Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Μειωμένες κατά 19,2% εμφανίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2020 αναμένεται να είναι χαμηλότερες κατά 24,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στα Ηνωμένα Έθνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) οι εκπομπές διοξειδίου της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 1,3% το 2012, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 1.082 μεγατόνους από το 1990, περισσότερο από το άθροισμα των εκπομπών της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2012.

Η Ιταλία συνέβαλε κατά 45% στη μείωση των εκπομπών της Ε.Ε. το 2012, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών από τις μεταφορές και τη βιομηχανία, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Πολωνία, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στερεών καυσίμων. Στον αντίποδα βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν, καθώς αυξήθηκε η κατανάλωση των στερεών καυσίμων.
Αρχίζει η μείωση εκπομπών διοξειδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να φτάσει νωρίς το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αποδίδει το 1/3 των τάσεων των εκπομπών στις αλλαγές του ΑΕΠ, που παρατηρήθηκαν σε περιόδους ανάπτυξης ή ύφεσης. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.
Εκτιμήσεις αναλυτών προβλέπουν πως γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό των εκπομπών CO2. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του αμερικανού προέδρου Barack Obama, που ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση 30% των εκπομπών των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.
Αρχίζει η μείωση εκπομπών διοξειδίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Ουσιαστικά πρόκειται για την «ισχυρότερη δράση που έχει λάβει ποτέ αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», σύμφωνα με την Επίτροπο της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard. Ενώ, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης της Κίνας, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο εκπομπών CO2, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου