Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

ΔIAΚΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ CANSAT THΣ ESA!!!!!!


Ένας CanSat είναι η προσομοίωση ενός πραγματικού δορυφόρου, κατασκευασμένος εντός του όγκου και του σχήματος ενός κουτιού αναψυκτικού. Η πρόκληση για τους μαθητές είναι να χωρέσουν όλα τα σημαντικά υποσυστήματα που υπάρχουν σε έναν δορυφόρο, όπως η ισχύς και οι επικοινωνίες, μέσα στο μικροσκοπικό κουτάκι.
Μετά την απελευθέρωση από έναν πύραυλο ή ένα μπαλόνι, ο CanSat έχει να εκτελέσει μια επιστημονική / τεχνολογική αποστολή και να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος. Πολλά από τα κράτη μέλη της ESA διεξάγουν επίσης μαθητικούς διαγωνισμούς CanSat.
Τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές πλήρους φοίτησης (ηλικίας 16+) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο γυμνάσιο σε ένα κράτος μέλος της ESA. Οι ομάδες βοηθούνται από έναν καθηγητή ή δάσκαλο.
Ο φετινός διαγωνισμός
Ο φετινός Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Cansat ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 5 Ιουνίου, μετά από πέντε ημέρες έντονης δραστηριότητας. Φέτος στο συναρπαστικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Andøya Rocket Range στη Νορβηγία, συμμετείχαν εννέα ομάδες μαθητών λυκείου από έξι κράτη μέλη της ESA μεταξύ των οποίων και δύο Ελληνικές συμμετοχές, καθώς και πέντε ομάδες που είχαν κερδίσει στους αντίστοιχους εθνικούς διαγωνισμούς.
Το πρωί της 3ης Ιουνίου, πέντε πύραυλοι, με τον καθένα να μεταφέρει δύο Cansats, εκτινάχθηκαν στον αέρα. Δυστυχώς, ο ένας πύραυλος απελευθέρωσε τα ωφέλιμα φορτία Carmen Sylva και Ro-Sat αργότερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα η διάρκεια της πτήσης τους να είναι μικρότερη από ό,τι για τους άλλους Cansats. Ενώ, δύο ομάδες έχασαν την επαφή με το ωφέλιμο φορτίο τους εξαιτίας ενός προβλήματος στην ισχύ.
Μετά από κάποια καθυστέρηση που προκλήθηκε από στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονταν στην περιοχή, οι υπόλοιποι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν το απόγευμα με τους περισσότερους Cansats να ανακτηθούν μετά από την προσεδάφιση. Μετά την επιστροφή τους στην Andøya Rocket Range, οι ομάδες ανέλυσαν τα δεδομένα τους.
Στις 4 Ιουνίου, οι μαθητές έδειξαν τις τελικές παρουσιάσεις τους μπροστά στην κριτική επιτροπή. Στη συνέχεια, και ενώ οι εμπειρογνώμονες συσκέπτονταν, απόλαυσαν λίγο ελεύθερο χρόνο που ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο.

Κατά την τελετή λήξης στις 5 Ιουνίου, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Αρχάριοι απονεμήθηκε στον Kattsat από τη Νορβηγία, το δεύτερο βραβείο στον Carmen Sylva 1 από τη Ρουμανία, και το τρίτο βραβείο στον Candroid από την Ιρλανδία.
Η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Για προχωρημένους ήταν ο Ro-Sat One από τη Ρουμανία, ο οποίος περιελάμβανε στον Cansat ένα όχημα προσεδάφισης. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα Αρίσταρχος από την Ελλάδα, ενώ η ομάδα Atmosteam από το Βέλγιο κατετάγη στην τρίτη θέση.
Η ομάδα του Αρίσταρχου αποτελείται από τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης: Μανώλη Πρωτούλη, Αντώνη Μυρσινιά, Νέαρχο Προκοπίου, Παναγιώτη Κατζάνη, Μαριλένα Μπουγουλιά, Γιάννη Αϊβαλιωτέλλη, Μιχαέλλα Παπαχίου, Δημήτρη Σπαθάρη και Όθωνα Κοντό, και υπεύθυνο καθηγητή τον Γεώργιο Κοντέλλη.Δεν είναι η πρώτη φορά που το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετέχει στο διαγωνισμό Cansat και μάλιστα με τέτοια επιτυχία.
Στο διαγωνισμό, στην κατηγορία Αρχάριοι, συμμετείχε ακόμη μια Ελληνική ομάδα. Οι μαθητές από το Λύκειο Βιαννού από την Κρήτη δημιούργησαν την αποστολή ViannoSat η οποία εξέταζε την ανάπτυξη ενός προσδεδεμένου δορυφόρου που στόχο έχει να μετρήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης. Η συμμετοχή τους, απέσπασε έπαινο ως η μικρότερη ομάδα που έλαβε ποτέ μέρος στο διαγωνισμό και κατόρθωσε επιτυχημένη εκτόξευση και ολοκλήρωση αποστολής της.

http://www.stu.gr/