Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΌ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΎ

Τα κρύα ξεκινάνε αλλά τουλάχιστον γίνεται το πρώτο βήμα για να σωθούν κάποιοι, λίγοι έστω, άστεγοι.

 
ΑΣΤΕΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Μια στέγη για τους άστεγους της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης, σε έναν χώρο 750 τετραγωνικών μέτρων, στην οδό Ανδρέα Γεωργίου 13, με δυναμικότητα 74 κλινών. Ο εξοπλισμός και η διαμόρφωση του «Υπνωτηρίου Αστέγων» του δήμου χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ αυτό θα λειτουργεί σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση «Άρσις Θεσσαλονίκης».

«Το υπνωτήριο θα φιλοξενεί προσωρινά άτομα που το έχουν ανάγκη από τις 19.00 έως τις 08.00. Οποιοσδήποτε χρειαστεί θα μπορεί να ζητήσει βοήθεια. Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει μια κοινωνική λειτουργός, δύο διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις καθαρίστριες, φύλακες και ομάδα εθελοντών» επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Καλυψώ Γούλα, στην διάρκεια των εγκαινίων. Το Υπνωτήριο πρόκειται να λειτουργήσει για τους άστεγους της πόλης μέσα στον Δεκέμβριο. Εκεί θα βρίσκουν ένα καθαρό κρεβάτι να κοιμηθούν, ένα χώρο για να αλλάξουν ρούχα, να κάνουν μπάνιο και να βρουν προσωρινή στέγη.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το φαινόμενο των αστέγων δεν έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, τουλάχιστον προς το παρόν, χάρη στον θεσμό της οικογένειας που λειτουργεί έντονα στην χώρα μας, υποστηρίζοντας όσους βρίσκονται σε οικονομική ανάγκη.


«Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των αστέγων δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί ακόμη σημαντικά» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης κ. Νίκος Γαβαλάς, επικαλούμενος στοιχεία από την λειτουργία του προσωρινού υπνωτηρίου, που λειτούργησε το διάστημα Φεβρουάριος - Σεπτέμβριος 2013 στο Παπάφειο Ίδρυμα. «Εκεί φιλοξενήσαμε περίπου 170 άστεγους συνολικά, ενώ είχαμε γύρω στα 50-60 άτομα κάθε βράδυ» πρόσθεσε.

Ο χώρος του Υπνωτηρίου διαθέτει κοιτώνες, συνολικά 74 κλινών, χωρισμένους σε ανδρών και γυναικών, ενώ παρέχει επίσης στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Πρόκειται για έναν χώρο που αγοράστηκε από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκε για δέκα χρόνια στον δήμο. Το επόμενο μεγάλο έργο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, κ. Θεόδωρο Δαρδαβέση, είναι το κέντρο Νεότητας «Φάρος του Κόσμου» για τα παιδιά των Ρομά στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η «κοινωνική αλληλεγγύη είναι ψηλά στην ατζέντα του Δήμου» και ότι στο «προσεχές μέλλον, όπως προβλέπει το 4ο μνημόνιο, θα διεξαχθούν διαγωνισμοί που αφορούν στην αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου από την Αγία Τριάδα μέχρι το Καλοχώρι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου