πείσει περισσότερους ανθρώπους να υιοθετήσουν τον εθελοντισμό στην καθημερινότητα τους και μαζί να δημιουργήσουν όλοι ακόμη περισσότερες δράσεις, όχι μόνο εθελοντικές αιμοδοσίες.
Συνεχίζουμε το έργο το οποίο ξεκινήσαμε με ακόμη περισσότερες δυνάμεις και αντοχές, με ακόμη περισσότερα άτομα να εντάσσονται στην ομάδας μας, με ακόμη περισσότερες απαιτήσεις και υψηλότερους στόχους.

-Μίλησε μας λίγο και για τη νέα σας πρωτοβουλία, που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.
Η τρίτη και τελευταία -έως τώρα- προσπάθεια μας είναι η τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στις 27, 28 και 29 Μαΐου. Λίγο πριν την τυπική έναρξη του καλοκαιριού, καθώς ο καιρός έχει ζεστάνει αρκετά, διοργανώνουμε τη μεγαλύτερη εθελοντική αιμοδοσία μας, παρέα με μία έκθεση φωτογραφίας από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας.
Τα μέλη της ομάδας έχουν αυξηθεί και είμαστε περίπου 50 εθελοντές, έχοντας πλέον και κάποια μέλη με πολύ συγκεκριμένες ικανότητες, όπως γραφίστες και φωτογράφους.
Σκεφτήκαμε πως το moto που ταιριάζει στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η φράση «Είναι τόσο απλό», καθώς καταφέραμε και συνδυάσαμε την προηγούμενη φράση με τη δημιουργία πεταλούδων origami, τις οποίες και θα μοιράσουμε τις ημέρες των αιμοδοσιών στους επισκέπτες.
Το site μας είναι έτοιμο, το ίδιο και η νέα Facebook εκδήλωση μας, μέσω της οποίας κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση στον αριθμό επισκεπτών.
Πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το ακατόρθωτο.

Θοδωρή, εμείς σας στηρίζουμε, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία


Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα του BloodSharing για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.