Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: ΕΞΕΤΑΣΕ 24.000 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής από το 2002, όπου έως και το 2012 έχουν συνολικά εξεταστεί 23.852 παιδιά σε όλη τη χώρα. Από τις αρχές του 2013 μέχρι και σήμερα, 13.418 παιδιά εξετάστηκαν στην Κρήτη, την Εύβοια, τα Κύθηρα, το Μαρούσι, τη Δράμα, την Κέρκυρα, τον καταυλισμό ΚΙΑΦΑ, το Ίλιον, την Αμοργό, τη Φλώρινα, τα Άγραφα, την Κεφαλονιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα και τα Δωδεκάνησα!
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΙΟ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΤΟΝ  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ»

Ο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» εγκαινιάστηκε πριν λίγους μήνες και ξεκίνησε  άμεσα να εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών για τα οποία και δημιουργήθηκε, δηλαδή όλων των παιδιών που έχουν ανάγκη.  Στελεχωμένο με εθελοντές ιατρούς και κοινωνικό λειτουργό και εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα και προγράμματα τελευταίας τεχνολογίας, το Κινητό Πολυϊατρείο για τα Παιδιά θα περιλαμβάνει τα εξής αυτόνομα τμήματα: παιδιατρικό, καρδιολογικό, ακουολογικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό, ενώ μέσω τηλεϊατρικής θα παρέχεται σύνδεση με ιατρούς. Επιπροσθέτως, με το καινοτόμο σύστημα e-ppokrates, υλοποιείται ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται μια σειρά εξετάσεων με ταυτόχρονη δημιουργία  ηλεκτρονικού  ιατρικού φακέλου για τα παιδιά.
Χάρη στην πολύτιμη συμμετοχή εταιρειών και φορέων το έργο γίνεται επιτέλους πραγματικότητα και τίθεται στη διάθεση παιδιών που έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr/


Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!!!!!!



ΟΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΛΑΡΙΣΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ


 Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:
-Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).
-Ναϊμέχεν (Κάτω Χώρες)
-Όσλο (Νορβηγία)
-Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)
-Σανταντέρ (Ισπανία)
-Τουρ (Γαλλία)
-Ούμεο (Σουηδία)
-Σαραγόσα (Ισπανία)
-Πιτέστι (Ρουμανία)
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες για το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών πόλεων να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών τους και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αποτελεί το εφαλτήριο για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ιδεών, καθώς και για την καθοδήγηση άλλων πόλεων. Εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους του διαγωνισμού 2016 καλή επιτυχία!»
Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία όσον αφορά τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση· σε πόλεις που στοχεύουν σε υψηλότερα πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Φέτος, για πρώτη φορά, πόλεις σε όλη την Ευρώπη με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους ήταν επιλέξιμες να υποβάλουν υποψηφιότητα για τον τίτλο του 2016. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμες μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκους. Χάρη στη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων πόλεων, περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες προέρχονται από πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.
Ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα,  ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Το 2014 οι
προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους πολίτες, καθώς και να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την εμπειρία προηγούμενων διαγωνισμών προκύπτει ότι η νικήτρια πόλη, πέραν του ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, ευνοείται από τη μεγαλύτερη δημόσια προβολή της, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η φήμη και η ελκυστικότητά της ως τόπου επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.
Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη (Δανία), Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014.
Ιστορικό
Από τη θέσπιση του βραβείου το 2010, ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε έξι πόλεις. Η Στοκχόλμη ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011 και η Βικτώρια-Γκαστέις το 2012. Το 2013 ο τίτλος απονεμήθηκε στη Νάντη, το 2014 στη Κοπεγχάγη και το 2015 στο Μπρίστολ.
Η κριτική επιτροπή του βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Συμβουλίου για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (ICLEI), του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.
Η Ευρώπη είναι πλέον μια ουσιαστικά αστική κοινωνία, δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας πηγάζουν από αστικές περιοχές, αλλά αυτές είναι και οι περιοχές στις οποίες μπορούν να βρεθούν λύσεις.

 ΠΗΓΗ: eirinika.gr

ΣΗΚΩΣΑΝ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Από την Ελλάδα και την πόλη της Κομοτηνής, η Ζεϊνέπ Παδαλί Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Τούρκικης Γλώσσας και κέρδισαν χρυσά μετάλλια στην κατηγορία της ποίησης και στην κατηγορία της έκθεσης.

Τους μαθητές που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, οι οποίοι  πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία μεταξύ 15-30 Ιουνίου, ζώντας μια μεγάλη  ευτυχία, από την Ελλάδα τους συνόδεψε μια ομάδα 45 ατόμων απαρτιζόμενη από κηδεμόνες, δασκάλους και μαθητές.
Οι μαθητές από την Κομοτηνή που συμμετείχαν εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα τουρκικής γλώσσας, επέστρεψαν στην χώρα τους με ¨διπλό χρυσό μετάλλιο¨. Η Ζεϊνέπ Πανταλή Μεχμέτ έβαλε την υπογραφή της σε μια μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας την πρωτιά με το ποίημα «Του Κόσμου Όλα τα Λουλούδια». Η δεύτερη πρωτιά στην  Ελλάδα  ήλθε από την Ελίφ Αχμέτ Αρίφ που διαγωνίστηκε στην έκθεση. Οι μαθητές με πρωτοβουλία του ¨Κέντρου Εκπαίδευσης Γλωσσών Ελίτ¨ το οποίο οργάνωσε και το σκέλος Ελλάδος της Ολυμπιάδας Τουρκικής Γλώσσας, είχαν περάσει από εντατική προετοιμασία. Οι Ζεϊνέπ Πανταλή Μεχμέτ και Ελίφ Αχμέτ Αρίφ προκρίθηκαν στους διαγωνισμούς που έγιναν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη μεταξύ 25 μαθητών.
ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΛΛΑΔΟΣ      
Παράλληλα με τους διαγωνισμούς, στο Πολιτιστικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο Αλτίνπαρκ στην  Άγκυρα τα περίπτερα όπου προβάλλονταν 130 χώρες δέχτηκαν επιδρομή των επισκεπτών. Σε 2 ημέρες περίπου 350.000 άτομα βρήκαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για  χώρες που δεν είχαν επισκεφτεί.
Το περίπτερο της Ελλάδος τράβηξε το ενδιαφέρον λόγω της οικονομικής κρίσης που απασχολεί την επικαιρότητα της χώρας. Εκτέθηκαν συμβολικά αρχιτεκτονικά και ιστορικά αριστουργήματα της χώρας, όπως η Ακρόπολη και το Αρχαίο Θέατρο. Η προβολή της Ελλάδος σε μαριονέτες με παραδοσιακές ελληνικές στολές, σανδάλια και τοπικές ενδυμασίες, βίντεο, αφίσες, φωτογραφίες και χάρτες, ήταν κάτι που κέρδισε την εύνοια των επισκεπτών. Σημειωτέων ότι στους επισκέπτες, παράλληλα με τις αναμνηστικές φωτογραφίες σχετικά με την γείτονα χώρα, προσφέρθηκε σε 4.000 άτομα και παραδοσιακός κρύος καφές ο φραπές της Ελλάδος.
Μια ομάδα 45 ατόμων από την  Ελλάδα αποτελούμενη από κηδεμόνες, δάσκαλους και μαθητές δεν άφησε μόνους τους μαθητές που διαγωνίστηκαν ¨στην ποίηση και την έκθεση στην μητρική τους γλώσσα¨. Στην ομάδα δόθηκε η ευκαιρία μαζί με τους διαγωνισμούς να παρακολουθήσει και τις εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί στα πλαίσια του πολιτιστικού συμποσίου.
Οι μαθητές από την Ελλάδα βγήκαν στην σκηνή του πολιτιστικού συμποσίου και τραγούδησαν στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα το άσμα ¨δεν μπορώ να τρώω λαδερά, ωχ αμάν¨. Εισέπραξαν μεγάλο χειροκρότημα και κατόπιν επιμονής από το κοινό ανέβηκαν και πάλι στην σκηνή. Οι μαθητές μετά από την τελετή απονομής επάθλων στην Άγκυρα συμμετείχαν επί πέντε ημέρες σε εκδρομές που είχαν διοργανωθεί σε διάφορες πόλεις.
Οι  Ζεϊνέπ Πανταλή Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρίφ μαζί με τους δασκάλους του Κέντρου Γλωσσών Ελίτ πήραν μέρος σε εκδηλώσεις και επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη. Οι μαθητές οι οποίοι επέστρεψαν στην χώρα τους με τον ενθουσιασμό ότι εκπροσώπησαν ωραία την Ελλάδα, έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από τις οικογένειες, τους δασκάλους και τους φίλους τους.

Στην 8η Διεθνή Ολυμπιάδα του περασμένου έτους η Ελλάδα καταξιώθηκε με χρυσό μετάλλιο στην ποίηση στην μητρική γλώσσα, με χάλκινο στην έκθεση και με εύφημο μνεία στις γενικές γνώσεις. Το Κέντρο Ελίτ, το οποίο από το έτος 2003 με τρία υποκαταστήματα συνεχίζει τις δραστηριότητές του εδώ και 5 χρόνια, οργανώνει  το σκέλος Ελλάδος της Ολυμπιάδας.

Πηγή: faros24.gr
azinlikca.net

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ: ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ-ASSISTED VISION-

Γυαλιά τα οποία θα μπορούν να «δώσουν σε τυφλούς το φως τους» αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Παραδοσιακά, τα γυαλιά βοηθούν ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αλλά τα γυαλιά Assisted Vision, τα οποία κατά τα άλλα φοριούνται «κανονικά», χρησιμοποιούν διάφανες οθόνες OLED και κάμερες για να παρέχουν στους χρήστες πληροφορίες σχετικά με το χώρο τους.  
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα, η όλη ιδέα είναι λειτουργική επειδή το 75% των τυφλών έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν φως.
Οι αισθητήρες του Assisted Vision συλλέγουν δεδομένα χάρη σε δύο κάμερες, ένα γυροσκόπιο, μία πυξίδα και ένα GPS. Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να αντιληφθούν κίνηση, κατεύθυνση και την ακριβή θέση αντικειμένων που βρίσκονται μπροστά στον χρήστη. Στη συνέχεια, στέλνουν τα δεδομένα σε έναν επεξεργαστή (χωρά στην τσέπη), ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες και μεταδίδει τα δεδομένα στην οθόνη, όπου τα αντικείμενα «συμβολίζονται» μέσω φώτων. Στοιχεία όπως η απόσταση ή η κίνηση ενός αντικειμένου αναπαρίστανται από διαφορετικές εντάσεις και χρώματα φωτός.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο ειδικός εξοπλισμός που υπάρχει στα γυαλιά συγκεντρώνει τις απαραίτητες πληροφορίες από το περιβάλλον και στη συνέχεια τις μετατρέπει σε εικόνες. Οι εικόνες αυτές εμφανίζονται σε οθόνες OLED που βρίσκονται στους φακούς των γυαλιών και χρησιμοποιώντας διαφορές στη φωτεινότητα δείχνουν ό,τι είναι απαραίτητο σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα που εμποδίζουν την κίνηση.
Επίσης, το όλο σύστημα περιλαμβάνει ακουστικά και λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, που επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει οδηγίες ή να ενημερώνεται για το περιεχόμενο επιγραφών και πινακίδων. Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, τα γυαλιά Assisted Vision μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε χρήστες με καταρράκτη, εκφυλισμό ωχράς κηλίδας και άλλα προβλήματα. Η μαζική παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς αναμένεται να ξεκινήσει κατά τα τέλη του 2014.
Πηγή: naftemporiki.gr