Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 εκατ. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟ 2013

600 ΤΟΝΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Πάνω από 25 εκατ. μπαταρίες στο σύστημα σημείων ανακύκλωσης το 2013

Περίπου 600 τόνοι λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα εμπλουτισμένα με βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, όπως υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος και χρώμιο θα καταλήξουν φέτος στις χωματερές, επιβαρύνοντας το μολυσμένο υπέδαφος και υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.

Οπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, παρόλο που οι μπαταρίες αποτελούν μόλις το 0,2% του όγκου των αστικών απορριμμάτων, από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών. Οταν οι μπαταρίες καταλήξουν σε κάποια χωματερή, εκεί είναι αναμενόμενο να υποστούν διάφορες φυσικές αλλαγές, καθώς η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες, βροχή και υγρασία μπορεί να συντελέσει στην απελευθέρωση αναφλέξιμων ή διαβρωτικών συστατικών τους και να μεταφερθούν μέσω του εδάφους στον υδροφόρο ορίζοντα και το περιβάλλον.

«Στην Ελλάδα, η ευαισθητοποίηση του πολίτη είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός, όπως φαίνεται και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε πανελλαδική κλίμακα με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών τάξεων» όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «ΗτΣ», ο Ηλίας Ορδόλης, γενικός διευθυντής της εταιρείας Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών, υπογραμμίζοντας: «Στην Ελλάδα η αναλογία είναι πεντέμισι κάδοι ανά 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που η αντιστοιχία στη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 2,1 με 2,2 ανά 1.000 κατοίκους και το σύνολο της Ευρώπης είναι 1,8 ανά 1.000 κατοίκους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χώρα μας να βρίσκεται τρεις φορές πάνω από τον μέσο όρο».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΝΘ


25 Οκτωβρίου-13 Νοεμβρίου
Με κεντρικό σύνθημα  «Φθηνά Βιβλία για όλους», ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων διοργανώνουν για 20 μέρες Bazaar Βιβλίου  στην είσοδο της ΔΕΘ απέναντι από τη ΧΑΝΘ προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους βιβλιόφιλους να αποκτήσουν τα βιβλία της αρεσκείας τους σε απίστευτα χαμηλές τιμές.
 Η Γιορτή αυτή  του Βιβλίου ξεκινάει στις 25 Οκτωβρίου, ενόψει του  εορταστικού τριημέρου  της Θεσσαλονίκης και θα δώσει την ευκαιρία τους επισκέπτες της, αναγνώστες όλων των ηλικιών να ξεναγηθούν στο χώρο και να βρουν βιβλία  από 1ευρώ, 2ευρώ, 3 ευρώ.
Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του βιβλίου θα μπορούν να διαλέξουν από  μία ευρύτατη ποικιλία  εκδόσεων, σχολικά βοηθήματα, έργα λογοτεχνίας, δοκίμια, λευκώματα, ιστορικές εκδόσεις , επιστημονική φαντασία, παιδικά βιβλία κ.α., αφού συμμετέχουν  πολλοί  (150) και αξιόλογοι εκδοτικοί οίκοι από όλη την Ελλάδας με εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων.  Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης  σχετικά με το Bazaar Βιβλίου αναφέρει τα εξής:
«Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας το 1982 με την συμπαράσταση της Μελίνας Μερκούρη,  ξεκίνησε το Φεστιβάλ Βιβλίου  που έκτοτε πραγματοποιείται  κάθε άνοιξη  ανελλιπώς επί 32συνεχόμενα χρόνια και με το σλόγκαν «Φθηνό και καλό βιβλίο για το λαό». Το Φεστιβάλ Βιβλίου καθιερώθηκε  στην συνείδηση των Θεσσαλονικιών και όχι μόνο ως  κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της χώρας και το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Φέτος ο ΣΕΚΒΕ εγκαινιάζει  το Παζάρι του Βιβλίου με το σλόγκαν «Φθηνό Βιβλίο για όλους». Στόχος μας είναι κάθε φθινόπωρο να πραγματοποιείται και το Bazaar Βιβλίου, παράλληλα με  το Φεστιβάλ Βιβλίου που θα γίνεται κανονικά κάθε Άνοιξη. Περιμένουμε τους Θεσσαλονικείς να αγκαλιάσουν τη νέα μας πρωτοβουλία δικαιώνοντας αυτούς που έχουν την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της φιλαναγνωσίας»
Το Bazaar Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου.


