Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/11 ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ.



Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το PEN American Center πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη για τον εορτασμό των 150 ετών από τη γέννηση του Έλληνα ποιητή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Town Hall της Νέας Υόρκης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, οι συγγραφείς Ντάνιελ Μέντελσον και Έντμουντ Κήλυ (μελετητές και μεταφραστές του Κ.Π. Καβάφη), ο έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος σκηνοθέτησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο ποιητής Μαρκ Ντότι, οι συγγραφείς Μάικλ Κάνιγχαμ και Αντρέ Ασιμάν και  η ηθοποιός Καθλίν Τέρνερ.

Ο Κ.Π. Καβάφης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πρωτότυπους και σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τον σύγχρονο τρόπο γραφής του, τη λιτότητα της έκφρασης και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει το έργο του, το οποίο είναι φορτισμένο με ειρωνεία, ερωτισμό, νοσταλγία και βαθιές σκέψεις για την ιστορία και τη φιλοσοφία. Η 90 λεπτών διάρκειας παρουσίαση, η οποία χωρίζεται σε 10 ξεχωριστά τμήματα, θα εξερευνήσει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του ποιητή


Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η εκδήλωση θα συνδυάσει παραστάσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις επί σκηνής, «ζωντανές μεταφράσεις» και μουσικά κομμάτια που θα μεταφέρουν το σύγχρονο κοινό στο έργο και την αλήθεια του Κ.Π. Καβάφη.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το PEN American Center.

«Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ.Π. Καβάφης παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο μυστηριώδεις μοντέρνους ποιητές», δήλωσε ο Στέλιος Βασιλάκης, Υπεύθυνος Στρατηγικής  και Νέων Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το όνομά του είναι γνωστό σε πολλούς, όπως και ορισμένα από τα σημαντικότερα ποιήματά του, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ωστόσο, είναι γνωστό μόνο σε λίγους. Το αφιέρωμα του PEN American Center είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με το έργο του διακεκριμένου Αλεξανδρινού».
Το PEN AmericanCenter, το οποίο ιδρύθηκε το 1922, είναι μία αδελφότητα συγγραφέων αφιερωμένη στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των υπό διωγμό συγγραφέων και δημοσιογράφων, την προαγωγή της λογοτεχνίας και της λογοτεχνικής μετάφρασης και της καλλιέργειας παγκόσμιας λογοτεχνικής ανταλλαγής. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο δραστήριο από τα 145 παραρτήματα σε 101 χώρες που συνιστούν την International PEN (που ιδρύθηκε το 1921).
Πηγή: naftemporiki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου