Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ISON ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ


Η στιγμή για ένα από τα πιο ιστορικά ραντεβού του πλανήτη έφτασε: από τις 20:30 έως τις 20:45 ώρα Ελλάδος απόψε ο «κομήτης του αιώνα» ISON, μετά από ένα ταξίδι που κράτησε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια, θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τον Ηλιο (στο λεγόμενο περιήλιό του).

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από τη NASA την κίνηση του κομήτη 


Τότε θα φανεί αν θα καταφέρει να περάσει το κρίσιμο τεστ αντοχής και θα επιβιώσει ή, λόγω της τρομακτικής βαρύτητας και θερμότητας του άστρου μας, θα διαλυθεί προτού προλάβει να προσφέρει ένα πολυαναμενόμενο φωτεινό θέαμα στους ουρανούς της Γης εντός του Δεκεμβρίου.



Επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι με διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια θα παρακολουθούν την παράτολμη βουτιά του κομήτη μέσα στην καυτή ανάσα του Ηλιου, όπου θα συναντήσει θερμοκρασίες άνω των 2.000 βαθμών Κελσίου, οι οποίες θα μπορούσαν να λιώσουν ακόμα και σίδηρο.

Ορισμένοι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC και το Space.com, πιστεύουν ότι ήδη ο κομήτης (με την επίσημη ονομασία C/2012 S1) δείχνει σημάδια αποσύνθεσης.

Οπως είπε ο βρετανός καθηγητής αστρονομίας Τιμ Ο΄Μπράιαν, «είναι σαν να ρίχνεις μια χιονόμπαλα μέσα σε μια φωτιά. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει. Από την άλλη, όμως, ευτυχώς για τον κομήτη, είναι μεγάλος και κινείται γρήγορα, οπότε δεν θα περάσει πολλή ώρα κοντά στον Ηλιο. Αρα υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την έκβαση».

Ο κομήτης, που ανακαλύφθηκε από ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους τον Σεπτέμβριο του 2012 και προέρχεται από το παγωμένο Νέφος του Οορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός, ταξιδεύει με ταχύτητα άνω του ενός εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα και θα περάσει από τον Ηλιο σε απόσταση μόλις 1,2 εκατ. χλμ. από αυτόν, σχεδόν «ξύνοντας» την καυτή επιφάνειά του.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τον κομήτη Λαβτζόι, ο οποίος πέρασε πολύ κοντά από τον Ηλιο το 2011 και καταστράφηκε τελικά. Ομως ο ISON είναι αρκετά μεγαλύτερος (ο στερεός πυρήνας του έχει διάμετρο 400 έως 1,2 χιλιομέτρων), πράγμα που μπορεί να τον προστατέψει, αφήνοντας ανέπαφο ένα μεγάλο μέρος του.

Ο δρ. Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας εκτίμησε ότι, στην καλύτερη περίπτωση, ο ISON θα είναι απλώς ορατός με γυμνά μάτια από τη Γη τη νύχτα, όμως δεν θα προσφέρει το αναμενόμενο εντυπωσιακό θέαμα ακόμα και τη μέρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» μάλλον δεν θα είναι και τόσο θεαματικός όσο αναμενόταν πριν από ένα χρόνο. Οπως επισημαίνει, ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων 80 ετών ήταν ο Ικέγια-Σέκι το 1965, που είχε φαινόμενο μέγεθος πολύ λαμπρότερο εκείνου της Αφροδίτης.

Εάν ο ISON κατορθώσει να επιβιώσει από το κοντινό πέρασμά του από τον Ηλιο, αναμένεται να προσπεράσει τη Γη μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα σε απόσταση 64,2 εκατ. χλμ.

Πηγή: tanea.gr

ΧΑΝΙΑ: Η ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ!!! ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Τη δράση έχει αναλάβει η Κίνηση Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Χανίων, καθώς και μαθητές

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει αλλά για να συνεχιστούν και να υπάρξει πιθανότητα να στεγαστεί στο σπίτι της πριν το βαρύ χειμώνα η οικογένεια, χρειάζεται την έμπρακτη ανθρωπιά και άλλων


Με πρωτοφανή αλληλεγγύη δρουν άνεργοι και μαθητές του Σχολείου δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, καθώς κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αναστυλώσουν την κατοικία μιας άνεργης συμμαθήτριας τους. Η ίδια έμεινε σχεδόν άστεγη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Μαΐου στο Βαμβακόπουλο Χανίων. 

Προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν ήδη ξεκινήσει, χρειάζονται τη συνδρομή και άλλων ανθρώπων, είτε οικονομικώς, είτε με συνδρομή σε υλικά, είτε ακόμη και συμβάλλοντας οι ίδιοι με ανθρώπινη εργασία.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Δήμος Χανίων ενέκρινε έκτακτη οικονομική βοήθεια στην πυρόπληκτη κοπέλα, με την οποία βοηθεία όμως έγινε δυνατή η ανακατασκευή μόνο των πατωμάτων.

Με αυτή την αφορμή, η νεοσύστατη Κίνηση Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Χανίων και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, αποφάσισαν να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη με την ανακατασκευή της κατοικίας της οικογένειας.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει αλλά για να συνεχιστούν και να υπάρξει πιθανότητα να στεγαστεί στο σπίτι της πριν το βαρύ χειμώνα η οικογένεια, χρειάζεται την έμπρακτη ανθρωπιά και άλλων.

