Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «I AM ROMA»




Στο διακρατικό πρόγραμμα "I am Roma” συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δημιουργώντας ένα πολύ συγκινητικό video το όποιο έτυχε μεγάλης αναγνώρισης, καθώς βραβεύτηκε. Πρόκειται για ένα video που περνάει βαθύ μήνυμα για τη διαφορετικότητα που τελικά -ίσως- και να είναι μόνο στο μυαλό μας.
Στο διακρατικό πρόγραμμα "I am Roma, Changing Mindsets" στο οποίο έλαβε μέρος ο Δήμος Ηρακλείου και είχε χρονική διάρκεια 24 μήνες συμμετείχαν:

  • Δήμος Ηρακλείου (Ελλάδα)
  • Πράγα (Τσέχικη Δημοκρατία)
  • Τιμισοάρα (Ρουμανία)
  • Μπρατισλάβα (Σλοβακία)
  • Βουκουρέστι (Ρουμανία)
  • Ντόμπριχ (Βουλγαρία)
  • Σίντρα (Πορτογαλία)
  • Μπέλφαστ (Ιρλανδία)
Και στις οκτώ αυτές πόλεις οι Ρομά έχουν παρουσία.

Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την προσπάθεια απαλοιφής διαφόρων στερεοτύπων σε βάρος των Ρομά γενικά και ειδικότερα των παιδιών Ρομά.

Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου και την Τοπική Ομάδα Δράσης του Προγράμματος διοργάνωσε τις ακόλουθες δράσεις:
1. Δημιουργία ενός καινοτόμου DVD-παραμύθι διάρκειας 10 λεπτών και συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων για την παρουσίαση του στα παιδιά με σκοπό την ευαισθητοποίηση και συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών.
2. Δημιουργία ενός τηλεοπτικού spot με σύντομα μηνύματα κατά των διακρίσεων και προβολή του σε τοπικά μέσα επικοινωνίας.
3. Διοργάνωση δράσης ενημέρωσης, διανομή εντύπου και πραγματοποίηση κοινωνικής έρευνας σχετικά με τις στάσεις/αντιλήψεις σε θέματα διακρίσεων.
4. Διοργάνωση εκπαιδευτικού φεστιβάλ με τη συμμετοχή των μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου Ηρακλείου.

Η βράβευση
Το mail που έφτασε από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Αεράκη γέμισε χαρά και υπερηφάνεια τον ίδιο και τα στελέχη του Δήμου.

Το Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σλοβακίας, μέσω των συντονιστών του προγράμματος, ζητά την άδεια του Δήμου να κάνει χρήση του βίντεο (εξαιρετικού πράγματι!) που γυρίστηκε στα πλαίσια του προγράμματος και να χρησιμοποιήσει υπότιτλους στην σλοβακική.

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το έχει ήδη μεταφράσει στην αγγλική γλώσσα και το έχει διανείμει στους υπεύθυνους εκπροσώπους, μια εθνική αρχή, αυτή της Σλοβακίας επιθυμεί να κάνει χρήση ενός βίντεο γυρισμένου στον καταυλισμό των Ρομά στην Αλικαρνασσό που προαγάγει τη φιλία των παιδιών ανεξαρτήτως της καταγωγής τους.

Η επιτυχία του προγράμματος "I am Roma" είχε σαν αποτέλεσμα να βραβευτεί ο Δήμος Ηρακλείου σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο πριν μερικούς μήνες στην 4th Dosta του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα για τις δράσεις και τις δομές που αφορούν τους Ρομά.

Δείτε το πολύ συγκινητικό video της συμμετοχής, για τους Ρομά, που  κάνει το γύρω του κόσμου (video)


http://www.polispost.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου