Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΕΥΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ".

Περίπου 8.000 μοσχεύματα που μπορούν να σώσουν ζωές υπάρχουν διαθέσιμα στις δύο δημόσιες τράπεζες μοσχευμάτων ομφαλιοπλακουντικού αίματος (βλαστοκυττάρων) στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και στην Ακαδημία Αθηνών.


Μάλιστα, στη Μονάδα του «Γ. Παπανικολάου» διενεργούνται 90-100 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, ωστόσο απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό και κλίνες. Η Μονάδα έλαβε πρόσφατα την ειδική διεθνή διαπίστευση JACIE, που πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της, πρωτοπορώντας πανελλαδικά.

Την ίδια ώρα, οι ιδιωτικές τράπεζες λειτουργούν ανεξέλεγκτα και χωρίς αδειοδότηση από την Πολιτεία, καθώς εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η έκδοση υπουργικής απόφασης για τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Μιλώντας στις 29/01, σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στη Θέρμη, ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων του «Γ. Παπανικολάου», τόνισε ότι το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα είναι η μεγαλύτερη και πλέον διαθέσιμη πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Τα συγκεκριμένα κύτταρα μεταμοσχεύονται σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως λευχαιμία και θαλασσαιμία.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, δωρίζοντας τα μοσχεύματα σε δημόσιες τράπεζες μπορούν να σωθούν πολλές ζωές. Και αυτό επειδή τα αιμοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούνται σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, δηλαδή μεταμοσχεύονται σε άλλον ασθενή και όχι σ' αυτόν από τον οποίο προέρχονται. Διαφορετικά, το μόσχευμα χάνεται. Αυτό σημαίνει ότι το μόσχευμα ομφαλιοπλακουντικού αίματος ενός μωρού που θα δοθεί προς φύλαξη δεν μπορεί ποτέ να αξιοποιηθεί για το ίδιο το παιδί, αν στο μέλλον νοσήσει και χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Οι ελπίδες να σωθεί θα προέλθουν μόνο με τη χρήση συμβατού μοσχεύματος από άλλο δότη.


Πηγή: aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου