Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕΛ ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

 Τον ε

 Τον εντοπισμό του τάφου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, μέσα σε κρύπτη σε μοναστήρι στο κέντρο της Μαδρίτης, επιβεβαίωσαν την Τρίτη Ισπανοί επιστήμονες, 400 χρόνια μετά το θάνατό του. Όπως ανακοίνωσαν, ο τάφος περιείχε οστά του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, αλλά και της συζύγου του.


Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη τάφηκε το 1616 και η εκκλησία ανοικοδομήθηκε αργότερα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο στα τέλη του 17ου αιώνα και εκείνα ενός άνδρα γνωστού ως «Ο πρίγκιπας των Γραμμάτων» της Ισπανίας είχαν χαθεί για αιώνες.
«Το τέλος του ήταν σαν ενός φτωχού ανθρώπου. Ενας βετεράνος του πολέμου με τα τραύματα της μάχης», δήλωσε ο Πέδρο Κοράλ, επικεφαλής του συμβουλίού Τεχνών, Αθλητισμού και Τουρισμού της Μαδρίτης.
Η ομάδα των 30 ερευνητών χρησιμοποίησαν υπέρυθρες κάμερες, 3D σαρωτές και επίγειους ανιχνευτές για να εξερευνήσουν το σημείο της ταφής σε μία ξεχασμένη κρύπτη κάτω από το κτίσμα.
Τον Ιανουάριο, οι αρχαιολόγοι είχαν βρει το σκέπαστρο φερέτρου με τα αρχικά MC μετά από το σκάψιμο που έγινε σε μια παλαιά κρύπτη του μοναστηριού χτισμένη με πέτρες. Βρέθηκαν επίσης οστά που ταίριαζαν με την ομάδα ανθρώπων που είχαν ταφεί μαζί με τον Θερβάντες πριν καταστραφούν οι τάφοι τους και μεταφερθούν.
«Τα λείψανα είναι σε κακή κατάσταση και δεν μας επιτρέπουν μία μεμονωμένη ταυτοποίηση με τον Μιγκέλ Θερβάντες. Αλλά είμαστε σίγουροι για αυτά που λένε οι ιστορικές πηγές για την ταφή του», δήλωσεη η αρχαιολόγος Αλμουδένα Γκαρθία Ρούμπιο.

Περαιτέρω αναλύσεις θα επιτρέψουν στην επιστημονική ομάδα να διαχωρίσει τα οστά του Θερβάντες από των υπολοίπων και με την ανάλυση DNA θα δουν ποια οστά ανήκουν στον συγγραφέα και ποια όχι.
Γεννημένος το 1547 στην παλιά πανεπιστημιακή πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, ο Θερβάντες έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μία συνοικία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, που έχει μετονομαστεί «Μπάριο δε λας Λέτρας» ή «Συνοικία των Γραμμάτων» προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: Θερβάντες, αλλά και Λόπε δε Βέγκα, και οι μεγάλοι λογοτέχνες του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο δε Κεβέδο και Λουίς δε Γκόνγκορα.
Μια συνοικία που ξεχώριζε εκείνη την εποχή από τον μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων από τον κόσμο του θεάματος και των μποέμ πολιτών και επιπλέον από συγγραφείς όλων των ειδών που ζούσαν και συναντώνταν εκεί, σύμφωνα με τον ιστορικό Φερνάντο Πράντο.
Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη ενταφιάστηκε σε αυτή τη συνοικία τον Απρίλιο του 1616. Ωστόσο δεν ήταν γνωστός ο ακριβής τόπος ταφής του, επειδή τα οστά χάνονταν με την πάροδο των αιώνων και λόγω των εργασιών επέκτασης της εκκλησίας αυτής και του διπλανού μοναστηριού, οι προσόψεις των οποίων κατασκευάστηκαν από κόκκινα τούβλα.
Ο «Δον Κιχώτης» θεωρείται ως ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυ-μεταφρασμένα βιβλία παγκοσμίως.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου