Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Σπουδαία Πασχαλινή συναυλία από τη Λυρική – Τα έσοδα θα πάνε στο πληγωμένο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου


Εξωστρέφεια, εκπαίδευση, διεύρυνση κοινού, ειδική πολιτική για άνεργους: δεν είναι μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής αποστολής που αναπτύσσει η Εθνική Λυρική Σκηνη, ταυτόχρονα με τη δυναμική και καλλιτεχνική. Είναι και αυτή της κοινωνικής ευθύνης και της έγνοιας για τους πληγέντες. Στην περίπτωση αυτή η Λυρική διοργανώνει μεγάλη Πασχαλινή Συναυλία την Κυριακή των Βαϊων, όλα τα έσοδα της οποίας θα πάνε στην αποκατάσταση των ζημιών του Δημοτικού Θεάτρου στο Ληξούρι, που λύγισε από τον πρόσφατο σεισμό.

Πρόκειται για μια πρωινή συναυλία που θα δοθεί στις 13 Απριλίου με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των καλλιτεχνικών σωμάτων του οργανισμού, τα οποία θα ερμηνεύσουν τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής, πάνω στο μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater.Στην συναυλία θα παρουσιαστεί ο ύμνος Stabat Mater μελοποιημένος από δύο διαφορετικούς συνθέτες, τους Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, Φέργκιους Κάρρυ, καθώς επίσης το τελευταίο μέρος από το αντίστοιχο έργο του Λουίτζι Μποκκερίνι, σε μουσική διεύθυνση Αγαθάγγελου Γεωργακάτου και Μάτας Κατσούλη.

Ο μεσαιωνικός ύμνος Stabat Mater είναι ένας από πολύ λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση ως σήμερα. Πρόκειται για έναν ύμνο που έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Μια από τις πιο δημοφιλείς, για την απλότητα, τη συμπύκνωση και αμεσότητα του συναισθήματος, μελοποιήσεις του ύμνου είναι αυτή του Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι, την οποία ολοκλήρωσε λίγο πριν τον θάνατο του το 1736. Ο συνθέτης από το Γέζι της Ιταλίας κατάφερε με το μέγεθος του ταλέντου του να γίνει ένας από τους σημαντικότερους του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου.
Το 1871 ο Ιταλός συνθέτης Λουίτζι Ροντόλφο Μποκκερίνι ολοκλήρωσε τη δική του μελοποίηση στο Stabat Mater, στο οποίο αν και είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα τα χαρακτηριστικά της εποχής που γράφτηκε, εντούτοις διακρίνεται ξεκάθαρα το προσωπικό ιδίωμα του συνθέτη. Θα παρουσιαστεί το τελευταίο μέρος του έργου θα παρουσιαστεί σε μεταγραφή προσαρμογή του Νίκου Βασιλείου για σύνολο δωματίου και τετράφωνη χορωδία.

Ο διακεκριμένος μουσικός της Ορχήστρας της ΕΛΣ Φέργκιους Κάρρυ, έχει συνθέσει τη δική του μελοποίηση πάνω στο Stabat Mater. Πρόκειται για ένα έργο που κατά τον συνθέτη «συνδυάζει στοιχεία του παρελθόντος και του μέλλοντος, ενώ αντλεί έμπνευση από έργα των Παλεστρίνα, Βέρντι, Βων Ουίλιαμς, αλλά και των Αρβό Παιτρ και Τζων Τάβενερ.

Στην συναυλία συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ, η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία του Οργανισμού, καθώς και επτά μονωδοί του Στούντιο Όπερας.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει το σύνολο των εσόδων της συναυλίας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δημοτικό θέατρο Ληξουρίου, από τους πρόσφατους σεισμούς της Κεφαλονιάς.
_____________________________________________________________
Πασχαλινή συναυλία
13 Απριλίου 2014
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61 Αθήνα
Ώρα έναρξης: 12.00
Μουσική Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος - Μάτα Κατσούλη
Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη
Σολίστ οι Μονωδοί του Όπερα Στούντιο: Μαρία Δήμα, Δήμητρα Κωτίδου, Βασιλική Τσιλιακού, Αναστασία Κότσαλη, Σωτηρία Γιαννούδη, Ρωξάνη Παπαδημητρίου, Νικόλας Κατσιγιάννης
Συμμετέχουν μέλη της Ορχήστρας, της Ορχήστρας της Παιδικής Σκηνής, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τιμές εισιτηρίων: €20, €15, €10
Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €8 / Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €6