Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ- ΕΚΠΛΗΞΗ: ΤΟ 50% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!


Μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και που ενισχύει την θέση της Αθήνας, η οποία ζητάει την επιστροφή τους στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.



Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων (το 49%) πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα την ώρα που το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση αυτή που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας The Times.
Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του θεού Ιλισσού, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη έναντι του 37% που θεωρεί ότι δεν είναι.
Αντιθέτως, γενικότερα για το θέμα του δανεισμού των εκθεμάτων που εκτίθενται στα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25% που τάσσονται κατά με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα γλυπτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟ "CURIOSITY". ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΕ ΖΩΗ.

Ένας σημερινός γιγάντιος κρατήρας στον Αρη κάποτε ήταν μια τεράστια λίμνη, που σταδιακά δημιούργησε ένα βουνό στο κέντρο της, ενώ μπορεί να φιλοξενούσε και μικροβιακή ζωή επί εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δείχνουν νέα ευρήματα από το ρόβερ «Curiosity» της NASA, το οποίο, αργά αλλά σταθερά, συνεχίζει τις επιστημονικές μελέτες του στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

Η ανακάλυψη αφορά τον κρατήρα Γκέιλ, διαμέτρου 154 χιλομέτρων, τον οποίο εξερευνά το αμερικανικό ρομποτικό όχημα-εργαστήριο από τον Αύγουστο του 2012 που έφθασε στον Αρη, έχοντας ήδη διανύσει γύρω στα οκτώ χιλιόμετρα έως τώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Space.com. Σήμερα, ο κρατήρας είναι ένα κατάξερο μέρος, όμως στο μακρινό παρελθόν ήταν μια μεγάλη λίμνη, από τα ιζήματα της οποίας σταδιακά δημιουργήθηκε το όρος Σαρπ, ύψους πέντε χιλιομέτρων, στο κέντρο του κρατήρα.
«Η λίμνη αυτή ήταν αρκετά μεγάλη για να έχει διαρκέσει εκατομμύρια χρόνια, επαρκής χρόνος ώστε να έχει εμφανιστεί και αναπτυχθεί η ζωή, καθώς επίσης αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί το όρος Σαρπ από τα ιζηματογενή πετρώματα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ της NASA, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος εξερεύνησης του Αρη.
Μεταξύ άλλων, το ρόβερ εντόπισε σε ένα βράχο κρυστάλλους που φαίνεται να είναι άλατα, τα οποία προέρχονται από την εξάτμιση του αρχαίου νερού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε μια μεμονωμένη λίμνη, αλλά ένα πολύπλοκο σύμπλεγμα από λίμνες, δέλτα ποταμών και ερήμων που διασυνδέονταν και εναλάσσονταν επί εκατομμύρια χρόνια.
Η λίμνη, όσο υπήρχε, δεν πρέπει να ήταν ιδιαίτερα βαθιά, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές βάθος της. Στα δέλτα των αρχαίων ποταμών το βάθος δεν θα ξεπερνούσε τα λίγα μέτρα.
Τα νερά της λίμνης κυλούσαν από την περιφέρειά της προς το κέντρο της και σταδιακά, με αλλεπάλληλες εναποθέσεις ιζημάτων, «έχτιζαν» τον όρος Σαρπ, μια γεωλογική διαδικασία που θα κράτησε δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ο γειτονικός πλανήτης θα ήταν για αρκετό (και όχι για σύντομο) χρονικό διάστημα ζεστός και υγρός, έχοντας μια πολύ πιο πυκνή ατμόσφαιρα από τη σημερινή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερο χρόνο επικρατούσαν τέτοιες ευνοϊκές κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, τόσο πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή η ζωή έκανε την εμφάνισή της στον Αρη - κάτι που μένει να αποδειχτεί.
Πηγή: imerisia.gr

ΣΚΥΛΟΣ-ΗΡΩΑΣ ΕΣΩΣΕ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΥΠΟΝΟΜΟ 10 ΜΕΤΡΩΝ

Ο μικρός Κόλιν Μπέιλι, πετούσε το χαρταετό του στο Χέριμαν της Γιούτα, νότια του Σολτ Λέικ Σίτυ, όταν σκόνταψε και έπεσε σε μέσα σε ανοιχτό φρεάτιο, σε βάθος δέκα μέτρων.
Αρχικά ο 6χρονος έχασε τις αισθήσεις του. Όταν, στη συνέχεια, τις ανέκτησε, φώναζε ασταμάτητα για βοήθεια χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτός.
Από τη στιγμή που δεν επέστρεψε σπίτι, η μητέρα του Κόλιν, ειδοποίησε την αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνισή του. Αμέσως οργανώθηκε ομάδα έρευνας της οποίας μέλος αποτέλεσε και ο Κόπερ, ένας σκύλος της αστυνομίας. Το απίστευτο σκυλί κατάφερε να εντοπίσει τη μυρωδιά του μικρού Κόλιν σε μόλις 20 λεπτά. Ένας αστυνομικός κατέβηκε στην τρύπα και ανέσυρε το τραυματισμένο παιδί που έδειχνε εμφανώς ανακουφισμένο.

Την επόμενη μέρα ο Κόλιν συναντήθηκε με το σκύλο που του έσωσε τη ζωή και του προσέφερε μια χριστουγεννιάτικη κάλτσα γεμάτη με λιχουδιές, σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ. «Μου έσωσε τη ζωή. Φοβήθηκα πραγματικά. Νόμιζα ότι θα χάσω τα Χριστούγεννα» είπε στην τοπική τηλεόραση ο 6χρονος.

Ο Κόπερ έχει εντοπίσει 81 υπόπτους και εξαφανισμένους, κατά το διάστημα που «εργάζεται» στο τμήμα ενώ ο χειριστής του δήλωσε πως «γι' αυτόν είναι απλά ένα παιχνίδι σαν το κρυφτό. Είναι μια όμορφη αλλαγή το να βοηθάς μια οικογένεια, από το να βρίσκεις κακούς» αποκάλυψε ο αρχιφύλακας Σέιν Μάθεσον.

Πηγή: protothema.gr