Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΘ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΜΕΘΟΔΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Μανασσή Μήτρακα ανέπτυξε καινοτόμο μέθοδο απομάκρυνσης του αρσενικού από το νερό και κέρδισε μία από τις 11 προνομιακές θέσεις κατάταξης, ανάμεσα σε 5.000 «προϊόντα» - επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, στο διεθνή διαγωνισμό StartupBootCamp High TechXL που αποτελεί ένα από τα κορυφαία προγράμματα “επιτάχυνσης” νεοφυών επιχειρήσεων.



 
Η ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αποτελείται επίσης από τους Σοφία Τρεσίντση, Κωνσταντίνο Συμεωνίδη, Ρωξάνη Τζήμου-Τσιτουρίδου, Ιωσήφ Γεωργίου, Γεώργιο Σταύροπουλο, Αναστάσιο Ζουμπούλη και Μαρία Κατσικίνη.

Η εργασία της ομάδας αναφέρεται στην ανάπτυξη και παραγωγή, σε βιομηχανική κλίμακα, ενός κοκκώδους προσροφητικού υλικού χαμηλού κόστους με ακρωνύμιο AquAsZero, το οποίο αποτελείται από υδροξυ-οξείδιο σιδήρου-μαγγανίου και μπορεί να συγκρατήσει με επιτυχία το τρισθενές αρσενικό ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη απόδοση στην απομάκρυνση πεντασθενούς αρσενικού από το πόσιμο νερό, σε σχέση με τα αντίστοιχα, εμπορικά προϊόντα.
“Η διάκριση βοηθάει στο να καταφέρουμε να αντλήσουμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής του υλικού μας” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Μήτρακας. Όπως διευκρίνισε, το ειδικό αυτό φίλτρο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στην υδροδότηση δύο χωριών, της Νικήσιανης Καβάλας και του Μητρουσίου Σερρών.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος «AquAsZero» που υποστηρίζεται από το 7ο πλαίσιο στήριξης για ενίσχυση της έρευνας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου