Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CNN Η ΚΝΩΣΣΟΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 7 ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Το CNN αναδεικνύει 7 αρχαίες πόλεις που διαμέσου της καταστροφής που έχουν βιώσει συνεχίζουν να προκαλούν τον θαυμασμό.
Σε όλον τον πλανήτη αναγνωρίζεται η αυθεντικότητα και η δύναμη των μεγάλων πολιτισμών που άνθησαν στο παρελθόν. Η γοητεία των ερειπίων, των όσων απέμειναν από τους μεγάλους πολιτισμούς μετά από τόσους αιώνες, παραμένει το ίδιο δυνατή.
Επτά αρχαίες πόλεις, σχεδόν όλες Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτός από μία, υπάρχουν για να μας θυμίζουν τον θρίαμβο και την καταστροφή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις υπό τραγικές συνθήκες.
1. Πομπηία, Ιταλία Δεκαέξι χρόνια πριν ο Βεζούβιος τυλίξει την Πομπηία σε ένα θανάσιμο πέπλο στάχτης και αερίων, ένας ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την πόλη, καταστρέφοντας τα κτίρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Σύντομα, η πόλη ανέκτησε και πάλι την αίγλη της, όμως κανείς δεν φανταζόταν την επικείμενη καταστροφή. Ένα πρωί του Αυγούστου του 79 π.Χ. ο Βεζούβιος κατέστρεψε την ακμάζουσα πόλη. Σήμερα, η Αρχαία Πομπηία προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα του πως ήταν η ζωή των Ρωμαίων 2000 χρόνια πριν. Οι πρώτες ανασκαφές της θαμμένης πόλης ξεκίνησαν το 1748 και την έφεραν στο φως έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν τη σκεπάσει η λάβα.
μνημίο

2. Τιουανάκου, Βολιβία Κοντά στη λίμνη Τιτικάκα, στις Βολιβιανές Άνδεις υπάρχει αυτή η μυστηριώδης πόλη που αποτελούσε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της μεγάλης αυτοκρατορίας των Άνδεων. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τις ρίζες της στο 1200 π.Χ., αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πιο αρχαία. Οι κάτοικοι της άφησαν πίσω τους αποδείξεις ότι η κοινωνία τους είχε εντυπωσιακές τεχνολογικές ικανότητες και αναπτυγμένη κοσμολογία. Αν και υπήρχε έλλειψη μεγάλων ζώων, κατάφερναν και έκαναν τις μεταφορές των βράχων, που ζύγιζαν δεκάδες τόνους για να φτιάξουν τους ναούς και τα αγάλματα τους.
μνημιο

3. Skara Brae, Σκωτία Η Skara Brae είναι αρχαιότερη των Αιγυπτιακών πυραμίδων και του Στόουνχεντζ, πρόκειται για ένα χωριό 5000 ετών. Είναι το καλύτερα διατηρημένο Νεολιθικό χωρίο της Βόρειας Ευρώπης και ανακαλύφθηκε το 1850 μετά από μία ισχυρή καταιγίδα. Τα έπιπλα, αλλά και οι κατοικίες ήταν φτιαγμένα από πέτρα κι έτσι είμαστε σε θέση να έχουμε λεπτομερή εικόνα της ζωής των κατοίκων της.
mnhmio
4. Μέσα Βέρντε, Κολοράντο Οι Ανασάζι, μια φυλή Ινδιάνων της βόρειας Αμερικής, κατοίκησαν τη Μέσα Βέρντε μεταξύ του 550 και 1.300 μ.Χ. Ήταν κυρίως γεωργοί και κυνηγοί. Γύρω στο 750 μ.Χ. άρχισαν να χτίζουν χωριά από πλίνθους. Μέχρι το τέλος του 12ου αιώνα είχαν χτίσει τις περίφημες κατοικίες των βράχων, για τις οποίες η Μέσα Βέρντε είναι διάσημη. Έχτισαν ακροπόλεις, φρούρια, δρόμους, αμφιθέατρα και αρδευτικά έργα. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού ήταν οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι της Μέσα Βέρντε εγκατέλειψαν την περιοχή, γύρω στο 1200 μ.Χ.
5. Πέτρα, Ιορδανία Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Πέτρα είναι ένας από τους διασημότερους αρχαιολογικούς τουριστικούς προορισμούς. Έχει χαρακτηριστεί ως «Η ροδοκόκκινη πόλη, που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου» και ως «πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά». »Ράκμου», που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις», όπως την ονόμαζαν οι Ναβαταίοι, οι αρχαίοι κάτοικοι της πόλης. Ονομάστηκε Πέτρα από Έλληνες εμπόρους, επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα, στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Το αρδευτικό σύστημα των Ναβαταίων ήταν εξαιρετικό και βοήθησε την πόλη να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, όντας σημαντικός σταθμός του εμπορίου ενώνοντας Κίνα, Ινδία, Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Πέτρα

6. Κνωσσός, Ελλάδα Η Κνωσσός ήταν το κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας είχε ένα γιο, τον Μίνωα, που έγινε βασιλιάς της Κνωσσού. Ένας από τους συναρπαστικούς μύθους είναι πως η γυναίκα του Μίνωα γέννησε τον Μινώταυρο, ένα ανθρωποφάγο τέρας, μίσος άνθρωπος και μισός ταύρος. Ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο, συνδέονται επίσης με το ανάκτορο της Κνωσσού. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους του παλατιού. Η είσοδος στη μεγαλόπρεπη Αίθουσα του Θρόνου προκαλεί δέος.
7. Η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας Για αιώνες πανεπιστημιακοί μελετούν και αντιπαρατίθενται για την τοποθεσία της Ατλαντίδας, για την οποία ο φιλόσοφος Πλάτων είπε ότι ήταν μία πόλη που βυθίστηκε στη θάλασσα μέσα σε ένα βράδυ. Οι θεωρίες φτάνουν από Κύπρο και Σαντορίνη ως και Νότια Αφρική. Η έρευνα και οι θεωρίες συνεχίζονται…
Πηγή: http://www.e-reportaz.gr/

NΕΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑ BRAILLE

Μία βρετανική εταιρεία δημιούργησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο με ενσωματωμένο το σύστημα ανάγνωσης Μπράιγ, το οποίο θα διευκολύνει άτομα με προβλήματα όρασης.
Πρόκειται για την εταιρεία OwnFone, η οποία κατασκεύασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης το 2012, ενώ το 2013 είχε δημιουργήσει μία συσκευή για χρήση από παιδιά ηλικία 4 έως 9 ετών.

Τελευταίο δημιούργημα της εταιρείας είναι το OwnFone Braille, το οποίο βασίζεται στο βασικό σχέδιο των δύο προγενέστερων κινητών τηλεφώνων της εταιρείας και θα κοστίζει περί τις 60 λίρες (περίπου 74 ευρώ).
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, η συσκευή θα είναι διαθέσιμη μόνο στη βρετανική αγορά, ενώ σχεδιάζεται ένα λανσάρισμα μέσω του Kickstarter για τη διεθνή προώθησή του.
Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του OwnFone Braille είναι αρκετά απλή: οι χρήστες επισκέπτονται το website της εταιρείας, επιλέγουν τα ονόματα επαφών που επιθυμούν να «μεταφραστούν» στη μέθοδο Μπρέιγ και παραγγέλνουν τη συσκευή. Συνολικά, η συσκευή μπορεί να δεχτεί δύο έως τέσσερα πλήκτρα Μπράιγ, τα οποία θα είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιούν κλήσεις προς συγκεκριμένες επαφές.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προστεθούν προσωποποιημένα πλήκτρα στο εμπρόσθιο τμήμα της συσκευής, για ειδικές κατηγορίες επαφών, ενώ ειδική παραγγελία μπορεί να γίνει και για το οπίσθιο τμήμα της συσκευής.
Η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άτομα που δεν γνωρίζουν ανάγνωση σύμφωνα με το σύστημα Μπράιγ, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τέτοιες κατηγορίες ατόμων μπορούν να είναι ηλικιωμένοι για τους οποίους τα πλήκτρα μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα.
Όπως τόνισε ο δημιουργός της συσκευής, Tom Sunderland, συσκευές Μπράιγ έχουν δημιουργηθεί και από άλλους κατασκευαστές, ωστόσο το Braille Phone είναι η πρώτη που θα διατεθεί εμπορικά, ενώ ήδη βρίσκεται σε αναμονή για την κατοχύρωση της σχετικής ευρεσιτεχνίας.
Πηγή: naftemporiki.gr