Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΙΚΙΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στο όμορφο χωριό Μουριές του Κιλκίς, στους πρόποδες του Όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από το Τριεθνές, η 1η Μαρτίου θα φέρει στα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας κάτι παραπάνω από την πρώτη μέρα της άνοιξης: μια ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη!
Είναι πλήρως εξοπλισμένη, με περίπου 1500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια και στεγάζεται σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος ήταν αναξιοποίητος. 

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Μουριών θα γίνουν την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του Δικτύου Εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση» (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες αλλά και στην πολλή προσωπική δουλειά πληθώρας εθελοντών, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την τοπική κοινότητα.
Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014) στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.

Στις γραφικές Μουριές, ένα πανέμορφο χωριό, που απέχει μόλις 4 χλμ σε ευθεία από τα Σκόπια και έχει πληθυσμό περίπου 3.400 κατοίκων, ζουν περίπου 200 παιδιά, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ η βιβλιοθήκη θα μπορεί να εξυπηρετεί και αναγνώστες από γειτονικές κοινότητες. 
Το χωριό, όπου οι κάτοικοι αναπτύσσουν κυρίως αγροτική δραστηριότητα, εδρεύει πολύ κοντά στην περιοχή τού Τριεθνούς, όπου από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συμπίπτουν τα σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, σε υψόμετρο 1883 μέτρων. Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υποστηρίχθηκε θερμά από τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, καθώς και από ιδιώτες, που πρόσφεραν εθελοντική εργασία ακόμη και για τις τεχνικές εργασίες. 

Το διαβάσαμε στο : http://www.zougla.gr/goodnews/article/dimosiografi-se-drasi-akritiko-xorio-tou-kilkis-apoktai-kenouria-vivlio8iki