Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΡΩΔΙΩΝ

Εχουν μακρύ λαιμό, ψηλά πόδια, όμορφο ράμφος και κομψή σιλουέτα, χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να πιάνουν τη λεία τους στα ρηχά νερά λιμνών, λιμνοθαλασσών, ποταμών, αλλά και στη θάλασσα, όπου και τρέφονται. Οι ερωδιοί είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά των ελληνικών υγροτόπων και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με αλματώδη ρυθμό.
Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η τρίτη πανελλαδική καταγραφή των ερωδιών, δύο σημαντικές αποικίες των οποίων βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, συγκεκριμένα στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης και στην Κεραμωτή Καβάλας και παρακολουθούνται από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας. Μέσα σε φυλλωσιές από τραχεία και μαύρη πεύκη αναπαράγονται δύο από τα είδη τους, ο λευκοτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερωδιοί είναι η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και η όχληση των πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής. Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της φετινής καταγραφής, οι ειδικοί θα είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια πόσο έχει αυξηθεί ο αριθμός των πουλιών.
Οπως, όμως, είναι ήδη γνωστό, από τα 62 διαφορετικά είδη ερωδιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο μόνο 9 ζουν στην Ευρώπη και από αυτά τα 7 φωλιάζουν ομαδικά, σχηματίζοντας αποικίες σε παραποτάμια ή παραλίμνια δάση, ενώ τα άλλα δύο φωλιάζουν μεμονωμένα σε καλαμώνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 33 αποικίες ερωδιών, όπου φωλιάζουν 5.150-5.400 άτομα. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη Μακεδονία (17), ακολουθούν η Θράκη (6), η Hπειρος (5), η Θεσσαλία (3) και η Στερεά Ελλάδα (2).
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου