Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.

Έκθεση αφιερωμένη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. Πρόκειται για άλλη μία φιλόδοξη έκθεση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ.
Σε συνάντηση που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε να εκτεθεί εκεί ένα μέρος από τα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.  Τον Ιούνιο, διευθυντικά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, υπό τη γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες με την ηγεσία και τα τεχνικά κλιμάκια του Μουσείου.

Η φιλοδοξία είναι η έκθεση αυτή να είναι η πρώτη που θα υποδεχθεί το αμερικανικό και διεθνές κοινό στη Δυτική Πτέρυγα της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, μετά την ανακαίνισή της, το 2016.
Το ναυάγιο ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900 - 1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.
Το Ναυάγιο

Στο 60 με 50 π.Χ. χρονολογείται το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και το φορτίο του από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ.. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες, σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, το 1900 - 1901, καθώς και το 1976 με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ. Η μερική ανέλκυσή του χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Το πλοίο που ναυάγησε έξω από τα Αντικύθηρα ήταν μια ολκάδα, φορτηγό-σκάφος υπολογιζόμενης χωρητικότητας 300 τόνων, και ήταν ήδη αρκετά ταξιδεμένο όταν χάθηκε στη θάλασσα μαζί με το πολύτιμο φορτίο του περί το 60-50 π.Χ.. Είναι σαφές ότι κατευθυνόταν προς κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, μεταφέροντας εκεί πολύτιμα αγάλματα και σκεύη για τους Ρωμαίους αριστοκράτες, ξεκινώντας από κάποιο λιμάνι του Αιγαίου, ίσως τη Δήλο.
Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ταξιδεύει στον κόσμο

Αρκετές εκθέσεις για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά έχουν σχεδιαστεί το επόμενο διάστημα. Ήδη το Μουσείο Γκετί στο Λος Άντζελες φιλοξενεί έκθεση του ελληνικού κόσμου του Βυζαντίου. Η έκθεση θα μείνει στο Μουσείο Γκετί έως τις 27 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ένα μέρος της θα μεταφερθεί στο Art Institut στο Σικάγο, όπου θα παραμείνει έως το τέλος του χρόνου.

Επίσης, η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα έως τον Μέγα Αλέξανδρο», θα εγκαινιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στην Οττάβα του Καναδά. Τον Ιούνιο του 2015 θα μεταφερθεί στο Μόντρεαλ, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στο Field Museum στο Σικάγο και την άνοιξη του 2016 στο Μουσείο του National Geographic στην Ουάσινγκτον.

«Η πολιτιστική εξωστρέφεια είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξηγώντας: «Διότι οικοδομεί εκ νέου τη δημόσια εικόνα της χώρας διεθνώς. Αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, δίνοντας απαντήσεις στη γελοία, ανιστόρητη προπαγάνδα, όπως είναι εκείνη των Σκοπίων. Και παράλληλα, βοηθά την προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας και έχουμε κάθε λόγο να την προτάσσουμε».
naftemporiki.gr
 

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΑΓΑΣ «ΠΟΥΛΑΕΙ» ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Ο Έλληνας δημοσιογράφος και παρουσιαστής, που έχει διαγράψει μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία στον χώρο της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στη Γαλλία και τις γαλλόφωνες χώρες, τα τελευταία χρόνια δεν αποχωρίζεται τη φωτογραφική του κάμερα με αποτέλεσμα η προσωπική συλλογή του να αριθμεί πλέον χιλιάδες φωτογραφίες. Οι διαδικτυακοί του φίλοι στα social media απολαμβάνουν καθημερινά τις εικόνες του και τον τρόπο που βλέπει το αντικείμενο του φωτογραφικού του πόθου, ενώ τα καλοκαίρια εκατομμύρια άνθρωποι ζουν λίγες στιγμές στη χώρα μας μέσα από τα μάτια και τον φακό του Νίκου Αλιάγα.

Ο δημοσιογράφος είπε το μεγάλο «ναι» και από τη Δευτέρα 5 Μαίου θα μπορούν όλοι να προμηθευτούν την ειδική συλλογή των 20 καρτών με τίτλο «Χρώματα της Ελλάδας» (τίτλος που δημιούργησε εκείνος ως hasthag στα social media και το χρησιμοποιεί όταν κάνει σχετικές με την Ελλάδα αναρτήσεις) , που δημιούργησε το International Foundation of Greece σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- ΕΛΤΑ.
Αυτή η κίνηση ακολουθεί την πρώτη συνεργασία του Ιδρύματος και των ΕΛΤΑ, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013 με την κυκλοφορία των τιμητικών γραμματοσήμων που απεικονίζουν Έλληνες  οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή και διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Ο Νίκος Αλιάγας, που έχει ανακηρυχθεί Honorary Patron του Ιδρύματος, παραχώρησε εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα των συγκεκριμένων φωτογραφιών του για τον σκοπό του Ιδρύματος και τα έσοδα από την πώληση των καρτών θα δοθούν για την αγορά ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Οι κάρτες -κυκλοφορούν σε δυο εκδόσεις που η καθεμία περιλαμβάνει διαφορετικές εικόνες- θα πωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ ανά κάθε ειδική έκδοση και περιλαμβάνουν 10 αυτοκόλλητα γραμματόσημα.
Παράλληλα με τον σημαντικό σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκε η ειδική έκδοση, οι εικόνες και τα χρώματα της Ελλάδας θα ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τον αγαπημένο και παραδοσιακό τρόπο των καρτ ποστάλ μέσω των τουριστών που επισκέπτονται και αγαπούν ιδιαίτερα αυτού του είδους τα αναμνηστικά.
Πηγή: thetoc