Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΧΑΡΙΣΕ 101 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Ηλεκτρονικούς υπολογιστές δώρισε ένας ομογενής στο δημοτικό σχολείο Ασπροχώματος του δήμου Καλαμάτας, για χρήση κι εκμάθηση από τους μαθητές του σχολείου.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνο-Αμερικάνος, Απόστολος Ταμπάκης, με καταγωγή από την Καλαμάτα, δώρισε 101 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τους οποίους παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παύλος Μπουζιάνης, ο οποίος επικοινώνησε και μετέφερε τηλεφωνικά στον δωρητή, τις θερμές ευχαριστίες του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και του διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ασπροχώματος
πηγή: news.gr

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΕΝΑ ΑΣΤΡΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

Στο αστρικό σμήνος Messier 67 σε απόσταση 2.500 ετών φωτός από τον πλανήτη μας, αστρονόμοι του ινστιτούτου Max Planck  στη Γερμανία ανακάλυψαν τρεις νέους εξωπλανήτες. H σπανιότητα της εύρεσης πλανητών σε ένα αστρικό σμήνος συνοδεύτηκε στην προκειμένη περίπτωση και από την πρώτη παρατήρηση ενός πλανήτη που κινείται γύρω από ένα άστρο πανομοιότυπο με τον Ήλιο.
Η ανακάλυψη πλανητών εντός του σμήνους δεν ήταν απλή υπόθεση καθώς οι επιστήμονες χρειάστηκαν να παρατηρήσουν 88 αστέρια εντός του σμήνους για έξι χρόνια. Το σμήνος Messier 67 βρίσκεται κοντά στον αστερισμό του Καρκίνου και αποτελείται από 500 άστρα στο σύνολό του.

«Το συγκεκριμένο σμήνος αποτελείται από άστρα με όμοια ηλικία και σύνθεση με τον Ήλιο», εξηγεί η Άννα Μπρουκαλάσι, εκ των συγγραφέων της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics. «Αυτό μας δίνει ένα τέλειο εργαστήριο για να μελετήσουμε πως σχηματίζονται οι πλανήτες σε ένα τόσο πυνκνοκατοικημένο περιβάλλον, και το αν δείχνουν προτίμηση στα πιο βαριά ή στα ελαφρύτερα άστρα».  
Για την παρατήρηση χρησιμοποιήθηκε το διαμέτρου 3.6 μέτρων ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο HARP στη Χιλή αλλά και μία σειρά άλλων επίγειων τηλεσκοπίων στη Γαλλία και το Τέξας, τα οποία αγρυπνούσαν για την ανίχνευση απειροστών κινήσεων των άστρων οι οποίες θα προκαλούνταν από τη βαρύτητα των πλανητών στην περιοχή.
Με την τεχνική αυτή βρέθηκαν συνολικά τρεις πλανήτες εντός του σμήνους. Ο ένας είναι λίγο μεγαλύτερος από το Δία και περιφέρεται γύρω από ένα ερυθρό γίγαντα, που ξεπερνά σε ηλικία και μέγεθος τον Ήλιο. Οι δύο άλλοι πλανήτες έχουν μάζα ίση με το ένα τρίτο του Δία και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από δύο άστρα σαν τον Ήλιο, με το ένα από τα δύο να έχει την ίδια ηλικία, μέγεθος και χημική σύσταση με αυτόν. Πρόκειται για την εύρεση του πρώτου αστέρα εντός σμήνους, πανομοιότυπου με τον Ήλιο, ο οποίος φιλοξενεί πλανήτη. Παρόλη την ομοιότητα του άστρου αυτού με τον Ήλιο όμως ο εξωπλανήτης δεν μοιάζει καθόλου με τη Γη, αφού έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα και βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του, με το έτος του να διαρκεί μόλις επτά ημέρες. Οι συνθήκες στην επιφάνειά του θα είναι αναπόφευκτα πολύ υψηλές για τη συντήρηση οποιουδήποτε είδους ζωής.                 
Η έρευνα αυτή δείχνει πως οι πλανήτες στα αστρικά σμήνη είναι εξίσου συνήθεις όσο και στα απομονωμένα άστρα, αν και ο εντοπισμός τους είναι δυσχερέστερος. Η ερευνητική ομάδα θα συνεχίσει την παρατήρηση του συγκεκριμένου σμήνους, ώστε να καθορίσει περαιτέρω τις ιδιότητες των πλανητών και των άστρων τους.
Πηγή: gaftemporiki.gr

«Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ» («THE GREEK OF TOLEDO» Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΟΤΕ.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ  ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΤΟΛΕΔΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Στη μεγαλύτερη έκθεση για τον Ελ Γκρέκο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ και η οποία θα λάβει χώρα στο Τολέδο της Ισπανίας, θα «ταξιδέψουν» τρία έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τους πίνακες «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και η «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». 
 «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία»

Τα έργα αυτά θα συμπεριληφθούν στην έκθεση με τίτλο «Ο Έλληνας του Τολέδο» («The Greek of Toledo»), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Santa Cruz από 14 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου 2014.
 
Το έργο «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Η έκθεση, που γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Ελ Γκρέκο, όπως κηρύχθηκε το 2014 από Ισπανία και Ελλάδα (η χώρα μας το έχει κηρύξει από το 2012), γίνεται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ζωγράφου, που συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου.
 
«Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη 

Θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον κορυφαίο δημιουργό και η πρώτη στο Τολέδο, στην οποία θα εκτεθούν έργα του από ξακουστά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Φερνάντο, το Μουσείο ντελ Πράδο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. 

Εκτός από το Μουσείο Santa Cruz, η έκθεση θα επεκταθεί και σε διάφορα μέρη της πόλης του Τολέδο, γνωστοί ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα του. Τέτοια είναι το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα.
 

Στην Αθήνα θα διοργανωθούν εκθέσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο («Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου»), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης («Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»), καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη («Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο»), όπου θα μεταφερθεί και η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», η οποία θα ξεκινήσει από την Κρήτη. Στον προσωρινό δανεισμό των τριών έργων στο Ίδρυμα «El Greco 2014» για την παρουσίασή τους στο Μουσείο του Τολέδο, συμφώνησαν χτες Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