Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αρχιμήδης: Η μεγαλύτερη διεθνής επιχείρηση στην ευρωπαϊκή Ιστορία - Πάνω από 1.000 συλλήψεις για οργανωμένο έγκλημα σε 8 ημέρες

Μια επιχείρηση-μαμούθ, με το κωδικό όνομα «Αρχιμήδης» πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, με την Europol να ανακοινώνει ότι οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 1.000.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συντονισμένη επίθεση που οργανώθηκε ποτέ στην Ευρώπη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ στη Χάγη όπου βρίσκεται η έδρα της Europol.
Περισσότεροι από 20.000 εκπρόσωποι των δυνάμεων της τάξης πήραν μέρος στην «Επιχείρηση Αρχιμήδης», όπως ονομάσθηκε. Εφεραν σε πέρας περισσότερες από 300 μεμονωμένες ενέργειες, κατά τις οποίες συνελήφθησαν διακινητές ανθρώπων και λαθρέμποροι κοκαΐνης.
Οι 28 χώρες της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Σερβία και η Κολομβία συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, η οποία συντονίστηκε από την Europol.
Οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν εναντίον εννέα τομέων του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων η διακίνηση ανθρώπων, το λαθρεμπόριο ηρωίνης και κοκαΐνης, η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, καθώς και η οργάνωση της παράνομης μετανάστευσης.
«Θελήσαμε να επιτεθούμε στην υποδομή στο σύνολό της και όχι σε απλές μεμονωμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο Ουέινραϊτ, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των συλλήψεων εξακολουθεί να αυξάνεται «τη στιγμή που μιλάμε».
«Η κοινότητα των δυνάμεων της τάξης πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή για να απαντήσει σ' αυτές τις απειλές με τρόπο ισχυρότερο απ' ό,τι μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
«Διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και οι πιο σοβαρές, αποδιοργανώθηκαν ανά την Ευρώπη», υποστήριξε ο Ρομπ Ουέινραϊτ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της η Europol έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 1027 άτομα, έχουν σωθεί 30 παιδιά, θύματα trafficking, ενώ κατασχέθηκαν 600 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1.300 κιλά κάνναβης.

Πηγή: iefimerida.gr