 1. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακο 10 το πρωί έως 10  το βράδυ
 2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΚΑΙΕΙ ΡΕΥΜΑ ΟΣΟ ΜΙΑ ΤΟΣΤΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΟΘΗΚΗ!  Ο Προμηθέας είναι ένα νέο εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο μάλιστα είναι και παγκόσμια ελληνική πατέντα. Υπόσχεται οικονομία τουλάχιστον 50% σε σχέση με το πετρέλαιο κάνοντας το απλησίαστο για χιλιάδες νοικοκυριά που αναζητούν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.
  ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
  Το σύστημα "Προμηθέας" λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης καταφέρνει να καίει ελάχιστο ρεύμα και μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε μεγάλα κτίρια όπως ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο η μια βιομηχανία.
  Οπως δήλωσε στο Newsit o εφευρέτης του καινοτόμου συστήματος θέρμανσης, Μπάμπης Ψωμιάδης "αναπτύξαμε μια τεχνολογία που βασίζεται στη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης, δηλαδή φανταστείτε το φούρνο μικροκυμάτων αλλά χωρίς ακτινοβολία για παράδειγμα".
  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΚΑΙΕΙ ΡΕΥΜΑ ΟΣΟ ΜΙΑ ΤΟΣΤΙΕΡΑ
  "Για να μπει ο Προμηθέας σε ένα σπίτι με κεντρική θέρμανση δε χρειάζεται να σκάψουμε και να βάλουμε σωληνώσεις ούτε να βάλουμε λέβητες στο μπαλκόνι ή σε κάποιο άλλο χώρο καθώς υπάρχουν καλοριφέρ υψηλής αισθητικής τα οποία έχουν το σύστημα ηλεκτροδιέγερσης, δηλαδή τον λέβητα ενσωματωμένο μέσα τους.
  Απλά το τοποθετούμε νέου τύπου σώματα και τα ενώνουμε μεταξύ τους με ένα καλώδιο όχι μεγάλης ισχύος. Φανταστείτε ότι όλο το σύστημα δουλεύει με ρεύμα από μια πρίζα και καίει ρεύμα όσο μια τοστιέρα. Επίσης μπορούμε να ανάψουμε όποιο καλοριφέρ θέλουμε σε όποιο δωμάτιο επιλέξουμε με αποτέλεσμα να κάνουμε μεγάλη οικονομία και να καίμε εως 0,3 του κιλοβάτ, δηλαδή 5 λεπτά του ευρώ την ώρα" εξηγεί ο κύριος Ψωμιάδης.
  Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΟΘΗΚΗ
  "Εάν κάποιος είχε ήδη στο σπίτι του καλοριφέρ με αυτονομία τότε ο Προμηθέας τοποθετείται σε ένα πολύ μικρό χώρο και συνδέεται με τα παλιά καλοριφέρ και πάλι ζεσταίνει αμέσως τα σώματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομία τουλάχιστον 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
  Εχουμε εγκαταστήσει κεντρική μονάδα σε σπίτι μέσα σε μια παπουτσοθήκη επειδή η πελάτισσά μας δεν ήθελε να κάνουμε κάποια τεχνική παρέμβαση στο χώρο της. Βάλαμε λοιπόν το λέβητα μέσα σε ένα συρτάρι στο έπιπλο της παπουτσοθήκης" δήλωσε ο κύριος Ψωμιάδης.
  ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
  Το κόστος όσον αφορά στο λέβητα ξεκινά από τα 1400 ευρώ συν ΦΠΑ για ένα σπίτι 100 εως 120 τετραγωνικών μέτρων με μονοφασικό ρεύμα. Από εκεί και πέρα για σπίτια ή χώρους εως 600 τετραγωνικά μέτρα με τριφασικό ρεύμα το κόστος είναι 1600 ευρώ συν ΦΠΑ και για χώρους εως και 1.000 τετραγωνικά μέτρα και παραπάνω το κόστος του λέβητα είναι 2.000 ευρώ συν ΦΠΑ που είναι και το ακριβότερο σύστημα. Η μέση τιμή των καλοριφέρ είναι ανά σώμα 500 ευρώ με την εγκατάσταση να συμπεριλαμβάνεται
  .

  Πηγή: http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=12041&timicat1=74343&timicat2=87593&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0