Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΕΞΑΓΟΥΝ ΣΠΟΥΔΕΣ.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ταξιδεύει στην Κύπρο και μετά στο Μαρόκο! Στις χώρες αυτές το ίδρυμα επιδιώκει να δημιουργήσει παραρτήματα, αποτελώντας το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που θα «εξάγει» μέσω παραρτημάτων τις σπουδές του σε τρίτες χώρες. Το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που γίνονται προσπάθειες να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για δημιουργία παραρτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας, πρόθεση του ιδρύματος είναι να ιδρύσει παράρτημα στην Κύπρο το οποίο θα προσφέρει, κατ’ αρχήν, μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Πάντειο έχει ήδη συνεργασία σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών με δύο ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου (το Neapolis University στην Πάφο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία) και το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίσης στη Λευκωσία.

Στόχος είναι το παράρτημα στην Κύπρου να ξεκινήσει με προγράμματα στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Ψυχολογίας και των Διεθνών Ευρωπαϊκών Σχέσεων για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως έχει φανεί από τα μεταπτυχιακά που προσφέρει έως τώρα το Πάντειο σε συνεργασία με τα τρία ΑΕΙ της Κύπρου.

Επίλυση νομικών θεμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Τσάλτα, στο παράρτημα του ΑΕΙ θα εργαστούν καθηγητές του ιδρύματος από την Αθήνα και νέοι επιστημονικοί συνεργάτες που θα προσληφθούν. Εύλογα οι σπουδές θα έχουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων είναι νωρίς να προσδιορισθεί. Η ηγεσία του ιδρύματος έχει, επίσης, προτάσεις για δημιουργία γαλλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μαρόκο σε συνεργασία με τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ σχεδιάζει την υλοποίηση κοινού μεταπτυχιακού με τα πανεπιστήμια της Νίκαιας (Γαλλία) και του Μιλάνου (Ιταλία).

Την ίδρυση παραρτημάτων τους στο εξωτερικό επιδιώκουν, ευρύτερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, και μάλιστα η πρόσφατη Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει άμεσα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Βέβαια, στο άρθρο 7 παράγραφος 10 του νόμου πλαίσιου 4009/2011 αναφέρεται ότι «παραρτήματα των ΑΕΙ μπορούν να ιδρύονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τους οποίους ιδρύεται μία σχολή σε ίδρυμα της ημεδαπής και τη διαδικασία που ισχύει για την ίδρυση αντίστοιχης ακαδημαϊκής δομής στην άλλη χώρα». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακός κ. Αθανάσιος Κυριακής, εστίασε, μιλώντας στην «Κ», στην ιδιαίτερη αξία αυτών των πρώτων βημάτων που κάνουν τα ΑΕΙ για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους, προσθέτοντας ότι «καλό είναι να ξεκινήσουν τα ΑΕΙ και το υπουργείο θα παρέμβει για την επίλυση όποιων νομικών ζητημάτων προκύψουν».

Μάλιστα, θα επιχειρηθεί να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτήματος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το Γεωπονικό Παν. Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Hail Agriculture, η οποία εδρεύει στην αραβική μεγαλούπολη. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει το 2011, και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το παράρτημα είχε σχεδιαστεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Dubai Knowledge Village, όπου έχουν ήδη παραρτήματα και ερευνητικά κέντρα αριστείας φημισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και η Σορβόνη. Επίσης, το πτυχίο του επρόκειτο να αναγράφει Agricultural University of Athens in Dubai. Ομως το σχέδιο αδράνησε. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πλευρά του Ντουμπάι υπαναχώρησε, καθώς το Γεωπονικό δεν βρίσκεται μεταξύ των 200 καλύτερων ΑΕΙ που παρουσιάζει ετησίως η λίστα της Σαγκάης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπ. Παιδείας επεδίωξε πρόσφατα μία δεύτερη προσπάθεια, αναφέροντας στην άλλη πλευρά ότι το Γεωπονικό είναι θεματικό ΑΕΙ που έχει πολύ καλές επιδόσεις στις αξιολογήσεις ΑΕΙ ανά θεματική κατηγορία, αν και δεν εμφανίζεται υψηλά στις λίστες αξιολόγησης των πολυθεματικών πανεπιστημίων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ "ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014"

συμμετοχή των πολιτών, μικρών και μεγάλων, στην προστασία των φυσικών μας περιοχών, είναι μια έκφραση κοινωνικής ευθύνης, που αποτελεί «θεμέλιο λίθο» για να οικοδομήσουμε μια νέα, αναγκαία σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
Δήλωσε συμμετοχή στην πανελλαδική εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 που συντονίζει τοΔίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για 19η συνεχή χρονιά, το διάστημα 1 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2014.
Δηλώστε συμμετοχή στην παρέα των δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, που κάθε χρόνο, δίνουν δυναμικό «παρών», ενισχύουν τη συμβολική προσπάθεια των καθαρισμών και γίνονται κομμάτι της επιστημονικής έρευνας μέσα από τη συλλογή και καταγραφή του ρυπαντικού φορτίου των ακτών.
Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνει στην ειδικότερη ανάδειξη του προβλήματος της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης στη θάλασσα και τις ακτές, εναρμονιζόμενη και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις οποίες προκύπτει και η επίσημη αναγνώριση της κρισιμότητάς του και της ανάγκης για περιορισμό/ εξάλειψή του.
Όρισε τον τόπο και το χρόνο που θέλεις να γίνει ο καθαρισμός και συμπλήρωσε την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, ή εναλλακτικά στείλε την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής συμπληρωμένη στο fr@medsos.gr ή μέσω φαξ στο 210 8228795.
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συντονίζει όλη την προσπάθεια, στέλνοντας σακούλες απορριμμάτων και έντυπο ενημερωτικό υλικό (καρτ-ποστάλ και Φύλλα Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Φυσικών Περιοχών – υλικό που στη συνέχεια επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών), καθώς και «ανεβάζοντας» στην ιστοσελίδα του πληροφοριακό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα.
Μείνε συντονισμένος, διότι παράλληλα με την υλοποίηση της εκστρατείας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί του!
Πηγή: econews.gr

"ΗΠΑ: ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΩΣ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ"



Η λίστα με τα 16 πιο όμορφα νησιά του κόσμου δημοσιεύθηκε από USNews. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα και η Σαντορίνη είναι στην κορυφή αφήνοντας πίσω εξωτικούς προορισμούς, όπως τα νησιά Bora Bora, οι Μαλδίβες, οι  Σεϊχέλες και τα νησιά Φίτζι. Στη θέση 11 φιγουράρει ακόμα ένα ελληνικό νησί, η Μύκονος,  γνωστή για τη διασκέδαση που προσφέρει! Διαβάστε παρακάτω την πλήρη λίστα για τους μικρούς παραδείσους:
Ένα νησί για να θεωρείται ένα από τα «καλύτερα», θα πρέπει να έχει αυτό το «κάτι», μια μαγική σπίθα! Τα νησιά που περιλαμβάνονται στη λίστα διαθέτουν μια μικρή σπίθα επιπλέον… Κάτι που κρατά τους ταξιδιώτες μαγεμένους!
1)Σαντορίνη: Ο ιδανικός προορισμός για το μήνα του μέλιτος,  μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα είδη των ταξιδιωτών. Ατέλειωτες παραλίες και μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Τι άλλο θα μπορούσατε να ζητήσετε;
2)Μπόρα Μπόρα: Ποιος θα  προσπερνούσε την ευκαιρία να στέκεται πάνω από το τιρκουάζ Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό; Ή να ζαλαρώνει στην κατάλευκη άμμο;
3)Μαλδίβες: Αυτά τα μικροσκοπικά νησιά στον Ινδικό Ωκεανό προσφέρουν απομόνωση. Μπορείτε να περάσετε τις μέρες σας με καταδύσεις και ψαροντούφεκο σε κοραλλιογενείς υφάλους και χαλάρωση στην άμμο πούδρας.
4)Σεντ Κιτς και Νέβις: Δεν είναι περίεργο ότι τα νησιά επιλέγουν οι διάσημοι. Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε όμορφες παραλίες ή να έχει μια αυθεντική εμπειρία της Καραϊβικής.
5)Φίτζι: ακτές με λευκή άμμο και φανταστική θέα.
6) Maui: Θα βρείτε πολυτελή θέρετρα, εντυπωσιακά τοπία και περιπετειώδεις δραστηριότητες, όλα σε ένα μέρος. Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια ημέρα στην κόκκινη παραλία Kaihalulu ή στις χρυσές ακτές Wailea.
7)Νησιά Καϊμάν: Είτε ψάχνετε για μια νέα περιπέτεια ή ι ησυχία, αυτά τα τρία νησιά βορειοδυτικά της Τζαμάικα έχουν όλα όσα χρειάζεστε για να ζήσετε κάτι νέο. Μπορείτε να κάνετε καταδύσεις σε υφάλους και πεζοπορία στο Mastic Trail. Αγίου Μαρτίνου –
8) St Maarten: Ένα πανέμορφο σκηνικό με ψηλά βουνά και όμορφες ακτές σας περιμένει.
9)Σεϊχέλες: Μπορεί να μην έχει την πολυτελή φήμη των Μαλδίβων, αλλά οι Σεϊχέλες διαθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Αυτή η αλυσίδα των νησιών στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής θα σας καταπλήξει με τις αμμουδιές, τις τεράστιες πέτρες και τα ήρεμα νερά, για να μην αναφέρουμε γιγαντιαίες χελώνες της.
10)Μπαλί: Με ορίζοντα τα πανέμορφα βουνά και τις παγόδες. Μπαλί σημαίνει «ουρανός». Σε αυτό το ινδονησιακό νησί, μπορείτε να περιηγηθείτε σε αρχαίους ναούς, να πάτε εκδρομή με ελέφαντες ή να ατενίζετε απλά τον ωκεανό.
11)Μύκονος: Είναι σαν την άγρια αδελφή της Σαντορίνης. Πάλλεται στον ρυθμό της διασκέδασης 24 ώρες την ημέρα. Αλλά υπάρχει και μια ήσυχη πλευρά σε αυτό το νησί.
12)Kauai: Είναι το παλαιότερο και το πιο κακοτράχαλο νησί στο αρχιπέλαγος της Χαβάη. Λάτρεις της περιπέτειας θα λατρέψουν το Kalalau Trail και την πεζοπορία στο Waimea Canyon.
13)Ανγκουίλα: Χάρη σε ένα εμπάργκο για τα κρουαζιερόπλοια, τα καζίνο και τα πολυώροφα ξενοδοχεία, η Ανγκουίλα είναι ένα χαμηλών τόνων νησί.
14)Νησιά Γκαλαπάγκος: Το νησί των θαυμάτων του Δαρβίνου δεν έχει χάσει τη μαγεία της και δεν θα απογοητευτείτε με ότι βρείτε: πελώριες χελώνες και τα περίεργα πουλιά αλλά και όμορφες παραλίες.
15)Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι: Από τη στιγμή που θα φτάσετε εδώ, θα ξέρετε ότι δεν είστε πια στο Κάνσας. Η ζωή κινείται με βραδύτερους ρυθμούς και τα ιγκουάνα περιδιαβαίνουν τα πεζοδρόμια.
16)Ντομίνικα: Αυτό το 290 τετραγωνικών μιλίων νησί της Καραϊβικής είναι σχεδόν γεμάτο με πράσινο. Πλούσια ζούγκλα, άφθονη άγρια φύση και απότομοι καταρράκτες είναι ιδανικά για τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες που προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά με τη φύση.
Πηγή: USNews
http://www.ellines.com/good-news/