Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΔΡΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.....ΛΑΜΠΙΚΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΔΡΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.....ΛΑΜΠΙΚΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ “LOS LAMBICOS” ΕΙΝΑΙ:
«ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ, ΝΑ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!


Έτσι, ανέλαβαν δράση με σκοπό να καθαρίσουν όλα τα μουντζουρωμένα σημεία, κυρίως της Νέας Παραλίας από  τις βρομιές, τα ποδοσφαιρικά συνθήματα, τα tag (αυτή τη νέα μόδα που θέλει τους νέους να αφήνουν τα αρχικά τους, στα πιο ακατάλληλα σημεία).
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στη σελίδα Καλές Ειδήσεις-Good-news,  η οφθαλμίατρος Κα Σουζάνα Καϊλάρη, ιδρυτικό μέλος.
-Πως ξεκίνησε η ιδέα των “Los Lambicos”.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβρη. Μόλις είχε δοθεί το καινούργιο τμήμα της παραλίας. Είδα ένα παγκάκι μουτζουρωμένο, το φωτογράφισα και το ανέβασα στον τοίχο μου στο facebook αγανακτισμένη.  Κάποιος από την παρέα έριξε την ιδέα "Φτιάχνουμε ομάδα άμεσης επέμβασης και τα καθαρίζουμε.". Και κάπως έτσι φυτεύτηκε ο σπόρος..Αρχίσαμε να το συζητάμε, στην αρχή διερευνητικά.
Αργότερα εμφανίστηκαν καινούργιες μουτζούρες. Αυτή τη φορά στο Λευκό Πύργο. Διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δημάρχου: "Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει την προσπάθεια που του αναλογεί για να καθαρίσει και αυτά τα γκράφιτι, όπως κάνει με τις επιγραφές από σπρέι σε όλη την πόλη, με την παράνομη αφισοκόλληση, με την καθαριότητα της πόλης γενικώς, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Αλλά χωρίς την ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας και συμπεριφοράς, ο Δήμος δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει. Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών αποκλείεται η πόλη να μείνει καθαρή, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Δήμου." 
Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και έτσι πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε  εμείς μια ομάδα δράσης. Η ομάδα, είπαμε,  θα συναντιέται  σε τακτά διαστήματα με στόχο  να καθαρίζει ΤΙΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΕΣ, ΤΑ TAGS, TA ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ που γράφονται σε μάρμαρα, παγκάκια και αλλοιώνουν την αισθητική της πόλης μας
Πόσοι εθελοντές είστε;
Ο αρχικός πυρήνας της ομάδας ήταν 10-15 άτομα. Ο Κώστας, εγώ, ο Μιχάλης,η Μαρία, η Αδελαϊδα, ο Νίκος, η Μαρία,η Καίτη,ο Γιάννης,η Μαρία,η Χρύσα,ο Δημήτρης και ο Δημήτρης. Δημιουργήθηκε στη συνέχεια μια ομάδα εθελοντών γύρω στα 100 άτομα που πλαισίωναν, άλλοι μόνιμα και άλλοι περιστασιακά,  τις δράσεις μας. Επειδή όμως διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που θέλει να «βοηθήσει» εις το εξής οι συναντήσεις μας θα ανακοινώνονται στο facebook, στη σελίδα μας, σαν event και θα μπορεί να ακολουθήσει όποιος θέλει.
Έχετε τακτικές συναντήσεις;
Συναντιόμαστε κυρίως τις Κυριακές, είναι μια μέρα που βολεύει όλο τον κόσμο. Οι συναντήσεις ανακοινώνονται στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και ο τόπος και η ώρα συνάντησης.Τα καθαριστικά και τα προϊόντα καθαρισμού τα αγοράζετε ή είναι δωρεές:
Τα αναλώσιμα: γάντια μιας χρήσης, σφουγγαράκια, κλπ τα φέρνουμε εμείς, αλλά πολλά από τα καθαριστικά είναι δωρεές. Ευχαριστούμε την Βολιώτικη εταιρία ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ ΑΕ για τα υλικά καθαρισμού που μας προσφέρει και είναι απαραίτητα για τη δουλειά μας: πάστα καθαρισμού για μάρμαρα και λείες επιφάνειες, επιθέματα εμποτισμένα με χημικό για δύσκολες μουντζούρες, υλικά καθαρισμού για πορώδεις επιφάνειες, καθαριστικά για αυτοκόλλητα (χάρτινες αφίσες, πλαστικές ετικέτες) και πολλά άλλα. 
Τι θα ήθελες να πεις στον νέο που θα πάρει το σπρέι και θα θέλει να βάψει τα μάρμαρα και τα παγκάκια, που μόλις καθαρίσατε;
Δεν θέλουμε να μπούμε σε αντιπαραθέσεις. Θα ήθελα απλά να πω σε κάθε νέο άνθρωπο της όμορφης πόλης μας ότι όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τους Δημόσιους χώρους όπως ακριβώς σεβόμαστε και το σπίτι μας.
Είδα στις φωτογραφίες σας μικρά παιδιά, 12-14 χρονών, φορώντας γάντια να αγωνίζονται να καθαρίσουν μάρμαρα. Να υποθέσω ότι «όλο αυτό» έχει και κάποιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα;
Οπωσδήποτε έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εξάλλου όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και πολιτισμού. Τα νεαρά άτομα «εκπαιδεύονται» μέσα από αυτή την δράση. Μαθαίνουν να σέβονται τους Δημόσιους χώρους, μαθαίνουν στον εθελοντισμό, μαθαίνουν στην προσφορά.   Κυρίως μαθαίνουν να αγαπάνε και να φροντίζουν  τον περιβάλλοντα χώρο.
Πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος;
 Οι εκδηλώσεις του κόσμου είναι  απίστευτες. Μας πλησιάζουν, μας επαινούν, μας ενθαρρύνουν, μας επιβραβεύουν. Άνθρωποι κάθε ηλικίας λένε λόγια συγκινητικά. Βλέπεις αυτό το κομμάτι της αναμορφωμένης παραλίας που ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε ο κόσμος το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και λυπήθηκε που κάποιοι θέλησαν τόσο γρήγορα να το καταστρέψουν. 
Ευχαριστούμε θερμά τη  Σουζάνα Καϊλάρη για τη συνέντευξη της.
Από  τη σελίδα ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ- GOOD NEWS  ευχόμαστε σε ΟΛΗ την ομάδα των “LOS LAMBICOS” καλή δύναμη και καλή συνέχεια!!!