Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΈΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΣΤΟ CERN.ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ένας εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα θα ταξιδέψει στην Ελβετία και θα φιλοξενηθεί για ένα μήνα στο CERN , έδρα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων κι εξαιρετικό χώρο έμπνευσης για δημιουργούς που φιλοδοξούν να συνδυάσουν την τέχνη με την επιστήμη και την τεχνολογία.


Η Στέγη επιδιώκει και συνάπτει συνεργασίες με ιδρύματα, που μπορούν να προωθήσουν Έλληνες δημιουργούς τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, καθώς και να χτίσουν «γέφυρες» μεταξύ των δημιουργών και καλλιτεχνικών ή επιστημονικών οργανισμών. Φέτος, η Στέγη συνεργάζεται με το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, για το νέο καλλιτεχνικό residency «Accelerate@CERN».
Το «Accelerate@CERN» απευθύνεται σε καλλιτέχνες που δεν έχουν φιλοξενηθεί ξανά σε επιστημονικό εργαστήριο. Ο νικητής θα αναδειχθεί μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό και θα λάβει για το πρόγραμμα αυτό οικονομική συνεισφορά ύψους 12.200 Ελβετικών Φράγκων.
Μέσω του καλλιτεχνικού residency «Accelerate@CERN», ο καλλιτέχνης θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους επιστήμονες και να κατανοήσει το πειραματικό έργο του CERN. Θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους. Έτσι, η τέχνη και η επιστήμη, δύο τομείς που τολμούν την υπέρβαση του προφανούς, αναπτύσσουν ένα γόνιμο και απρόβλεπτο διάλογο.
Αντίστοιχος διαγωνισμός διεξάγεται στην Ελβετία. Εκεί, η Pro Helvetia (Κρατικό Συμβούλιο για τις Τέχνες) χρηματοδοτεί το Accelerate@CERN για Ελβετούς καλλιτέχνες, που ασχολούνται με τη διαδραστική διαδικτυακή τέχνη.
Τι είναι το Accelerate@CERN
Το Accelerate@CERN είναι «αδελφό» πρόγραμμα του Collide@CERN, ενός πολύ επιτυχημένου καλλιτεχνικού προγράμματος residency. Και τα δύο εντάσσονται στο Arts@CERN, το καλλιτεχνικό εργαστηριακό πρόγραμμα που σχεδιάσθηκε το 2011 με σκοπό να ενισχυθούν δημιουργικές σχέσεις μεταξύ επιστήμης, τεχνών και τεχνολογίας. Το Arts@CERN αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής Πολιτικής του CERN, που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2010 και οδήγησε στη δημιουργία του «Collide@CERN Artists Residency Program».
Το ελληνικό «Accelerate@CERN» συντονίζεται από το Arts@CERN και χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Υποβολή υποψηφιοτήτων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014. Για οδηγίες σχετικά με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, παρακαλούμε συμβουλευθείτε το site  της Στέγης.
Πηγή: Fortunegreece.gr



- See more at: http://www.ka-business.gr/pages/prosopa/4891/enas-ellhnas-kallitexnhs-sto-cern#sthash.r5UadBt1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου