Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΧΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ


Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους Μαραθώνιους στον κόσμο, με συμμετοχή 50.000 δρομέων από 100 χώρες.
Για πρώτη φορά φέτος, οι νικητές θα στεφθούν, από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, με κότινους ελιάς που έχουν κοπεί από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου των Μαραθωνομάχων.Το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση στον γαλλικό τύπο και τη γαλλική τηλεόραση όπου γίνονται εκτενείς ιστορικές αναφορές στο αγώνισμα του Μαραθωνίου.

Τους κότινους μετέφερε από την Ελλάδα ο κ. Σπύρος Ζαγάρης, επίτιμος πρόεδρος της παγκόσμιας Οργάνωσης των δημάρχων για την Ειρήνη και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.
Δώδεκα συνολικά θα είναι οι κότινοι που θα απονεμηθούν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλίας κ. Θ. Πασσά, στους τρείς πρώτους νικητές των γενικών κατηγοριών ανδρών και γυναικών καθώς και στους τρείς πρώτους νικητές των αντίστοιχων κατηγοριών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Την πρωτοβουλία για την ελληνική συμμετοχή με την βράβευση, είχε ο ‘Ελληνας πρέσβης, από χρόνια πιστός Μαραθωνοδρόμος ο ίδιος και σήμερα ένας από τους δρομείς στο Παρίσι.
Η ιδέα γεννήθηκε πριν από ένα μήνα με την ευκαιρία των εγκαινίων στην Ουνέσκο της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Μαραθώνας Πολιτιστικό Τοπίο».
Η συνεργασία προβλέπεται μάλιστα να διευρυνθεί στο μέλλον, με τη μεταφορά της “φλόγας του Μαραθώνιου” που ανάβει κάθε χρόνο με ειδική τελετή στον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.
Για πρώτη φορά φέτος το κρατικό κανάλι FR3 κάνει απ’ευθείας αναμετάδοση. Έτσι, η βράβευση με τους κότινους από τους ελαιώνες του Μαραθώνα, θα είναι μια ευκαιρία ιστορικής αναδρομής για το γαλλικό κοινό, για την καταγωγή του μόνου ολυμπιακού αγωνίσματος που φέρει τοπωνύμιο και συνδέεται άμεσα με τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: real.gr