Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 9 ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΙΣΧΥΟΣ 218,5MW.

Αιολική ενέργεια: «πράσινο» για 9 μεγάλα έργα ισχύος 218,5 MW στις Κυκλάδες
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία 9 μεγάλων Αιολικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MWστα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο του Νομού Κυκλάδων, καθώς και τη διασυνδετική γραμμή Μεταφοράς 150 kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης του Νομού Αττικής. Παράλληλα, δεν ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου ισχύος 36,8MW στη Νήσο Άνδρο.
Η κατασκευή των έργων αυτών, θα αποφέρει περίπου 262 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 506 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου το 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα. Οι επενδύσεις θα συμβάλουν στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για βιώσιμη και αποκεντρωμένη ανάπτυξη, εκμεταλευόμενες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, όπως το υψηλό αιολικό δυναμικό των νησιών.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει τη Διασύνδεση των Κυκλάδων με το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ σε εξέλιξη, ύψους 240 εκατ. ευρώ η πρώτη φάση, 60 εκατ. ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. ευρώ η τρίτη φάση, συνολικά περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για ακόμη 7 μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα, συνολικής ισχύος 204,2 MW, η κατασκευή των οποίων θα αποφέρει περίπου 245 εκατ. Ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Πηγή: econews.gr