Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

ΒΑΣΩ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΓΕΝΕΤΙΣΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ.

Μια ξεχωριστή Ελληνίδα ερευνήτρια βραβεύεται αύριο Κυριακή 8 Μαρτίου για το επιστημονικό της έργο, που ρίχνει φως στην παράλυση των άκρων.
Τιμώντας τη γυναίκα-επιστήμονα, ο Ομιλος γυναικών Πειραιά για τα γράμματα και τις τέχνες «Εξάλειπτρον» διάλεξε να δώσει βραβείο στη Βάσω Επισκόπου, την Ελληνίδα καθηγήτρια της Αναπτυξιακής Βιολογίας στην Ιατρική σχολή του Imperial College στο Λονδίνο.
Η σπουδαία γενετίστρια που διευθύνει το εργαστήριό της, στο Ινστιτούτο του Medical Research Council του Imperial, έχει κάνει πρωτοποριακές ανακαλύψεις που ανοίγουν δρόμο θεραπείας για εκφυλιστικές ασθένειες.
Είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μελέτες της γύρω από το πώς διαμορφώνεται ο εγκέφαλος στο έμβρυο, αλλά και με ποιον τρόπο οι νευρώνες της σπονδυλικής στήλης εκτείνουν μακρούς άξονες και συνδέονται με τους μυς για να τους κινούν.
Ανακάλυψε δύο γονίδια, που τα ονόμασε «Αρκαδία» και «Αρκαδία2», και έδειξε ότι η «Αρκαδία» είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο και η «Αρκαδία2» για τη σύνδεση των κινητικών νεύρων με τους μυς.
Τα γονίδια κατέχουν συγκεκριμένη θέση στο χρωμόσωμα και θεωρούνται «γενετικοί» τόποι και έτσι το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από την αρχαία Αρκαδία που ήταν ο επίγειος παράδεισος και τόπος καταγωγής της ερευνήτριας.
«Εχω αφιερώσει τη ζωή μου στη δουλειά αυτή. Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορέσω να προσφέρω κάτι στην ανθρωπότητα, που να τη φέρει πιο μπροστά. Να την κάνει να προοδεύσει. Το θεωρώ καθήκον μου», λέει στο «Εθνος» η γενετίστρια.
Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1956. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πήρε διδακτορικό στη Γενετική από το Κολούμπια της Νέας Υόρκης το 1989. Σήμερα είναι τακτική καθηγήτρια Αναπτυξιακής Βιολογίας στη Νευροβιολογία της Ιατρικής Σχολής του Imperial College του Λονδίνου.
«Δεν είναι τυχαίο ότι έγινα επιστήμονας. Το χρωστώ στον πατέρα μου που αγαπούσε την επιστήμη και μετακόμισε μαζί με την οικογένειά μας στην Αθήνα ώστε να στείλει τον αδελφό μου και εμένα στα καλύτερα σχολεία. Ετσι φοίτησα στο Αμερικάνικο Κολέγιο θηλέων, όπου καλλιεργήθηκε η προσωπική μου αναζήτηση για γνώση, ενώ η εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα μού άνοιξε φτερά», μας λέει η ίδια.
«Πριν από 10 χρόνια είχα κάνει την ανακάλυψη ενός νέου γονιδίου που το ονόμασα "Αρκαδία". Το "Αρκαδία" είναι ένα σημαντικό γονίδιο το οποίο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής φάσης είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της κεφαλής στον οργανισμό και του εγκεφάλου. Επίσης έχει και δράση προστατευτική στον ώριμο πια οργανισμό, ενάντια στον καρκίνο. Το "Αρκαδία" έχει ένα ομόλογο παρόμοιο γονίδιο, που ονόμασα "Αρκαδία 2". Η "Αρκαδία 2" όταν αφαιρεθεί από τα ποντίκια, σταματά ή γίνεται ημιτελώς η ανάπτυξη των κινητικών νευρώνων. Χωρίς την "Αρκαδία 2" οι νευρώνες δεν μπορούν να φτάσουν τους πιο μακρινούς μυς που βρίσκονται στα άκρα και έτσι υπάρχει παράλυσις. Βρήκαμε, λοιπόν, ότι η "Αρκαδία 2" είναι απαραίτητος παράγοντας για την επιμήκυνση αυτών των αξόνων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης».