Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή το πρωί θα διεξαχθεί ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος». Δρομείς και από τις πέντε ηπείρους, από 54 χώρες συνολικά θα λάβουν μέρος.
Δρομείς από κάθε ήπειρο, ακόμα και από μακρινές χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ και το Μάλι, θα συμμετέχουν, σπάζοντας άλλο ένα ρεκόρ. Αναλυτικά οι χώρες που έχουν δηλώσει έστω και μία συμμετοχή είναι:
Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βρετανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κένυα, Κολομβία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλι, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Νιγηρία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.

Η περσινή νικήτρια στις γυναίκες η Μάγδα Γαζέα, θέλει να επαναλάβει τον περσινό της άθλο και ελπίζει να πάρει την ώθηση που θα χρειαστεί από τους Θεσσαλονικείς αισιοδοξώντας ότι μπορεί να καταρρίψει ακόμα και το ατομικό της ρεκόρ.

Πέρσι, στην πρώτη συμμετοχή της στο Μαραθώνιο δρόμο που ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη, η 37χρονη πρωταθλήτρια είχε θριαμβεύσει στην κατηγορία γυναικών με χρόνο 2:41:26. Εφέτος τιμά ξανά το θεσμό με την παρουσία της και θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους, προσδοκώντας ότι γύρω στις 10:15 το πρωί της Κυριακής, στα τελευταία 2-3 χιλιόμετρα κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, θα έχει την ενθάρρυνση του κόσμου, ώστε να αψηφήσει την κούραση και να εκπληρώσει τον στόχο της.

«Θα επιδιώξω να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ, που είναι 2:41.05 και το είχα πετύχει στην Αθήνα. Αισθάνομαι σε καλή κατάσταση, οι προπονήσεις κύλησαν ικανοποιητικά και θα το κυνηγήσω με όλες μου τις δυνάμεις, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», τόνισε η Μάγδα Γαζέα, που έτρεξε για τελευταία φορά σε Μαραθώνιο τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα, κατακτώντας την 1η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αλλά και την 3η στη γενική κατάταξη των γυναικών.

Η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο να κάνει την υπέρβαση και να πιάσει μέσω του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» το όριο πρόκρισης για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ζυρίχης (12-17 Αυγούστου), το οποίο είναι 2:38.00 στις γυναίκες (2:17.00 στους άνδρες):
«Είναι δύσκολο να κατέβω κάτω από 2:38:00, αλλά όχι και ακατόρθωτο. Αυτή θα είναι η μοναδική μου ευκαιρία να πιάσω το όριο, αφού δεν θα τρέξω σε άλλον Μαραθώνιο μέχρι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θα πρέπει να πάνε όλα ιδανικά για να τα καταφέρω και κυρίως να συναινέσει ο καιρός. Εύχομαι να μην έχουμε αντίθετο άνεμο στη διαδρομή από την Πέλλα στη Θεσσαλονίκη, για να κάνουν καλό αγώνα όλοι οι δρομείς».

Η 37χρονη πρωταθλήτρια είχε μόνο καλά λόγια να πει και για τη διοργάνωση: «Η διαδρομή του Μαραθωνίου ʽΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣʼ είναι πολύ καλή και οι διοργανωτές κάνουν φοβερή δουλειά, έχοντας πολύ μεγάλο μεράκι για να ανεβάσουν τον αγώνα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό φαίνεται από τη βελτίωση των παροχών, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση των συμμετοχών. Από οργανωτικής άποψης, αυτός ο αγώνας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από κάποιον μεγάλο Μαραθώνιο της Ευρώπης».

Πηγή: tanea.gr

ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!


Την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών και των πολιτιστικών θησαυρών στην Ελλάδα ζήτησαν εκπρόσωποι του απόδημου ελληνισμού με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή και Πρόεδρο των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών Γιώργο Χατζημαρκάκη, με συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες έξω από την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, τμήματα από τα γλυπτά του ναού της Αφαίας, στην Αίγινα, οι λεγόμενοι «Αιγινήτες».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής, «Η καρδιά της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Σε αυτόν στηρίζεται η θέση και η παρουσία της στη σύγχρονη Ευρώπη. Ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε η μαγιά στη ζύμη του ευρωπαϊκού πολιτισμού κι αυτό κάποιοι το ξεχνούν». Κάλεσε μάλιστα «όσους έχουν ευθύνη για τη σύγχρονη καταστροφή της Ελλάδας» να καταλάβουν πως «η Ελλάδα θα αναγεννηθεί από τον πολιτισμό της». «Ο σεβασμός λοιπόν σε αυτόν τον πολιτισμό απαιτεί να υπάρξει μια ξεκάθαρη στάση των Ευρωπαίων στην απαίτηση για επιστροφή του ελληνικού πλούτου στη γη που δημιουργήθηκε. Θέλουμε τα ελληνικά αρχαία γλυπτά και οι Ελληνικοί θησαυροί να γυρίσουν στο σπίτι τους», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Γιάννη Επιτροπάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Μονάχου Μανόλη Κουγιουμτζή, την Πρόεδρο του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου Θεοδώρα Τζιτζιλάκη και το μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ρένα Τσόγκα, ύψωσαν έξω από την Γλυπτοθήκη πανό, ζητώντας την επιστροφή των ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών.
http://eu.greekreporter.gr/