Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ ΕΞΑΓΟΥΝ ΣΠΟΥΔΕΣ.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ταξιδεύει στην Κύπρο και μετά στο Μαρόκο! Στις χώρες αυτές το ίδρυμα επιδιώκει να δημιουργήσει παραρτήματα, αποτελώντας το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που θα «εξάγει» μέσω παραρτημάτων τις σπουδές του σε τρίτες χώρες. Το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, την ίδια στιγμή που γίνονται προσπάθειες να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για δημιουργία παραρτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Οπως εξήγησε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας, πρόθεση του ιδρύματος είναι να ιδρύσει παράρτημα στην Κύπρο το οποίο θα προσφέρει, κατ’ αρχήν, μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Πάντειο έχει ήδη συνεργασία σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών με δύο ιδιωτικά ΑΕΙ της Κύπρου (το Neapolis University στην Πάφο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία) και το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίσης στη Λευκωσία.

Στόχος είναι το παράρτημα στην Κύπρου να ξεκινήσει με προγράμματα στους τομείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Ψυχολογίας και των Διεθνών Ευρωπαϊκών Σχέσεων για τους οποίους υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως έχει φανεί από τα μεταπτυχιακά που προσφέρει έως τώρα το Πάντειο σε συνεργασία με τα τρία ΑΕΙ της Κύπρου.

Επίλυση νομικών θεμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Τσάλτα, στο παράρτημα του ΑΕΙ θα εργαστούν καθηγητές του ιδρύματος από την Αθήνα και νέοι επιστημονικοί συνεργάτες που θα προσληφθούν. Εύλογα οι σπουδές θα έχουν δίδακτρα, το ύψος των οποίων είναι νωρίς να προσδιορισθεί. Η ηγεσία του ιδρύματος έχει, επίσης, προτάσεις για δημιουργία γαλλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Μαρόκο σε συνεργασία με τοπικούς εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ σχεδιάζει την υλοποίηση κοινού μεταπτυχιακού με τα πανεπιστήμια της Νίκαιας (Γαλλία) και του Μιλάνου (Ιταλία).

Την ίδρυση παραρτημάτων τους στο εξωτερικό επιδιώκουν, ευρύτερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια, και μάλιστα η πρόσφατη Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να δημιουργήσει άμεσα το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Βέβαια, στο άρθρο 7 παράγραφος 10 του νόμου πλαίσιου 4009/2011 αναφέρεται ότι «παραρτήματα των ΑΕΙ μπορούν να ιδρύονται σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τους οποίους ιδρύεται μία σχολή σε ίδρυμα της ημεδαπής και τη διαδικασία που ισχύει για την ίδρυση αντίστοιχης ακαδημαϊκής δομής στην άλλη χώρα». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακός κ. Αθανάσιος Κυριακής, εστίασε, μιλώντας στην «Κ», στην ιδιαίτερη αξία αυτών των πρώτων βημάτων που κάνουν τα ΑΕΙ για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους, προσθέτοντας ότι «καλό είναι να ξεκινήσουν τα ΑΕΙ και το υπουργείο θα παρέμβει για την επίλυση όποιων νομικών ζητημάτων προκύψουν».

Μάλιστα, θα επιχειρηθεί να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την ίδρυση παραρτήματος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το Γεωπονικό Παν. Αθηνών σε συνεργασία με την εταιρεία Hail Agriculture, η οποία εδρεύει στην αραβική μεγαλούπολη. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει το 2011, και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το παράρτημα είχε σχεδιαστεί να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Dubai Knowledge Village, όπου έχουν ήδη παραρτήματα και ερευνητικά κέντρα αριστείας φημισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και η Σορβόνη. Επίσης, το πτυχίο του επρόκειτο να αναγράφει Agricultural University of Athens in Dubai. Ομως το σχέδιο αδράνησε. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πλευρά του Ντουμπάι υπαναχώρησε, καθώς το Γεωπονικό δεν βρίσκεται μεταξύ των 200 καλύτερων ΑΕΙ που παρουσιάζει ετησίως η λίστα της Σαγκάης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπ. Παιδείας επεδίωξε πρόσφατα μία δεύτερη προσπάθεια, αναφέροντας στην άλλη πλευρά ότι το Γεωπονικό είναι θεματικό ΑΕΙ που έχει πολύ καλές επιδόσεις στις αξιολογήσεις ΑΕΙ ανά θεματική κατηγορία, αν και δεν εμφανίζεται υψηλά στις λίστες αξιολόγησης των πολυθεματικών πανεπιστημίων.

Πηγή: kathimerini.gr