Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΨΗΦΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Η Γαλλία έριξε σήμερα το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας έναν προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο περιγράφει πώς θα επαναφέρει το χρέος της εντός των πλαισίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ό,τι είχε υποσχεθεί, μια οπισθοχώρηση την οποία απέδωσε στην εύθραυστη οικονομία.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.
"Λάβαμε την απόφαση να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
"Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ' ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών ? πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός".
Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 - κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.
Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου