Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΕΣΩΣΑΝ 12ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο - στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης- δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!
Συγκεκριμένα η ομάδα των κ. Βασίλη Λυκομήτρου (Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης)και Ιωάννη Πολυθοδωράκη (Νευροχειρουργός– Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης) πραγματοποίησαν την πρώτη λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί παγκοσμίως.
Η 12 χρονη έπασχε από Σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης(Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα και χάνοντας ο κορμός την ισορροπία του, με πόνο και δυσκινησία.
Η κατάσταση της μικρής ασθενούς αποδείχτηκε με τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο ότιεπιδεινωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.
Λόγω του νεαρού της ηλικίας της οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν την πρωτοπόρα τεχνική λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα είχε στην περίπτωσή της όπως ελάχιστη απώλεια αίματος, άμεση κινητοποίηση και μείωση της βλάβης των ιστών.
«Κάναμε στη Αθήνα ένα μεγάλο βήμα, κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα η πρωτοπόρα τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε ενήλικες ασθενείς »τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Βασίλης Λυκομήτρος, μέλος της χειρουργικής ομάδας του AthensBrainandSpineSurgery, που πραγματοποίησε την επέμβαση. Η καινοτόμα επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα από τέσσερις Έλληνες γιατρούς και η 12χρονη μαθήτρια σήμερα χαίρει πλέον άκρας υγείας , ενώ παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της στο σχολείο.
«Η περίπτωση της 12χρονης είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που έγινε σε παιδί, καθώς μέχρι σήμερα αντίστοιχες επεμβάσεις είχαν γίνει μόνο σε ενήλικες»εξηγεί το έτερο μέλος της χειρουργικής ομάδαςτου AthensBrainandSpineSurgeryο Νευροχειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς η πρωτοποριακή τεχνική είναι συνδυασμός Λαπαροσκοπικής Πρόσθιας Δισκεκτομής και Διαδερμικής Οπίσθιας Σπονδυλοδεσίας για ανάταξη μεγάλου (4ου) βαθμού Σπονδυλολίσθησης. Είναι η τελευταία κατάκτηση της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.
Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα:
Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών ( πάχους 1,5 εκατοστών) του δέρματος εκτομή των οπίσθιων διαρθρώσεων των Ο5 και Ι1 σπονδύλων και απελευθέρωση των νεύρων από τον Νευροχειρουργό κ Πολυθοδωράκη και διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων από τον Ορθοπεδικό κ Λυκομήτρο .
Στο δεύτερο στάδιο έγινε η λαπαροσκοπική προσπέλαση δια της κοιλίας στην πρόσθια επιφάνεια της Σπονδυλικής Στήλης από τους γενικούς χειρουργούς, κ Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο Χηνόπουλο.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο οι κ Λυκομήτρος και Πολυθοδωράκης ολοκλήρωσαν την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΡΥΓΙΚΗΣ
«Μέσα από τέσσερις μικρές τρύπες, περάσαμε ειδική κάμερα για να έχουμε εικόνα στις οθόνες μας, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη μεγάλη ακρίβεια των κινήσεων και την αποφυγή επιπλοκών. Με ειδικά επίσης λαπαροσκοπικά εργαλεία έγινε προετοιμασία των αγγείων και των σπονδύλων και τέλος τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος, ειδικός κλωβός προκειμένουνα αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων ανατάσσοντας την σπονδυλολίσθηση» εξηγεί ο κ. Λυκομήτρος.
«Στη συνέχεια μέσα από δύο μικρές τομές στην οπίσθια επιφάνεια του κορμού τοποθετήθηκαν τέσσερεις βίδες και δύο ειδικοί ράβδοι ολοκληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την σταθεροποίηση της 12χρονης και την επέμβαση» μας εξηγεί ο κ Πολυθοδωράκης.
«Όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να χρειασθεί να γίνει μετάγγιση αίματος και η μικρή ασθενής σηκώθηκε και περπάτησε την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα» συμπληρώνει ο κ Λυκομήτρος.
«Τα πλεονέκτημα της πρωτοπόρας τεχνικής δηλ. συνδυασμός λαπαροσκοπικής και διαδερμικής, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο είναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή» προσθέτει οκ Πολυθοδωράκης.
Συγκεκριμένα η νεα τεχνική :
Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές
Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
Έχει γρήγορη ανάρρωση
Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα
Απαιτεί μεγάλη εμπειρία
Απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση
Συνήθως χρειάζονται δυο μέρες νοσηλείας και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκομήτρο, η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας .
Η ομάδα των Ελλήνων γιατρών είχε πραγματοποιήσει την ίδια επέμβαση σε 12 ενήλικες ασθενείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πέραν της συγκεκριμένης επέμβασης η εμπειρία των μελών της στις χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας είναι μεγάλη καθότι τις εφαρμόζουν από το 2004. 
Πηγή: hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου