Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΕΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΒΙΟΛΟΓΟ ΕΦΗ ΜΠΑΣΤΟΥΝΗ.

Ομάδα βιολόγων και μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής μια Ελληνίδα, παρουσίασε μια πολύ σημαντική έρευνα, σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό στον τομέα της Βιολογίας, Journal of Cell Biology, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών στρατηγικών για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Πρόκειται για την Έφη Μπαστούνη, η οποία εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of California, San Diego. «Η ανακάλυψή μας αφορά την κατανόηση του μηχανιστικού τρόπου με τον οποίο τα λευκοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας) κινούνται προς τις εστίες φλεγμονής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μπαστούνη, σημειώνοντας ότι «πιο συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε πώς και τι είδους δυνάμεις παράγουν τα ουδετερόφιλα όπως και άλλοι μονοκύτταροι αμοιβαδοειδείς οργανισμοί κατά την κίνησή τους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε μια νέα τεχνική μέτρησης και υπολογισμού που έχουμε αναπτύξει στο εργαστήριό μας, η οποία μας επιτρέπει να δούμε με υψηλή ακρίβεια πώς αυτά τα τόσο μικροσκοπικά κύτταρα (~20 μm) προσκολλώνται σε επιφάνειες και ασκούν δυνάμεις σε αυτές προκειμένου να προχωρήσουν. Προς μεγάλη μας έκπληξη, βρήκαμε ότι τα λευκοκύτταρα προσκολλώνται σε δύο περιοχές (πρόσθια και οπίσθια), καθώς μετακινούνται και προχωράνε ουσιαστικά "περπατώντας" και άρα ακολουθώντας ένα σχετικά απλό μοτίβο. Μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν κατανοητό με ποιο τρόπο τα κύτταρα αυτά κινούνται και αν ακολουθούν ακανόνιστη μηχανικά πορεία ή χωροχρονικά οργανωμένη».

Στην ερώτησή  γιατί η μελέτη αυτή κρίνεται από επιστήμονες και αμερικανικά ΜΜΕ ως σημαντική και ποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν, η κα Μπαστούνη ανέφερε ότι «οι μελέτες μας αφορούν το πεδίο της βασικής έρευνας και οι δυνητικές επιπτώσεις της εν λόγω έρευνας θα φανούν μακροπρόθεσμα. Η ανακάλυψη των βιοχημικών διεργασιών που το κύτταρο χρησιμοποιεί για να παράγει τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου να μετακινηθεί, ανοίγει νέους ορίζοντες στη σχεδίαση φαρμάκων για τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών (όπως αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας), οι οποίες θα βασίζονται στον έλεγχο της μετανάστευσης των λευκοκυττάρων».



Πηγή: eirinika.gr

ΤΟ A ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ 4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ!!!


Ο διαγωνισμός “Castello di Duino” πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη της Ιταλίας και στις 19 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαϊδας κέρδισε το Α’ Βραβείο στο School Projects.
«Η ποίηση από τα αρχαία χρόνια υπήρξε αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της ψυχής και του πνεύματος. Για  να μπουν αυτές οι βάσεις χρειάζεται η ενασχόληση και η συλλογική δουλειά. Μέσα από την πορεία αυτή μπορεί ο καθένας να δει τις δυνατότητές τους και να εκφραστεί εσωτερικά, αλλά και να δώσει την ευκαιρία και στους άλλους να επικοινωνήσουν μαζί του» τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας κατά τη συνάντηση με τους μαθητές, τους οποίους συνεχάρη θερμά. «Η βράβευσή σας αποτελεί την επιβεβαίωση της προσπάθειας και αποτελεί κι ένα φωτεινό πυρήνα που προτρέπει και άλλους να ασχοληθούν» είπε η δήμαρχος Εορδαίας «περήφανη για τη νέα γενιά που παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν και εμπνέονται και να δώσουν πολλά στους εαυτούς τους, στις οικογένειες τους και στους άλλους».
Οι υπεύθυνοι καθηγητές τους Αλεξάνδρα Θεοφυλάκτου, Καίτη Τύπου και Αλέξανδρος Πασσαλίδης αναφέρθηκαν σε ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, αλλά και σε μια διάκριση που δείχνει τη δουλειά που γίνεται στο δημόσιο σχολείο που βάλλεται, όπως τόνισε ο συντονιστής της προσπάθειας Δημήτρης Πορφύρης.
Με τη διάκριση αυτή οι μαθητές απέδειξαν ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής ευαισθητοποιούνται στην τέχνη και στον πολιτισμό.




https://www.youtube.com/watch?v=DQO50NQ6M4U