Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΧΡΥΣΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΣΙΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΤΗ ΟΜΑΔΑ 4Χ2000 ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ


Μεγάλη πρωταγωνίστρια στα αγωνίσματα του OPEN WATER αναδείχθηκε η Ελλάδα, αφού στο σημερινό φινάλε του 13ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος Τεχνικής κολύμβησης νέων-νεανίδων στα Χανιά, μετά το χρυσό μετάλλιο το πρωί στη σκυτάλη (4χ2000μ), το απόγευμα πρόσθεσε στη συλλογή της ένα ακόμη χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο!
Έφτασε έτσι τα 8 συνολικά στην διοργάνωση (2 χρυσά, 6 χάλκινα), πιστοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό επίπεδο του αθλήματος στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις.
Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 6000μ νέων αναδείχθηκε ο Λυκούργος Κατσιάρας, ενώ η Δέσποινα Μακριά στο αντίστοιχο αγώνισμα των νεανίδων τερμάτισε 3η και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.


Ο Κατσιάρας ξέφυγε από την αρχή των αντιπάλων του και τελικά τερμάτισε με μεγάλη διαφορά καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που ήταν στο παλιό Λιμάνι των Χανίων για τους αγώνες.
Στη μικτή σκυταλοδρομία 4χ2000μ το πρωί στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, η Ελλάδα τερμάτισε 1η κατακτώντας το Χρυσό μετάλλιο, το πρώτο της από τα 6 πλέον συνολικά στην διοργάνωση.
Κολύμπησαν κατά σειρά Λυκούργος Κατσιάρας, Βαγγέλης Σταυρίδης, Δέσποινα Μακριά και Άννα Λύκου, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που είχε συρρεύσει στο παλιό Λιμάνι των Χανίων.
Η Εθνική μας ξεκίνησε 2η στα πρώτα 2000μ και στη συνέχεια πήρε κεφάλι στην κούρσα, διατηρώντας την πρωτοπορία της μέχρι τέλους.
Στην 2η θέση η Κολομβία και στην 3η ανέλπιστα η Αίγυπτος μετά την ακύρωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας για λάθος τερματισμό! Οι δυο αθλητές τους (Σιλτσένκο και Στρούκοφ αντίστοιχα), στην προσπάθεια τους να αποκτήσει προβάδισμα ο ένας εναντίον του άλλου στον τερματισμό, βρέθηκαν και οι δυο εκτός των γραμμών τερματισμού και έτσι οι Κριτές τους ακύρωσαν.
Τα αποτελέσματα στις θέσεις των Μεταλλίων σήμερα:
4Χ2000μ : ΕΛΛΑΔΑ (Κατσιάρας, Σταυρίδης, Μακριά, Λύκου) 1.20.37.89, Κολομβία 1.21.32.98, Αίγυπτος 1.23.13.78
6000μ νεανίδων: Κοζίρεβα (Ρωσία) 1.00.35.92, Αλάα Αμπ Ελ (Αίγυπτος) 1.01.03.39, Μακριά (ΕΛΛΑΔΑ) 1.01.40.57
6000μ νέων: Κατσιάρας (ΕΛΛΑΔΑ) 57.56.24, Ντάμα (Ιταλία) 1.00.09.53, Γκαμάλ Αμπ Ελ (Αίγυπτος) 1.00.11.61
Πηγή: sentragoal.gr

ΜΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ LEGO ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.


Μια Ακρόπολη από Lego θα βρεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως δώρο από το Μουσείο Νίκολσον του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία.
Η φτιαγμένη με Lego Ακρόπολη έχει προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στο Μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, ενώ η προηγούμενη έκθεση «Lego Κολοσσαίο» προσέλκυσε 90.000 επισκέπτες το 2012.

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αρνείται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά εμείς θα δωρίσουμε στο νέο μουσείο της Ακρόπολης μια ολόκληρη Ακρόπολη», λέει αστειευόμενος ο Μάϊκλ Τέρνερ, έφορος του Μουσείου Νίκολσον.

Ήδη, καθ’ οδόν προς τη χώρα μας, βρίσκονται ο Lego Οιδίποδας, ο Lego Λόρδος Έλγιν και ο Lego Σίγκμουντ Φρόιντ, σαν μέρος ενός εξαιρετικού δώρου του Μουσείου Νίκολσον του Σίδνεϊ στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Οι φιγούρες αυτές αποτελούν ένα μικρό μέρος της Ακρόπολης που χτίστηκε αποκλειστικά από Lego από τον Ράιαν Μακνότ, τον μοναδικό πιστοποιημένο επαγγελματία τεχνίτη του είδους, στο νότιο ημισφαίριο.
Η κατασκευή περιέχει περισσότερα από 120.000 «Lego τούβλα» και χρειάστηκαν περίπου 300 ώρες για να ολοκληρωθεί, ενώ το μοντέλο είναι όσο το δυνατόν πιστό στην αυθεντική Ακρόπολη με τον Παρθενώνα, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, το μικρότερο ναό του Ερεχθείου και τα Προπύλαια.
UNIVERSITY OF SYDNEY
Στην κατασκευή περιλαμβάνονται ορισμένα σύγχρονα και αρχαία στιγμιότυπα, όπως μια συναυλία του Έλτον Τζον στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η «αρπαγή» των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, αλλά και η επίσκεψη του Φρόιντ στην Ακρόπολη, το 1904.
UNIVERSITY OF SYDNEY
Η φτιαγμένη με Lego Ακρόπολη έχει προσελκύσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στο Μουσείο Νίκολσον του Σίδνεϊ, ενώ η προηγούμενη έκθεση «Lego Κολοσσαίο» προσέλκυσε 90.000 επισκέπτες το 2012.
 «Αφού ξαγρύπνησα όλη τη νύχτα μη πιστεύοντας πόσο τιμητικό ήταν το αίτημα των Ελλήνων, ενημέρωσα το Μουσείο της Ακρόπολης πως δεν μπορούσαν να δανειστούν αυτή την έκθεση. Θα τους την χαρίζαμε», δήλωσε ο έφορος κ. Μάϊκλ Τέρνερ. 
UNIVERSITY OF SYDNEY
Το μοντέλο αναμένεται να φτάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτή την εβδομάδα, ενώ το Μουσείο Νίκολσον θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο, το Lego Πομπηία, τον Ιανουάριο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Λευκό Πύργο και φρόντισαν να αφήσουν το «στίγμα» τους στο βιβλίο εντυπώσεων. Το σημείο κατατεθέν της Θεσσαλονίκης καταφέρνει και σπάει το ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας μετά το άλλο, μετά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Κάθε στιγμή της ημέρας σφύζει από «ζωή» και αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται, αλλά και στις εισπράξεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως το α΄ εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος - Ιούνιος), τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν συνολικά 70.828 άτομα, με τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των τουριστών βρίσκεται στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να «εκτοξευτεί» μέσα στο επόμενο εξάμηνο, και στο τέλος του έτους να σπάσει νέο ρεκόρ.
Το 2013, τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν 119.663 άτομα (α΄ εξάμηνο 56.633 και β΄ εξάμηνο 63.030), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως σχεδόν 30%, ενώ το 2012 ο αριθμός των ατόμων που ανέβηκαν τους έξι ορόφους και θαύμασαν την ιστορία της πόλης ήταν 93.104. Κάτοικοι της πόλης, αλλά και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, βλέπουν πλέον την πόρτα του μνημείου ανοιχτή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα και βρίσκουν ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Πύργο  και να θαυμάσουν τη θέα από την κορυφή του, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του  αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα, λειτουργεί ως Μουσείο και είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.




Από το 1983 έως το 1985, η Αρχαιολογική Υπηρεσία συντήρησε και αναστήλωσε το μνημείο και το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο. Από το 1985 έως το 1994 λειτούργησε η μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Τέχνη». Το 1994 άνοιξε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εκθέματα άρχισαν να μεταφέρονται σταδιακά σε αυτό. Το 2001 παρουσιάστηκε στον Λευκό Πύργο η έκθεση «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», στο πλαίσιο του δικτύου τριών εκθέσεων με τον γενικό τίτλο «Ώρες Βυζαντίου, Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο». Ανήκει διοικητικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και από το 2006 λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης.