Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Έκθεση παλαιών υπολογιστών, ως και  35 χρόνων, θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 17 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 (Μέγαρο Μακρίδη, Μαρίας Κάλλας 23, απέναντι από το Ποσειδώνιο).





Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές της δεκαετίας του 1970, 1980 και 1990.  Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας Commodore Pet με επεξεργαστή 1MHz, βάρους 30 κιλών (είναι φτιαγμένος ολόκληρος από μέταλλο και ανοίγει σαν καπώ αυτοκινήτου),  με μονόχρωμα γραφικά και μεταφορά δεδομένων σε κασέτα. Επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και έναν Apple II (1977), με μνήμη 4ΚΒ (επεκτεινόμενη σε 64ΚΒ), που αποτέλεσε τον  πρώτο  ολοκληρωμένο υπολογιστή  της εταιρείας και έναν Acorn BBC Model B (1981). Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και παιχνιδομηχανές Atari, με τις οποίες οι επισκέπτες θα μπορούν να παίξουν.


RETROSYSTEM.GR
Acorn BBC Model B (1982).
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, σκοπός της έκθεσης, η οποία διοργανώνεται από τη Retrosystem στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης – ΕΠΝ 2014,  είναι να δοθεί η ευκαιρία ώστε οι μεγαλύτεροι που έζησαν αυτήν την εποχή να ταξιδέψουν στο παρελθόν και να θυμηθούν, ενώ οι νεώτεροι να δουν και να αγγίξουν  τα συλλεκτικά μηχανήματα και να γνωρίσουν με τον τρόπο αυτό την ιστορία των υπολογιστών. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, καθώς και στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση  από Παρασκευή έως Τρίτη από τις 10.00 το πρωί έως και τις 8.00  το βράδυ.


ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ: 400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Με δύο μεγάλες εκθέσεις, στη Μαδρίτη και το Τολέδο, η Ισπανία θα τιμήσει το 2014 τα 400 χρόνια από το θάνατο του Γκρέκο, του μεγάλου κρητικού ζωγράφου που θεωρείται πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης,  μολονότι έμεινε παραγνωρισμένος επί τρεις αιώνες.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο», εξήγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γκρέκο, Γκρεγκόριο Μαρανιόν, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδόσεις ερευνητικών έργων αφιερωμένων στον ζωγράφο.

Με τις δύο εκθέσεις, στο Μουσείο του Πράδο της Μαδρίτης και στο Τολέδο, την πόλη όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δημιούργησε ορισμένα από τα γνωστότερα έργα του, «θα βιώσουμε την ανακάλυψη του Γκρέκο εκ νέου, πριν από εκατό χρόνια, και την τεράστια επιρροή που άσκησε», πρόσθεσε.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους ιταλούς ζωγράφους, όπως ο Τιτσιάνο. Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά τον θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε.


Αυτοπροσωπογραφία.
«Επί τρεις αιώνες ήταν εντελώς άγνωστος, σαν να μην υπήρξε ποτέ», είπε ο Μαρανιόν υπενθυμίζοντας ότι μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα τον ανακάλυψαν και πάλι οι διανοούμενοι της εποχής εκείνης. «Τον τελευταίο αιώνα παρακολουθήσαμε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο», πρόσθεσε, αφού ο Γκρέκο «έγινε ένας από τους μεγάλους ζωγράφους που επηρέασαν τη ζωγραφική του 20ού αιώνα. Από τους ιμπρεσιονιστές μέχρι τον Τζάκσον Πόλοκ και τον Πικάσο, όλοι εμπνεύστηκαν από το έργο του».
Η επιρροή του Θεοτοκόπουλου στην τέχνη θα παρουσιαστεί στην έκθεση «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική» που θα φιλοξενηθεί από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου στο Πράδο. Στο ίδιο Μουσείο θα εκτεθούν, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του ζωγράφου.
Στο Τολέδο, για την έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο», θα συγκεντρωθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα Μουσεία όλου του κόσμου καθώς και πολλοί από τους πίνακες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης.
Πηγή: naftemporiki.gr