Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΗΓΑΝΗΣ: Ο ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΠΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας και ερευνητής Αντώνης Τηγάνης κρατά το κλειδί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είναι καθηγητής και Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash. Ο Τηγάνης και η ομάδα του ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ δύο ορμονών, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δώσει στους επιστήμονες νέες ιδέες για το πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το σωματικό λίπος.
Η διαδικασία που αναπτύχθηκε από τον ομογενή επιστήμονα σχετίζεται με τη λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το λίπος που ενεργεί για να καταστείλει την πείνα και την ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας σε συνάρτηση με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Και οι δύο ορμόνες μεταφέρουν στον εγκέφαλο το ποσό της ενέργειας που αποθηκεύεται στο σώμα και πόσο περισσότερο είναι πιθανό να αποθηκευτεί ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης. Μόλις τα επίπεδα ενέργειας ληφθούν από τον εγκέφαλο, το σώμα μετατρέπει το λευκό υποθηκευμένο λίπος σε καφέ λίπος (ενεργειακές καύσεις).
Ο Τηγάνης έχει δει αποτελέσματα σε μελέτες πάνω σε ποντίκια, που υποδεικνύουν πως αυτή η διαδικασία είναι η αιτία αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας.
Πηγή: http://enlefko.fm/blog/o-ellinoaystralos-epistimonas-poy-katapolema-tin-paxysarkia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου