Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ 2 ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Η «απελπισία» και ο «έρωτας», συναισθήματα που βιώνουν σε πολύ έντονο βαθμό οι έφηβοι, έγιναν δύο ταινίες μικρού μήκους από τους μαθητές του Γυμνασίου της ακριτικής κωμόπολης των Φιλιατών και του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, οι οποίες και απέσπασαν τα πρώτα βραβεία σε πανελλήνιο και στη συνέχεια σε διεθνή διαγωνισμό. 
Με την ουσιαστική υποστήριξη του καθηγητή εικαστικής εκπαίδευσης Χαραλάμπου Κανδηλιώτη, οι μαθητές προβληματίζονται, δημιουργούν, ανοίγουν τον ορίζοντα της φαντασίας τους, κάνουν το δικό τους σενάριο και αποτυπώνουν το συναίσθημα τους, στις ταινίες «Φοίνιξ» και «Κοίταξε με»...
Η ταινία «Κοίταξε με» των μαθητών του τμήματος Γ1 του Γυμνασίου Φιλιατών, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 5ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» 2015. 
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το τμήμα εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και η ΝΕΡΙΤ.
«Αν και ο πρωταγωνιστής είναι μαθητής, το θέμα της ταινίας δεν έχει σχέση με τη σχολείο. Είναι μια ερωτική ταινία μικρού μήκους, που επικεντρώνεται στις προσπάθειες που κάνει ένα κορίτσι να προσεγγίσει το αγόρι που έχει ερωτευτεί» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κανδηλιώτης, ο οποίος είναι και η ψυχή της δημιουργίας αφού είναι εκείνος ο οποίος στήριξε και υλοποίησε την επιλογή των μαθητών.
Το σενάριο είναι πολύ απλό και τα γυρίσματα έγιναν σε δύο ημέρες. Μέσα σε 9 λεπτά, ο πρωταγωνιστής, που είναι μαθητής του Γυμνασίου, υποδύεται έναν έφηβο που ζει στον δικό του κόσμο, καθώς η σκέψη του ταξιδεύει στις ερημιές και δεν αντιλαμβάνεται τα ερωτικά μηνύματα μιας κοπέλας, που προσπαθεί να του κεντρίσει το ενδιαφέρον.
«Είναι οι ερωτικές προσπάθειες που κάνει κάποιος νέος άνθρωπος» επισημαίνει ο καθηγητής και εξηγεί πως πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας. 
Στην ιστορία, δεν διευκρινίζεται εάν οι δύο νέοι είχαν σχέση που τελείωσε, ή εάν απλά προσπαθεί η κοπέλα να προσεγγίσει το αγόρι, που προχωράει μόνο του στους αγρούς, τα ποτάμια και είναι αποκομμένο από τα άλλα παιδιά.
Τα μηνύματα της κοπέλας, οι προσπάθειες που κάνει για να του αποσπάσει ένα βλέμμα, μέσα στον κόσμο του αγοριού έρχονται ως χάρτινα αεροπλανάκια. Όμως δεν τα ανοίγει, αδιαφορεί, είναι απλά ενοχλήσεις για εκείνον. 
Τελικά ανοίγει το τελευταίο αεροπλανάκι, που δεν είναι άλλο από ένα μήνυμα στο κινητό του, από το κορίτσι. Η ιστορία επιστρέφει στην πραγματικότητα μέσα στο σχολείο.
Στον διαγωνισμό που απευθύνθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας, κατατέθηκαν 244 ταινίες μικρού μήκους. 
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πριν 2 ημέρες και το Γυμνάσιο Φιλιατών κέρδισε το πρώτο βραβείο, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην κατηγορία μυθοπλασία.
Με την ταινία «Φοίνιξ», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, είναι η πρώτη φορά που ελληνική συμμετοχή παίρνει το πρώτο βραβείο.
Τη σουρεαλιστική ταινία, δημιούργησαν μαθητές του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας μαζί με τον καθηγητή Χαράλαμπο Κανδηλιώτη. Το θέμα της ταινίας είναι η απελπισία στην εφηβεία. Ένα κορίτσι απελπισμένο από την φιλιά και τις σχέσεις του, παίρνει κουράγιο κάθε φορά που απελπίζεται και τελικά σηκώνεται στα πόδια του.
Την ταινία αρχικά κατέθεσαν στη 14η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας -camera zizanio όπου απέσπασε στο 1ο βραβείο, ενώ στη συνέχεια πήρε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ.
http://www.eirinika.gr/article/110713/good-news-protia-stoys-mathites-tis-thesprotias-gia-dyo-tainies-mikroy-mikoys-se