Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ «ΕΠΙΒΙΒΑΖΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ


Στίχους ελληνικών ποιημάτων θα διαβάζουν στα αγγλικά οι επιβάτες του λονδρέζικου μετρό από 20 Φεβρουαρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Συγκεκριμενα, έξι αφίσες με στίχους από επτά ποιήματα θα «κυκλοφορούν» μέσα στο λονδρέζικο μετρό, στολίζοντας εκτατοντάδες συρμούς και δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια επιβάτες να διαβάσουν στα αγγλικά, αποσπάσματα ελληνικής ποίησης.
Τα εγκαίνια του «Greek Poems on the Underground», πραγματοποιούνται το βράδυ της Πέμπτης στο μουσείο Keats House. Εκεί, θα ακουστούν και οι στίχοι της Σαπφούς:
«Έρος δ’ ετίναξέ μοι
φρένας, ως άνεμος κατ’ όρος δρύσιν εμπτέτων
Κύπριδος ούτος ο χώρος, επεί φίλον έπλετο τήνα
αιέν απ’ ηπείρου λαμπρόν ορήν πέλαγος,
όφρα φίλον ναύτησι τελή πλόον αμφί δε πόντος
δειμαίνει, λιπαρόν δερκόμενος ξόανον».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την ελληνική Προεδρία, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΗΒ).
Το Keats House ήταν το σπίτι του μεγάλου Βρετανού ρομαντικού ποιητήJ ohn Keats (1795-1821). Στην εκδήλωση θα ακουστούν, επίσης, το ποίημα του John Keats αφιερωμένο στον Όμηρο, αλλά και η σύνθεση που ο αγαπημένος του φίλος λόρδος Βύρωνας αφιέρωσε στα νησιά της Ελλάδος, καθώς και στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του Κώστα Καβάφη και της λυρικής ποιήτριας Ανύτης (3ος αιώνας πΧ).

http://7imeres.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου