Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ.

Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Λευκό Πύργο και φρόντισαν να αφήσουν το «στίγμα» τους στο βιβλίο εντυπώσεων. Το σημείο κατατεθέν της Θεσσαλονίκης καταφέρνει και σπάει το ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας μετά το άλλο, μετά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Κάθε στιγμή της ημέρας σφύζει από «ζωή» και αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται, αλλά και στις εισπράξεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως το α΄ εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος - Ιούνιος), τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν συνολικά 70.828 άτομα, με τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των τουριστών βρίσκεται στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να «εκτοξευτεί» μέσα στο επόμενο εξάμηνο, και στο τέλος του έτους να σπάσει νέο ρεκόρ.
Το 2013, τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν 119.663 άτομα (α΄ εξάμηνο 56.633 και β΄ εξάμηνο 63.030), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως σχεδόν 30%, ενώ το 2012 ο αριθμός των ατόμων που ανέβηκαν τους έξι ορόφους και θαύμασαν την ιστορία της πόλης ήταν 93.104. Κάτοικοι της πόλης, αλλά και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, βλέπουν πλέον την πόρτα του μνημείου ανοιχτή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα και βρίσκουν ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Πύργο  και να θαυμάσουν τη θέα από την κορυφή του, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Η σημερινή μορφή του  αντικατέστησε βυζαντινή οχύρωση του 12ου αιώνα, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Σήμερα, λειτουργεί ως Μουσείο και είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.




Από το 1983 έως το 1985, η Αρχαιολογική Υπηρεσία συντήρησε και αναστήλωσε το μνημείο και το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο. Από το 1985 έως το 1994 λειτούργησε η μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη: Ιστορία και Τέχνη». Το 1994 άνοιξε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τα εκθέματα άρχισαν να μεταφέρονται σταδιακά σε αυτό. Το 2001 παρουσιάστηκε στον Λευκό Πύργο η έκθεση «Καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο», στο πλαίσιο του δικτύου τριών εκθέσεων με τον γενικό τίτλο «Ώρες Βυζαντίου, Έργα και Ημέρες στο Βυζάντιο». Ανήκει διοικητικά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και από το 2006 λειτουργεί μόνιμα ως Μουσείο Πόλης της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου