Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ BIENNALE 2013 ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ.

Το χρυσό μετάλλιο «LorenzoilMagnifico» που απέσπασε o Κώστας Λουδοβίκος, δίνεται για πρώτη φορά σε Έλληνα εικαστικό και αποτελεί διεθνή καλλιτεχνική καταξίωση και προσωπική, παράλληλα, δικαίωση για τον δημιουργό. Το ζωγραφικό έργο μικτής τεχνικής που παρουσίασε, χαρακτηρίστηκε «Γκουέρνικα του 21ου αιώνα» από την Διεθνή Επιτροπή της Μπιεννάλε, που απαρτίζεται από κορυφαίες, διεθνώς, προσωπικότητες, παγκοσμίου κύρους, ιστορικούς τέχνης, καταξιωμένους διευθυντές μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών Μουσείων και σπουδαίους επιμελητές Διεθνών Εκθέσεων και ξεχώρισε μεταξύ χιλιάδων συμμετοχών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κριτικών και κοινού. 

 
O Κώστας Λουδοβίκος, πρωτεϊκός καλλιτέχνης και «πολυδιάστατος πνευματικός άνθρωπος», όπως χαρακτηρίστηκε και από τη Διεθνή Επιτροπή της Μπιενάλε της Φλωρεντίας 2013, στην οποία συμμετείχε για δεύτερη φορά, απέσπασε το χρυσό μετάλλιο που έχει δοθεί τιμητικά σε κορυφαίους δημιουργούς, του βεληνεκούς των Marina Abramovic, Gilbert and George, David Hockney, José Luis Cuevas κ.α, ενώ διαγωνιστικά έχει δοθεί σε σπουδαίους διεθνείς ανερχόμενους καλλιτέχνες όπως οι Moises Castillo Cruz, Wen Hua Zhao κ.α. 
Με την απονομή του βραβείου «Lorenzo il Magnifico», όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μπιενάλε 2013 Rolando Bellini, ανιχνεύεται η προσωπική ιδιοφυΐα και η πνευματική ευαισθησία έργων και δημιουργών, καθώς αυτές οι κορυφαίες δυνάμεις μπορούν προνομιακά να μεταμορφώσουν όχι μόνο την σύγχρονη τέχνη και διανόηση αλλά και ολόκληρο τον εν δεινή κρίση δυτικό πολιτισμό. Εξάλλου στους ορίζοντες του βραβείου εμπεριέχονται τα πεδία των Εικαστικών Τεχνών, του Σχεδίου και των Επιστημών του Ανθρώπου, αποδίδοντας την κορυφαία τιμή σε διεθνείς προσωπικότητες του παγκόσμιου Πολιτισμού.
Το θέμα της φετινής Μπιεννάλε ήταν «Εthics DNA of Art» και στόχος ήταν «να ανιχνευθεί, με τα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, το υψηλό ήθος της καλλιτεχνικής πράξης, και να αναδειχθεί έτσι, η θεμελιακή διάσταση του πολιτισμού» επισημαίνει ο κ. Λουδοβίκος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Όπως εξηγεί παράλληλα ο ίδιος «ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, πολύ κοντά με το έργο και την διάθεσή μου να συμμετέχω για δεύτερη φορά. Όταν πληροφορήθηκα το θέμα της Μπιεννάλε, κατάλαβα ότι θέλουν να αναδείξουν οι διοργανωτές, το πρωταρχική ήθος, τη στάση του καλλιτέχνη και πως αυτή αποτυπώνεται στο έργο του, διότι χρειαζόμαστε μια ηγέτιδα ιδέα για την τέχνη του 21ου αιώνα, που δεν υπάρχει».



Ο Κώστας Λουδοβίκος αγιογραφεί εικόνες και ιστορεί τοιχογραφίες σε ναούς. Πραγματοποιεί την εικονογράφηση του παρεκκλησίου του Αγ. Ιωάννου του θεολόγου στα Λεύκτρα της Βοιωτίας, και του Ιερού στον Ναό της Υπαπαντής της Sartrouville στο Παρίσι. Παράλληλα ζωγραφίζει πίνακες ζωγραφικής εκθέτοντας εικαστικά έργα ποικίλων μέσων και τεχνικών, και σχεδιάζει με μολύβια και κάρβουνα αισθητοποιώντας θησαυρίσματα άλλων εμπνεύσεων. Γράφει βιβλία, άρθρα, πραγματείες, γράφει ποίηση, δίνει διαλέξεις και διδάσκει Ιστορία της Τέχνης και εκκλησιαστική σημειολογία των εικόνων. Έργα του έχουμε στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου στη Σκόπελο, στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου στα Ίλια Ευβοίας, στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Προυσσιώτισσας, στην Ι. Μ. Ζωγράφου Αγίου Όρους για να μείνουμε μόνο σε λίγες χαρακτηριστικές εργασίες του. Εικόνες και ζωγραφικούς πίνακες του Κώστα Λουδοβίκου, έχουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ι. Ζηζιούλας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πολλές ιδιωτικές συλλογές και συλλέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως ο Αλέξανδρος Λάτσης, ο Ηλ. Αγγελάκης. Ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος  τυπώνει, ως προσωπική κάρτα του στην Ισπανία, έργα του Κώστα Λουδοβίκου σε 3 γλώσσες, ισπανικά, αγγλικά και ελληνικά.




από eirinika.gr
Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου http://www.taxydromos.gr

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.loudovikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου