Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΙΘΑΚΗ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ "ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΑΚΟ"


Σε μικρό «Μονακό» θέλουν να μετατρέψουν την Ιθάκη επενδυτές που προωθούν μια γιγαντιαία τουριστική εγκατάσταση στον Νότο του νησιού.


Την... Ιθάκη τους βρήκαν Αυστραλοί επενδυτές σε μια έκταση στα νότια του Ιόνιου νησιού, μπροστά από τη νησίδα «Πέρα Πηγάδι». Εκεί θέλουν να φτιάξουν έξι πολυτελή ξενοδοχεία με 1.020 σουίτες και συγκροτήματα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ, μια μαρίνα για 200 γιοτ, παραθαλάσσιες βίλες κ.ά. Οι εμπλεκόμενοι υπολογίζουν το κόστος της επένδυσης στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ και υποστηρίζουν πως βρίσκονται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.Στόχος των επενδυτών είναι το Iliad Resort, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, να περιλαμβάνει έξι υπερπολυτελή ξενοδοχεία με 1.020 σουίτες και συγκροτήματα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών με διεθνείς προδιαγραφές, μια μαρίνα για 200 σκάφη, καθώς και παραθαλάσσιο οικισμό. Η προετοιμασία για το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία αλλά οι εκπρόσωποι των επενδυτών υποστηρίζουν πως πλέον βρίσκονται στην τελική ευθεία.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης του φακέλου και πιστεύουμε πως μέσα στο 2014 θα έχουμε πάρει και τις προεγκρίσεις», τονίζει στο «Εθνος» ο δικηγόρος Δημήτρης Χριστόπουλος, νομικός σύμβουλος της εταιρείας Smenter Limited που είναι η ιδιοκτήτρια της έκτασης. Πρόκειται για περίπου 2.500 στρέμματα στο νότιο τμήμα της Ιθάκης, δυόμισι με τρία χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, σε μια παραθαλάσσια ειδυλλιακή περιοχή.
Όπως εξηγεί ο Τζέιμς Μολφέσης, Ελληνοαυστραλός που κατάγεται από την Ιθάκη, η έρευνα ξεκίνησε το 2002 και το 2005 προχώρησε η αγοραπωλησία της γης. «Από τότε βάζουμε κουκί κουκί μέσα στο σακί», λέει ο ίδιος, καθώς εμπλέκεται από την αρχή στο πρότζεκτ. «Η αρχική ιδέα ήταν να χτιστεί ένα ξενοδοχείο, αλλά όταν ξεκίνησαν οι μελέτες σκοπιμότητας διαπιστώσαμε πως το νησί ζητούσε κάτι μεγαλύτερο. Το μάρκετινγκ της Ιθάκης έχει ήδη γίνει με τον Όμηρο και το νησί είναι ένας τόπος πολύ όμορφος», προσθέτει ο ίδιος. Η επένδυση εκτιμάται πως θα κοστίσει γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με πιθανότητα απόκλισης 10-15%.

 Θετικοί οι κάτοικοι
Η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει εν γένει θετικά το ενδεχόμενο της επένδυσης. Φορείς της Ιθάκης εκτιμούν πως το νησί θα μπει στον χάρτη του πολύ υψηλού τουρισμού διεθνώς, με το jet set να «παρελαύνει» στο Ιόνιο, σε συνδυασμό και με την επένδυση του εμίρη στην Οξυά.
http://www.ethnos.gr/