Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ: ΠΑΤΕΝΤΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ενα νέο, απλό και φθηνό χρωματικό τεστ που ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του και με το οποίο μπορεί να μετρηθεί με μια σχετική ακρίβεια η περιεκτικότητα ενός ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι δύο αυτές ουσίες αποτελούν τις κυριότερες φαινόλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και σε αυτές έχει αποδοθεί πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία. Οι ουσίες αυτές δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο τρόφιμο και, όπως έχει ήδη αναγνωρίσει η ευρωπαϊκή ένωση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από την οξείδωση και έτσι δρουν ευεργετικά στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς. Η πιστοποίηση της ύπαρξης των συγκεκριμένωνιδιοτήτων στο ελαιόλαδο γίνεται με εξειδικευμένες αναλύσεις, που προς το παρόν παρέχει μόνο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά πλέον ο κάθε παραγωγός θα μπορεί μόνος του να κάνει μια προκαταρκτική ανάλυση για να επιλέξει τις καλύτερες παρτίδες παραγωγής.
Το τεστ γίνεται πολύ απλά: Tο λάδι αναμειγνύεται σε ένα φιαλίδιο με ένα ειδικό προσυσκευασμένο αντιδραστήριο και έπειτα από λίγα λεπτά εμφανίζεται χρώμα με ένταση ανάλογη με την περιεκτικότητα του λαδιού στα δύο συστατικά. Το χρώμα συγκρίνεται οπτικά με έντυπη βαθμονομημένη κλίμακα, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί σχετική εφαρμογή και σε smartphone που θα εξάγει αυτόματα το αποτέλεσμα με μια απλή φωτογράφηση. Το τεστ είναι προστατευμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είναι άμεσα διαθέσιμο για επίδειξη, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και εμπορικά.
Πίσω από την εφεύρεση αυτή βρίσκεται η δρ Ελένη Μέλλιου, επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών δρ Προκόπης Μαγιάτης μαζί με την ερευνητική τους ομάδα, που συμπληρώνεται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Π. Διαμαντάκο και Ηλ. Καλαμπόκη.
Το τεστ, που φέρει το όνομα «Aristoleo», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τους δυο Ελληνες επιστήμονες στο συνέδριο για τη μεσογειακή διατροφή στην ιατρική σχολή του Harvard στη Βοστόνη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρώτη δημόσια επίδειξη του τεστ στην Ελλάδα έγινε στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής γεωργικής σχολής κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για την ελιά και το λάδι, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 12 ως 15 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.
Κριτήρια
Πίσω από την εφεύρεση βρίσκεται η δρ Ελένη Μέλλιου, επιστημονική συνεργάτιδα του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου
Πίσω από την εφεύρεση βρίσκεται η δρ Ελένη Μέλλιου, επιστημονική συνεργάτιδα του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Προκόπης Μαγιάτης
Οπως ανέφερε ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, τα ελαιόλαδα πλέον διακρίνονται σε αυτά που πληρούν τα χημικά κριτήρια για να φέρουν τον ευρωπαϊκό ισχυρισμό υγείας και στα υπόλοιπα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η ομάδα του κ. Μαγιάτη μαζί με τη συνεργάτιδα του, δρ Ελένη Μέλλιου έχει αναλύσει με την υψηλής τεχνολογίας μέθοδο NMR στην Αθήνα και στην Αμερική πάνω από 1.000 δείγματα λαδιού από όλες τις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Χάρη σε αυτή την πολύ μεγάλη βάση δεδομένων μπορεί πλέον να υπάρχει μια αρκετά ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες των υγειοπροστατευτικών συστατικών που βρίσκονται στις διάφορες ποικιλίες λαδιού όπου κυριαρχούν οι ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Εντυπωσιακά, το καλύτερο συσκευασμένο δείγμα λαδιού από την Ελλάδα την περασμένη χρονιά είχε 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση συστατικών από τον μέσο όρο των 100 πιο διαδεδομένων λαδιών που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά. Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με το κέντρο ελιάς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
«Πλέον έχουμε μέτρο σύγκρισης για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση των λαδιών» ανέφερε ο κ. Μαγιάτης και «όλα τα αποτελέσματα και η μέθοδος είναι διαθέσιμη εκ μέρους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε όλους τους Ελληνες παραγωγούς».
Πηγή: ethnos.gr