Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αγρότες μαζεύουν κρόκο (ή ζαφορά ή σαφράν όπως αλλιώς ονομάζεται) σε χωράφι της Κοζάνης κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του. ( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΛΕΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κρόκο Κοζάνης και άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής εκφράζουν Κινέζοι επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν την περιοχή μετά από πρόσκληση του δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα.


Η ομάδα των επιχειρηματιών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Πεκίνου, επισκέφτηκε το Δημαρχείο Κοζάνης, όπου πραγματοποιήθηκε πλήρης παρουσίαση του Δήμου και των προϊόντων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε τους χώρους του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, όπου ενημερώθηκε για τον κρόκο, τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς και για το άλμα των εξαγωγών που έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια.

Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με κροκοπαραγωγούς αλλά και επιχειρηματίες τις περιοχής, με τους οποίους συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν. Προμηθεύτηκαν μάλιστα μία μεγάλη ποσότητα κρόκου.
ΠΗΓΗ tovima.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ
Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου και καλίου, ενώ περιέχει πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων και λίπους. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα καροτένια α, β και γ, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτελούν και συστατικά του, δηλαδή η κροκίνη, η πικροκροκίνη, η σαφρανάλη και η κροκετίνη.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του μπαχαρικού είναι πολύ αξιόλογες, και όχι άδικα. Έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση, χάρη στα φυτοχημικά που περιέχει, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού. Παρουσιάζει αντικαταθλιπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και παράλληλα, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη (ήδη στην Ιαπωνία υπάρχει σχετικό σκεύασμα), και έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.Επιπλέον, φαίνεται να βοηθάει σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, στη ναυτία, σε πεπτικές διαταραχές, στις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα (στην Ευρώπη κυκλοφορεί σχετικό σκεύασμα) και στη μείωση της ακμής. Επίσης, λειτουργεί ως παυσίπονο και επουλωτικό, ενώ συγχρόνως τονώνει και δυναμώνει τον οργανισμό. Τέλος, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, καθώς ο κρόκος συνδέεται με τον έρωτα και τη γονιμότητα.
Προμηθευτείτε, λοιπόν, τον κρόκο Κοζάνης και χρησιμοποιήστε τον στα φαγητά, στα γλυκά και στα ροφήματά σας. Είναι ιδανικός για φαγητά όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, το κοτόπουλο, το αρνί, τις ψαρόσουπες και τα όσπρια, ενώ παράλληλα ταιριάζει σε γλυκά, όπως το κέικ, το παγωτό και το τσουρέκι. Μπορεί να προστεθεί στο νερό, στο γάλα και στο τσάι, χαρίζοντας το λεπτό του άρωμα και τη πικάντικη γεύση του. 
[Πηγή bemary.com]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου