Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΘΑΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ

Και ενώ η Ελλάδα «βάλλεται» από τον διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκό Τύπο σε πολιτικό επίπεδο, η εφημερίδα «Wall Street Journal» εξυμνεί το ελληνικό κρασί και δίνει λόγους για τους οποίους η ελληνική παραγωγή οίνου θα μπορούσε να έχει κατακόρυφη ανάπτυξη.
Ο αρθρογράφος Γουίλ Λάιονς, ο οποίος είχε την πρώτη του εμπειρία με το άρωμα και τις γεύσεις των ελληνικών οίνων, γράφει χαρακτηριστικά ότι δοκίμασε το πιο ιδιαίτερο και απολαυστικό κρασί της ζωής του. «Βρέθηκα σε μια γευσιγνωσία όπου μου έδωσαν να δοκιμάσω ένα λευκό κρασί, με απαλό κίτρινο χρώμα, λουλουδένιο άρωμα, μαλακή υφή και μια τραγανή, αναζωογονητική και αλμυρή επίγευση που με έκανε να αγαλλιάσω» γράφει ο συντάκτης της WTJ. «Δεν ήταν ότι επρόκειτο για το καλύτερο κρασί που είχα δοκιμάσει ποτέ, ήταν που είχε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη και απολαυστική γεύση. Και μετά έμαθα ότι ήταν από την Ελλάδα. Όχι ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει κάποια διαφορά, αλλά με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, τράβηξε την προσοχή μου. Όπως ήπια μια δεύτερη γουλιά, σκέφτηκα ότι αν η Ελλάδα μπορεί να παράγει κρασιά τέτοιας ποιότητας, θα χτίσει μια γερή εξαγωγική δραστηριότητα». Για την ιστορία, το κρασί που δοκίμασε ο Λάιονς ήταν το Ασύρτικο της Σαντορίνης.
Ανάλογη είναι και η άποψη του Μαρκ Σκουάιρς, που καλύπτει την ελληνική οινική παραγωγή για λογαριασμό του Wine Advocate. «Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Όταν βλέπεις αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για μια σπουδαία οινοπαραγωγική περιοχή που απλά ακόμα δεν ξέρει πώς να το αποδείξει».
Η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες ποικιλίες σταφυλιών, εκ των οποίων κάποιες – όπως το Ασύρτικο – έχουν τη δυναμική για να γίνουν κρασιά παγκοσμίου κλάσεως. Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εξοικείωσης με το προϊόν.
Όποιος πάντως θέλει να εξερευνήσει τα συναρπαστικά ελληνικά κρασιά, μπορεί να δοκιμάσει το κόκκινο Αγιωργίτικο, το Λημνιό και το Ξινόμαυρο. Για λευκό κρασί, προτείνεται το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και ο Ροδίτης. Όσο για τις ανερχόμενες οινικές περιοχές; Προτείνονται η Μακεδονία στο Βορρά, τα Ιόνια νησιά στη Δύση, η Κρήτη στο Νότο και τα νησιά του Αιγαίου στην Ανατολή – χωρίς να παραλείπεται η Σαντορίνη.
Η φήμη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών κρασιών φαίνεται μάλιστα πως σταδιακά εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο συντάκτης ενός άρθρου στο «Wine Advocate» κάνει διθυραμβικά σχόλια για την ποιότητα και τη γεύση του ελληνικού οίνου, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα κατακλύσει τις διεθνείς αγορές ως κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή οίνου.
«Συνέχισε να φτιάχνεις έτσι τα κρασιά σου Ελλάδα και θα πιω όλα σου τα προβλήματα», σχολιάζει στο twitter ένας ειδικός επί του θέματος, ο Χιου Τζόνσον.

Πηγή: http://www.freesocial.gr/?p=2423 http://www.icookgreek.com/