Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΤΑΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ."ΜΕΤΡΑΕΙ" ΑΠΟ ΤΟ 205 π.Χ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή.
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.
Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέημς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Ο αινιγματικός μηχανισμός που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο. Μηχανήματα ανάλογης τεχνολογίας δεν εμφανίστηκαν παρά τουλάχιστον 1.000 χρόνια αργότερα. Ο μηχανισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι δύο ερευνητές εκτιμούν ότι η πρόβλεψη των εκλείψεων από τον μηχανισμό βασίζεται σε βαβυλωνιακές αριθμητικές μεθόδους, που είχαν δανειστεί οι αρχαίοι Έλληνες.
Αλλοι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τον μηχανισμό με τον διάσημο μαθηματικό και εφευρέτη Αρχιμήδη, ο οποίος πέθανε το 212 π.Χ. Το 2008 μια ερευνητική ομάδα, αναλύοντας τις επιγραφές που βρίσκονται πάνω στον μηχανισμό, έκανε την εκτίμηση ότι αυτός κατασκευάστηκε στην Κόρινθο ή στις Συρακούσες, όπου ο Αρχιμήδης ζούσε.
Ο ειδικός στην ιστορία των αρχαίων μαθηματικών Αλεξάντερ Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε πάντως ότι η πιθανότερη περιοχή κατασκευής του μηχανισμού είναι η Ρόδος.
Ο ένας από τους δύο ερευνητές, ο δρ Έβανς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ταυτότητα του κατασκευαστή του αξιοθαύμαστου μηχανήματος. «Γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα για την αρχαία ελληνική αστρονομία. Μόνο μικρά αποσπάσματα έργων έχουν διασωθεί. Θα ήταν μάλλον ασφαλέστερο να μην προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τον μηχανισμό σε κάποιο συγκεκριμένο διάσημο πρόσωπο», όπως είπε.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την εξήγηση του μυστηρίου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με νέα βιβλία να προστίθενται στα υπάρχοντα, καθώς επίσης όλο και καλύτερες υπολογιστικές προσομοιώσεις, ακόμη και ένα μοντέλο του από «λέγκο». Ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολόγων, ιστορικών, αστρονόμων, μαθηματικών και άλλων ερευνητών πασχίζει να φωτίσει το αίνιγμα.

Παράλληλα, πρόσφατα έγινε στη θάλασσα των Αντικυθήρων, στην τοποθεσία του ναυαγίου, μια νέα ελληνο-αμερικανική επιστημονική αποστολή κατάδυσης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με την ελπίδα ανακάλυψης και άλλων ευρημάτων. Η αποστολή, που διακόπηκε πρόωρα λόγω κακοκαιρίας, θα συνεχιστεί του χρόνου.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26514&subid=2&pubid=113395688

Ο ΠΑΠΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Αφορμή στάθηκε ένα γράμμα που έλαβε από έναν πολίτη που του αποκάλυπτε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς όταν ήταν παπαδοπαίδι. Ο Πάπας αφού του τηλεφώνησε προσωπικά έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα  και να διαλευκανθεί τελικά το σκάνδαλο που σοκάρει τα τελευταία 24ωρα την Ισπανία.

Kύκλωμα ιερέων στην επαρχία της Γρανάδας στα νότια της χώρας, έχει εδώ και χρόνια αναγάγει σε συνήθεια την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών!
Ήδη έχουν συλληφθεί τρεις ιερείς και ένα καθηγητής θεολογίας, με τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, να αφήνει υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες προσαγωγές: «Η έρευνα ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να δώσουμε ονόματα».
Ο Αρχιεπίσκοπος της Γρανάδας, Φρανσίσκο Χαβιέ Μαρτίνεθ, απάλλαξε από τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα αρκετούς κληρικούς, ένα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι οι συλλήψεις δεν θα περιοριστούν στις τέσσερις.
Ο αρχιεπίσκοπος της Γρανάδας και άλλοι έξι ιερείς ενήργησαν την Κυριακή όπως τη Μεγάλη Παρασκευή

Την περασμένη Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος και έξι ιερείς γονάτισαν στην Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό της Γρανάδας για να ζητήσουν συγχώρεση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και για όλα τα «εγκλήματα» της Εκκλησίας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά το χρόνο, τη Μεγάλη Παρασκευή, κάτι που επίσης δείχνει πόσο βαθύ είναι το σκάνδαλο στους κόλπους της εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος θα μπορούσε αναμφίβολα να προβλέψει ότι το ξεσκέπασμα μιας τέτοιας υπόθεσης θα έπληττε καίρια το κύρος της καθολικής εκκλησίας στην Ισπανία, δεν δίστασε ωστόσο να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση προκειμένου να λογοδοτήσουν οι ένοχοι, αψηφώντας την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Οπως αναφέρει ο ισπανικός ιστότοπος για θρησκευτικές υποθέσεις «Religious Digital», τον περασμένο Αυγουστο κάλεσε προσωπικά στο τηλέφωνο τον νέο που είχε στείλει την επιστολή – καταγγελία, προκειμένου να του ζητήσει συγνώμη εκ μέρους όλης της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και να τον ενημερώσει ότι πλησιάζει η ώρα της τιμωρίας!
Ο Αργεντίνος ποντίφικας συστήθηκε αρχικά στον 24χρονο, που αναφέρεται ως Ντάνιελ στο δημοσίευμα, ως Πάπας Χόρχε. Όταν τελικά του αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα ο συνομιλητής του έμεινε άφωνος, για να ακολουθήσει παύση λίγων δευτερολέπτων.
«Γιε μου, ηρέμησε… Διάβασα το γράμμα σου πολλές φορές και το συναίσθημα της λύπης με κατέκλυζε κάθε φορά και περισσότερο. Θέλω να σου ζητήσω συγνώμη εκ μέρους όλης της εκκλησίας του Χριστού. Τέτοιες πληγές κάνουν όλη την εκκλησία να υποφέρει. Θέλω να σου πω γιε μου ότι έχεις όλη την υποστήριξη μου». Σύμφωνα με το «Religious Digital» σε αυτό το σημείο ο Ντάνιελ ακουγόταν ήδη να κλαίει από συγκίνηση, η οποία μετατράπηκε σε… ρίγος με τα επόμενα λόγια του Πάπα.
«Εχω να κάνω ένα ταξίδι για την Κορέα, αλλά υπάρχει ήδη κόσμος που εργάζεται για να επιλυθεί όλο αυτό. Ευχαριστώ το Θεό που διατηρείς την πίστη σου και δεν απαρνήθηκες την εκκλησία. Προσευχήσου για μένα γιε μου, όπως να είσαι σίγουρος ότι και εγώ θα προσευχηθώ για σένα, την οικογένειά σου, και τα υπόλοιπα θύματα αυτών των σοβαρότατων αδικημάτων που διέπραξαν ιερείς. Σου στέλνω την ευλογία μου, την καθολική υποστήριξη της εκκλησίας και μια γεμάτη αγκαλιά γιε μου…»


http://www.koolnews.gr/