Υπενθυμίζεται πως από την καταστροφική πυρκαγιά της 28ης Μαϊου -εκτός των άλλων- κάηκε σχεδόν ολοσχερώς και η κατοικία αυτής της οικογένειας. Από τότε, η οικογένεια διαμένει σε ένα δωμάτιο της οικίας τους, το μοναδικό που διασώθηκε.

Η Κίνηση Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων Χανίων και μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, με επιστολή τους στο karavani.gr απευθύνουν έκκληση σε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια με τους εξής τρόπους:

«Οικονομική στήριξη (κυρίως να καλύψουμε την άμεση ανάγκη να τελειοποιηθεί η σκεπή).
Αγορά Οικοδομικών Υλικών για:
1. Σοβάτισμα
2. Υδραυλικές εγκαταστάσεις
3. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
Βοήθεια στην στελέχωση ομάδων για την κατασκευή» αναφέρουν σχετικά.


Διαβάστε την επιστολή:

«Κάνουμε έκκληση έχοντας απόλυτη και απέραντη εμπιστοσύνη στο διπλανό μας και στη βεβαιότητα ότι αν πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, χρησιμοποιώντας την ενέργεια, τη φαντασία και τη γνώση μας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα από ό,τι νομίζουμε.

Τον προηγούμενο Μάιο, από σπινθήρα στα ηλεκτρικά καλώδια (υπαιτιότητα της ΔΕΗ), κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού μιας άνεργης κοπέλας, μαθήτριας του ΣΔΧ. Παρά την απαίτηση από τη ΔΕΗ να αποκαταστήσει τη ζημιά, δεν έγινε τίποτα. Ο Δήμος Χανίων, είχε υποσχεθεί βοήθεια για την ανακατασκευή του κτιρίου και τη στήριξη της άνεργης κοπέλας, ωστόσο, αρκέστηκε μόνο στο να τοποθετήσει το δάπεδο του σπιτιού. Βέβαια, μπορεί ο Δήμος Χανίων, και η ΔΕΗ, απλά να διεκπεραίωσαν την κατάσταση αφήνοντας μισοτελειωμένο ένα σπίτι, οι πολίτες και φίλοι της κοπέλας, έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, βοηθώντας να χτισθούν οι τοίχοι».


ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ

Τα κρύα ξεκινάνε αλλά τουλάχιστον γίνεται το πρώτο βήμα για να σωθούν κάποιοι, λίγοι έστω, άστεγοι.

 
ΑΣΤΕΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Μια στέγη για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σε έναν χώρο 750 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Ανδρέα Γεωργίου 13, με δυναμικότητα 74 κλινών. Ο εξοπλισμός και η διαμόρφωση του «Υπνωτηρίου Αστέγων» του δήμου χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ αυτό θα λειτουργεί σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις Θεσσαλονίκης».

«Το υπνωτήριο θα φιλοξενεί προσωρινά άτομα που το έχουν ανάγκη από τις 19.00 έως τις 08.00. Οποιοσδήποτε χρειαστεί θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει μια κοινωνική λειτουργός, δύο διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις καθαρίστριες, φύλακες και ομάδα εθελοντών» επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Καλυψώ Γούλα, στην διάρκεια των εγκαινίων. Το Υπνωτήριο πρόκειται να λειτουργήσει για τους άστεγους της πόλης μέσα στον Δεκέμβριο. Εκεί θα βρίσκουν ένα καθαρό κρεβάτι να κοιμηθούν, ένα χώρο για να αλλάξουν ρούχα, να κάνουν μπάνιο και να βρουν προσωρινή στέγη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το φαινόμενο των αστέγων δεν έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, χάρη στον θεσμό της οικογένειας που λειτουργεί έντονα στην χώρα μας, υποστηρίζοντας όσους βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη.


«Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των αστέγων δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί ακόμη σημαντικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης κ. Νίκος Γαβαλάς, επικαλούμενος στοιχεία από την λειτουργία του προσωρινού υπνωτηρίου, που λειτούργησε το διάστημα Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος 2013 στο Παπάφειο Ίδρυμα. «Εκεί φιλοξενήσαμε περίπου 170 άστεγους συνολικά, ενώ είχαμε γύρω στα 50-60 άτομα κάθε βράδυ» πρόσθεσε.

Ο χώρος του Υπνωτηρίου διαθέτει κοιτώνες, συνολικά 74 κλινών, χωρισμένους σε ανδρών και γυναικών, ενώ παρέχει επίσης στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Πρόκειται για έναν χώρο που αγοράστηκε από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκε για δέκα χρόνια στον δήμο. Το επόμενο μεγάλο έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση, είναι το κέντρο Νεότητας «Φάρος του Κόσμου» για τα παιδιά των Ρομά στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η «κοινωνική αλληλεγγύη είναι ψηλά στην ατζέντα του Δήμου» και ότι στο «προσεχές μέλλον, όπως προβλέπει το 4ο μνημόνιο, θα διεξαχθούν διαγωνισμοί που αφορούν στην αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου από την Αγία Τριάδα μέχρι το Καλοχώρι».