Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΖΙΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ "ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ" ΓΙΑ ΤΟ 2013.

Στα 44 του χρόνια, ο Λαρισαίος Βασίλης Nτζιαχρήστος, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, βραβεύτηκε με το Leibniz Prize του 2013, το «γερμανικό Νομπέλ», για την πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης των καρκινικών κυττάρων που αναπτύχθηκε στο εργαστήριό του. 

Aν και το επίτευγμα αυτό τον τοποθετεί στην αφρόκρεμα της διεθνούς επιστήμης, μια άλλη πρωτοβουλία του, για τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, καθιστά το λόγο του εξαιρετικά επίκαιρο. Το νέο «κλειδί» είναι ο όρος Uni-preneur, από τις αγγλικές λέξεις «University» και «Εntrepreneur», που καθιερώθηκε με πρότασή του από τον οργανισμό DAAD, τον μεγαλύτερο γερμανικό φορέα προαγωγής της διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας, και αναπτύσσεται με τη συνεργασία του Technische Universität München και εξωστρεφών ελληνικών πανεπιστημίων - του ΑΠΘ και του Π. Κρήτης. «Το Uni-preneur περιγράφει τη στροφή του πανεπιστημίου στην εκμετάλλευση της γνώσης που παράγει - και αυτό ίσως είναι η σημαντικότερη ευκαιρία ανάπτυξης που έχει η χώρα», λέει ο ίδιος. «Ουσιαστικά, είναι η αρχή ενός διαλόγου για τη δημιουργία κανόνων και κινήτρων που θα επιτρέψουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο να μην είναι παθητικός θεατής στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά απεναντίας να γίνει ο βασικός της επιθετικός παίκτης... ο γκολτζής!».

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970 και αποφοιτώντας από το 4ο Λύκειο Λάρισας, εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με άριστα, και στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία Βιοϊατρική Τεχνολογία, στο Πανεπιστήμιο της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του για να προσληφθεί στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως επίκουρος καθηγητής, όπου παρέμενε οκτώ χρόνια. Από το 2007 είναι τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου